Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Sprawdzony przepis Ani Starmach na zupę pieczarkową. Szybka, tania, smaczna

Sprawdzony przepis Ani Starmach na zupę pieczarkową. Szybka, tania, smaczna

Sprawdzony przepis Ani Starmach na zupę pieczarkową. Szybka, tania, smaczna
canva/lenazap; Pawel Wodzynski/East News

Zupa pieczarkowa jest jedną ze smaczniejszych i wyjątkowo sycących kompozycji. Przepis Ani Starmach pozwoli ją wam przyrządzić wyjątkowo sprawnie. Zwłaszcza jeśli macie pod ręką gotowy bulion warzywny. Koniecznie spróbujecie tej zupy — jej smak was zachwyci.

Zupa pieczarkowa jest wyjątkowo aromatycznym daniem, które bez problemu przyrządzicie w mniej niż godzinę. Podobnie jak pomidorową czy ogórkową, można ja przygotować na różne sposoby. Z przepisem Ani Starmach zrobicie jej najprostszą, zabielaną śmietaną wersję. Skusicie się?

Przepis na zupę pieczarkową według Ani Starmach

Składniki:

  • 600 g pieczarek

  • 1,2 litra bulionu warzywnego

  • ćwiartka selera korzeniowego

  • 4 większe ziemniaki

  • 1 średnia cebula

  • 1 mała marchewka

  • 1 niewielki korzeń pietruszki

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 70 ml gęstej śmietany 18%

  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Pieczarki oczyszczamy, kroimy je w ćwiartki. Grzyby podsmażamy na dobrze rozgrzanej łyżce oleju i przenosimy do miseczki. Marchewkę, seler oraz pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w niewielką kostkę.

Cebule obieramy i siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w większą kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy pozostały olej i wrzucamy cebulę. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, chwilę przesmażamy na niedużym ogniu.

Wrzucamy pokrojone warzywa i zalewamy bulionem. Gotujemy około 20 minut, a następnie dodajemy pieczarki. Podgrzewamy jeszcze przez kwadrans. Śmietanę hartujemy odrobiną zupy. Łączymy ją z zawartością garnka. Podajemy posypane natką pietruszki. Smacznego.

Wskazówka: jeśli zamienicie śmietanę na produkt sojowy, zupa będzie w pełni roślinna. Prosty patent sprawi, że będziecie mogli zaserwować to danie osobom na diecie wegańskiej.

Sprawdzony przepis Ani Starmach na zupę pieczarkową. Szybka, tania, smaczna
Pożywna i smaczna zupa pieczarkowa

Źródło zdjęcia: canva/russaquarius

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach Zapraszamy na nasz Instagram