Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > To najlepsza kapusta na gołąbki. Jest już w sklepach, czekam na nią cały rok
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 31.05.2025 12:56

To najlepsza kapusta na gołąbki. Jest już w sklepach, czekam na nią cały rok

To najlepsza kapusta na gołąbki. Jest już w sklepach, czekam na nią cały rok
Fot. Canva/oyaboya

Gołąbki są jednym z dań, które Polacy uwielbiają. Oczywiście jest to tradycyjna potrawa przygotowywana w naszym kraju, która zachwyca swoim smakiem i sposobem przygotowania. Najważniejszy jest przede wszystkim dobór składników, które muszą być oczywiście świeże. Zobaczcie zatem, z jakiej kapusty najlepiej przygotować gołąbki. 

Tradycyjne polskie danie, czyli gołąbki

Gołąbki są tradycyjnym polskim daniem, które wyrobiło sobie niesamowitą opinię i renomę. Przede wszystkim ze względu na swój smak. Połączenie mięsa mielonego i ryżu to coś wspaniałego, a dodatek sosu pomidorowego i ugotowanych ziemniaków tylko podkreśla aromat całego dania. 

To najlepsza kapusta na gołąbki. Jest już w sklepach, czekam na nią cały rok
Fot. Canva/Ordasi Tatyjana

Sposób przygotowania gołąbków również jest bardzo istotny. Odpowiedni dobór składników oraz prawidłowe doprawienie to podstawa. Okazuje się, że fantastyczne gołąbki można zrobić z młodej kapusty. Jeśli nie wierzycie, to wypróbujcie ten przepis, a z pewnością się nie zawiedziecie

Gołąbki z młodej kapusty

Młoda kapusta jest o tej porze bardzo pożądana i można z niej przyrządzić naprawdę wiele pysznych potraw. Jedną z nich są aromatyczne gołąbki. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki na gołąbki:

  • 1 młoda kapusta 1 kg
  • 2 torebki ryżu 100 g każda
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżka soli drobnej
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej

Składniki na zalewę:

  • 530 ml wody 
  • 160 g koncentratu pomidorowego 30 %
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli drobnej
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować pyszne gołąbki z młodej kapusty?

Aby gołąbki wyszły smaczne, trzeba znać odpowiedni przepis

W pierwszej kolejności zagotowujemy wodę, do której należy wsypać pół łyżeczki soli i wlać łyżkę octu. Wycinamy głąb z kapusty i parzymy jej liście. Następnie odsączamy z nich wodę i przekładamy na talerz. 

Do miski przekładamy ugotowany ryż, mięso mielone, dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem mieszamy. Następnie sięgamy po liście kapusty i nakładamy na nie porcję farszu, po czym zawijamy, tworząc przy tym gołąbki. 

To najlepsza kapusta na gołąbki. Jest już w sklepach, czekam na nią cały rok
Fot. Canva/arfo

Dno garnka wykładamy liśćmi kapusty, po czym układamy w nim ciasno gołąbki. W międzyczasie przygotujemy zalewę, czyli wlewamy do naczynia wodę, dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier, sól, ziele angielskie i liście laurowe. Taką mieszankę wlewamy do garnka z gołąbkami

Całość doprowadzamy do zagotowania, po czym gotujemy na zmniejszonym ogniu jeszcze przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy gaz i zostawiamy gołąbki pod przykryciem. 

Tak przygotowane gołąbki możemy podać z ziemniakami i ulubioną surówką. 

Sprawdź przepis na pyszne kotlety mielone. Zobacz, jaka roślina obniża cholesterol i wzmacnia odporność. 

To najlepsza kapusta na gołąbki. Jest już w sklepach, czekam na nią cały rok
Fot. Canva/rimmabondarenko