Takie gołąbki podam na obiad w Wielki Piątek. Moja rodzina je uwielbia
Wymyślenie smacznego i prostego dania spełniającego wymogi ścisłego postu może być trudne. Podpowiadamy, jak zrobić wyśmienite, jarskie gołąbki. Będą świetne na obiad w Wielki Piątek. Moja rodzina je uwielbia.
Wielkanocne gołąbki
Kiedy myślimy o gotowaniu na Wielkanoc, przychodzą nam do głowy raczej mięsa, bogactwo na stole i obżarstwo. Tymczasem święta te to także Wielki Post, który je poprzedza. W tym te dwa szczególne dni w roku, kiedy obowiązuje post ścisły: trzy razy dziennie, w tym raz do syta.
Nie zawsze jednak chcemy umartwiać się na tyle, by ten jeden posiłek dnia nie był smaczny. Na szczęście z powodzeniem można to wszystko połączyć, i to w jednym tradycyjnym przepisie. Oto małopolskie gołąbki – jarskie, sycące i świetne na obiad w Wielki Piątek.

Jarskie gołąbki na Wielkanoc
Farsz małopolskich gołąbków składa się z ryżu i kaszy jęczmiennej. Nie ma w nim mięsa – to w końcu jarski obiad – jest jednak inne źródło mięsnego, umamicznego smaku. To grzyby, które pełnią w naszych potrawach podobną funkcję.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 kapusta
- 100 g ryżu
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 220 ml śmietanki 18%
- 1 garść suszonych grzybów
- 1 jajko
- 1 cebula
- Sól, pieprz
- Masło klarowane do smażenia

Gołąbki z kaszą i grzybami
Grzyby namaczamy w wodzie. Następnie wymieniamy wodę i gotujemy je do miękkości. Według wskazań gotujemy też kaszę i ryż.
Kapustę parzymy w dużym garnku lub w folii w kuchence mikrofalowej. Rozbieramy ją na liście i wykrawamy twardą część. Odkładamy na bok.
Grzyby drobno siekamy. W misce łączymy je z kaszą i ryżem. Dodajemy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem.

Na maśle klarowanym podsmażamy cebulkę, aż zacznie się robić złocista. Studzimy lekko i przekładamy do farszu. Ten zawijamy w liściach jak przy każdych innych gołąbkach.
Naczynie żaroodporne wysmarowujemy masłem klarowanym lub olejem rzepakowym. Układamy w nim gołąbki i zalewamy szklanką wody. Pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni, podlewając wodą w razie potrzeby.
Gołąbki wyjmujemy z naczynia. Ich sos zlewamy do rondelka. Dodajemy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia. Gołąbki podajemy polane sosem.
Wypróbuj też przepis na wielkanocną babkę z zajączkiem i poznaj zalecenia dotyczące udziału mięsa w diecie.
