Sos aioli z pieczonego czosnku - genialny dodatek do potraw
pixabay.com
Sos aioli z pieczonego czosnku - składniki
Do wykonania sosu aioli potrzebne są następujące składniki:
1 główka czosnku,
150 ml majonezu,
oliwa extra vergine,
sok z 1/4 cytryny,
sól i świeżo zmielony pieprz.
undefined
Sos aioli z pieczonego czosnku - przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Główkę czosnku zawijamy w folię aluminiową z dodatkiem odrobiny soli i łyżki oliwy. Pieczemy przez ok. godzinę, do czasu aż czosnek będzie miękki. Wyciskamy czosnek z łupinek, rozgniatamy widelcem i mieszamy z majonezem i sokiem z cytryny. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku wedle uznania.
Tagi:
Czosnek
Wybór Redakcji
Polak znalazł "Świętego Graala" grzybiarzy. Kształtem przypomina jajko, wart nawet 600 zł za kg
Ten mus kawowy nie ma sobie równych. Z ekspresem Zelmer ZCM8110 Compact Mastreo zrobisz go w moment
Zatrzęsienie na rynku jaj. Eksperci biją na alarm, ceny poszybują ostro w górę
Oto najlepszy przepis na tartę. Poznaj sposób i dowiedz się, jak w jej przygotowaniu pomógł nam robot planetarny Zelmer ZKR1355
Pieczone ziemniaki jak z restauracji? To możliwe tylko z frytkownicą Zelmer ZAF6000
Rozpoznasz grzyby po zdjęciach? Quiz dla doświadczonych grzybiarzy
Najnowsze
Polecane
Popularne
Tragiczny pożar na Podlasiu, nie żyje znana przedsiębiorczyni. Irena Rupińska miała 54 lata
Ambasador Polski - Żaglowiec STS "Pogoria" powrócił do Gdyni
Eks Wiśniewskiego w środku koncertu nagle wpadła na scenę i zaczęła krzyczeć. Publika zamarła
Kreml krytykuje propozycję Europy dla Ukrainy. "Zupełnie niekonstruktywna"
ZUS wysyła pisma do Polaków. Chodzi o ważne ulgi od opłat
5 powodów, dla których mleko i produkty mleczne powinny być stałym elementem diety roczniaka
Podsyp doniczki z bratkami. Obsypią się kwiatami
Te 3 objawy powinny zaniepokoić. Mogą wskazywać na nowotwór
Lepsza relacja z Twoim psem dzięki hau.plan – poznaj innowacyjny planer treningowy