Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Surówka z białej rzepy. Prościej się nie da
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 25.07.2025 06:00

Surówka z białej rzepy. Prościej się nie da

Surówka z białej rzepy. Prościej się nie da
Fot. YouTube/Pani M - sałatki i surówki

Surówka to nieodłączny element drugiego dania obiadowego. Jest to gwarancja nie tylko dobrego smaku, ale również dodatkowych składników odżywczych. Zobaczcie, jak przygotować pyszną surówkę z rzepy z przepisu autorki kanału na YouTube “Pani M -  sałatki i surówki”. 

Przepis na smaczną surówkę z rzepy

Surówka na obiadowym talerzu jest bardzo ważna. Wprowadza orzeźwienie oraz poprawia efekt wizualny całego dania. Surówka z rzepy jest idealnym tego typu przykładem. Do jej przygotowania są potrzebne następujące składniki. 

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 2 białe rzepy
  • 3 duże marchewki
  • natka pietruszki
  • 110 ml gęstej śmietany
  • 1 łyżka chrzanu
  • sól
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Jak przygotować pyszną surówkę z rzepy?

Biała rzepa to świetny materiał na surówkę do obiadu, a jej przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Wystarcza chęci i odpowiednie składniki. Przekonajcie się sami.

Krok 1. Zetrzyj warzywa na tarce.
Rzepę oraz marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Z jabłek pozbądź się gniazda nasiennego i pokrój je w kosteczkę

Krok 2. Dodaj kolejne składniki.
Warzywa i jabłka przełóż do miski. Dodaj także sok z cytryny oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Następnie wzbogać wszystko śmietaną, chrzanem oraz solą. 

Krok 3. Wymieszaj dokładnie składniki.
Kiedy wszystkie składniki będą już w misce, całość dokładnie wymieszaj, aby produkty ładnie się połączyły. 

Tak przygotowana surówka z rzepy idealnie uzupełni obiad. Zobacz również, dlaczego surówki są ważne i powinny znaleźć się na talerzu. 

Surówki obowiązkowym dodatkiem do obiadu

Z pewnością każdy z nas wie, jak wygląda niedzielny obiad w wielu domach. Pierwsze danie to oczywiście rosół, który niewątpliwie jest jedną z najpopularniejszych polskich zup, obok oczywiście pomidorowej i ogórkowej. Drugie danie do najczęściej kotlet schabowy z ugotowany ziemniaczkami i pyszną surówką np. przygotowanej właśnie z białej rzepy.

Jeśli usuniemy jeden element dwudaniowego obiadu, to już nie będzie to samo. Każdy z nich jest tak samo ważny. Skupmy się jednak na surówce. Wprowadza ona przede wszystkim orzeźwienie, jednak nie to jest najważniejsze. Ważne są przede wszystkim wartości odżywcze, których w surówkach jest mnóstwo. Wszystko przez to, że przygotowuje się je z warzyw i czasami nawet z niektórych owoców, a są one niezastąpionymi produktami w diecie. To wszystko ze względu na obecność wielu witamin i minerałów oraz innych wartości odżywczych. 

Dlatego jeśli przyjdzie Wam kiedyś do głowy zjeść obiad bez surówki, to lepiej pozbądźcie się tego pomysłu, ponieważ z takim dodatkiem posiłek będzie jeszcze smaczniejszy, a przede wszystkim zdrowszy.

Sprawdź przepis na pyszną sałatkę z serem feta. Zobacz, jak zrobić słodki obiad z jeżyn.

Źródło: YouTube/Pani M -  sałatki i surówki 

Surówka z białej rzepy. Prościej się nie da
Fot. YouTube/Pani M -  sałatki i surówki