To najlepsza kapusta na gołąbki. Jest już w sklepach, czekam na nią cały rok
Gołąbki są jednym z dań, które Polacy uwielbiają. Oczywiście jest to tradycyjna potrawa przygotowywana w naszym kraju, która zachwyca swoim smakiem i sposobem przygotowania. Najważniejszy jest przede wszystkim dobór składników, które muszą być oczywiście świeże. Zobaczcie zatem, z jakiej kapusty najlepiej przygotować gołąbki.
Tradycyjne polskie danie, czyli gołąbki
Gołąbki są tradycyjnym polskim daniem, które wyrobiło sobie niesamowitą opinię i renomę. Przede wszystkim ze względu na swój smak. Połączenie mięsa mielonego i ryżu to coś wspaniałego, a dodatek sosu pomidorowego i ugotowanych ziemniaków tylko podkreśla aromat całego dania.

Sposób przygotowania gołąbków również jest bardzo istotny. Odpowiedni dobór składników oraz prawidłowe doprawienie to podstawa. Okazuje się, że fantastyczne gołąbki można zrobić z młodej kapusty. Jeśli nie wierzycie, to wypróbujcie ten przepis, a z pewnością się nie zawiedziecie.
Gołąbki z młodej kapusty
Młoda kapusta jest o tej porze bardzo pożądana i można z niej przyrządzić naprawdę wiele pysznych potraw. Jedną z nich są aromatyczne gołąbki. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki na gołąbki:
- 1 młoda kapusta 1 kg
- 2 torebki ryżu 100 g każda
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
- 3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżka soli drobnej
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
- 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
Składniki na zalewę:
- 530 ml wody
- 160 g koncentratu pomidorowego 30 %
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli drobnej
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pyszne gołąbki z młodej kapusty?
Aby gołąbki wyszły smaczne, trzeba znać odpowiedni przepis.
W pierwszej kolejności zagotowujemy wodę, do której należy wsypać pół łyżeczki soli i wlać łyżkę octu. Wycinamy głąb z kapusty i parzymy jej liście. Następnie odsączamy z nich wodę i przekładamy na talerz.
Do miski przekładamy ugotowany ryż, mięso mielone, dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem mieszamy. Następnie sięgamy po liście kapusty i nakładamy na nie porcję farszu, po czym zawijamy, tworząc przy tym gołąbki.

Dno garnka wykładamy liśćmi kapusty, po czym układamy w nim ciasno gołąbki. W międzyczasie przygotujemy zalewę, czyli wlewamy do naczynia wodę, dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier, sól, ziele angielskie i liście laurowe. Taką mieszankę wlewamy do garnka z gołąbkami.
Całość doprowadzamy do zagotowania, po czym gotujemy na zmniejszonym ogniu jeszcze przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy gaz i zostawiamy gołąbki pod przykryciem.
Tak przygotowane gołąbki możemy podać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Sprawdź przepis na pyszne kotlety mielone. Zobacz, jaka roślina obniża cholesterol i wzmacnia odporność.
