Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Surówka, która podbiła mój stół. Idealna do ryby
Patrycja Grzebyk
Patrycja Grzebyk 29.01.2025 14:29

Surówka, która podbiła mój stół. Idealna do ryby

Surówka, która podbiła mój stół. Idealna do ryby
Fot. Canva/slavlee, Getty Images

Do obiadu musi być też jakieś warzywo. Poza ziemniakami o tej porze roku idealnie sprawdzi się surówka. W ten sposób udaje mi się przemycić trochę warzyw do codziennej diety. Ten przepis na surówkę z białej kapusty odmienił moje obiady. Cudownie sprawdza się do ryby i kotletów schabowych.

Dlaczego warto jeść surówki w sezonie zimowym?

Zimą brakuje niektórych warzyw i owoców, jednak kapustę o każdej porze roku znajdziemy na sklepowych półkach. W połączeniu z jeszcze kilkoma składnikami to doskonały sposób na przemycenie do diety większej ilości składników odżywczych. Surówki są nie tylko bogate w witaminy, ale również w błonnik, który poprawia pracę jelit. Co takiego dobrego znajdziemy w surówce z białej kapusty?

Biała kapusta jest przede wszystkim niskokaloryczna, a to oznacza, że będzie idealna dla osób, które chcą zrzucić parę kilo. Zawiera składniki, które wspierają detoksykację organizmu. Poza tym doskonale pasuje do kotletów i ryby. Koniecznie sprawdźcie mój przepis na idealną surówkę. 

Surówka, która podbiła mój stół. Idealna do ryby
Fot. Canva/lanazap, Getty Images

Idealna surówka do obiadu

Przepis na surówkę z białej kapusty jest naprawdę prosty. Wystarczy wzbogacić ją o kilka składników i będzie smakowała idealnie. Bez trudu wszystko uda się kupić nawet jesienią i zimą. Część składników większość z nas ma w domu. Przygotowanie zaczynamy oczywiście od kapusty.

Składniki:

  • ¼ główki białej kapusty
  • 1 marchewka
  • ½ pęczka koperku
  • ½ cebuli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i ½ łyżeczki octu winnego
  • pieprz i sól

Dalsza część tekstu pod filmem. 

Jak zrobić surówkę z białej kapusty?

Kapustę szatkuję i wkładam do miski. Następnie obieram cebulę i kroję w kosteczkę. Teraz możemy przejść do marchewki. Są dwa sposoby przygotowania marchewki. Można ją poszatkować lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa łączę, doprawiam solą i odstawiam na 15 min.

Po 15 min odcedzam wodę, którą wypuściły warzywa. W osobnej miseczce łączę ze sobą ocet, oliwę, pieprz oraz cukier. Całość mieszam, a następnie dodaję do surówki z białej kapusty. Na koniec kroję koperek i posypuję surówkę. Idealny dodatek do obiadu gotowy.

Surówka z białej kapusty doskonale komponuje się z klasycznymi kotletami schabowymi. Dla mnie jest też cudownym dodatkiem do smażonej ryby. Pasuje idealnie. Sprawdźcie też nasz przepis na kotlety mielone.

Surówka, która podbiła mój stół. Idealna do ryby
Fot. Canva/lanazap, Getty Images