Surówka z białej rzepy. Prościej się nie da
Surówka to nieodłączny element drugiego dania obiadowego. Jest to gwarancja nie tylko dobrego smaku, ale również dodatkowych składników odżywczych. Zobaczcie, jak przygotować pyszną surówkę z rzepy z przepisu autorki kanału na YouTube “Pani M - sałatki i surówki”.
Przepis na smaczną surówkę z rzepy
Surówka na obiadowym talerzu jest bardzo ważna. Wprowadza orzeźwienie oraz poprawia efekt wizualny całego dania. Surówka z rzepy jest idealnym tego typu przykładem. Do jej przygotowania są potrzebne następujące składniki.
Składniki:
- 2 jabłka
- 2 białe rzepy
- 3 duże marchewki
- natka pietruszki
- 110 ml gęstej śmietany
- 1 łyżka chrzanu
- sól
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Jak przygotować pyszną surówkę z rzepy?
Biała rzepa to świetny materiał na surówkę do obiadu, a jej przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Wystarcza chęci i odpowiednie składniki. Przekonajcie się sami.
Krok 1. Zetrzyj warzywa na tarce.
Rzepę oraz marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Z jabłek pozbądź się gniazda nasiennego i pokrój je w kosteczkę.
Krok 2. Dodaj kolejne składniki.
Warzywa i jabłka przełóż do miski. Dodaj także sok z cytryny oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Następnie wzbogać wszystko śmietaną, chrzanem oraz solą.
Krok 3. Wymieszaj dokładnie składniki.
Kiedy wszystkie składniki będą już w misce, całość dokładnie wymieszaj, aby produkty ładnie się połączyły.
Tak przygotowana surówka z rzepy idealnie uzupełni obiad. Zobacz również, dlaczego surówki są ważne i powinny znaleźć się na talerzu.
Surówki obowiązkowym dodatkiem do obiadu
Z pewnością każdy z nas wie, jak wygląda niedzielny obiad w wielu domach. Pierwsze danie to oczywiście rosół, który niewątpliwie jest jedną z najpopularniejszych polskich zup, obok oczywiście pomidorowej i ogórkowej. Drugie danie do najczęściej kotlet schabowy z ugotowany ziemniaczkami i pyszną surówką np. przygotowanej właśnie z białej rzepy.
Jeśli usuniemy jeden element dwudaniowego obiadu, to już nie będzie to samo. Każdy z nich jest tak samo ważny. Skupmy się jednak na surówce. Wprowadza ona przede wszystkim orzeźwienie, jednak nie to jest najważniejsze. Ważne są przede wszystkim wartości odżywcze, których w surówkach jest mnóstwo. Wszystko przez to, że przygotowuje się je z warzyw i czasami nawet z niektórych owoców, a są one niezastąpionymi produktami w diecie. To wszystko ze względu na obecność wielu witamin i minerałów oraz innych wartości odżywczych.
Dlatego jeśli przyjdzie Wam kiedyś do głowy zjeść obiad bez surówki, to lepiej pozbądźcie się tego pomysłu, ponieważ z takim dodatkiem posiłek będzie jeszcze smaczniejszy, a przede wszystkim zdrowszy.
Sprawdź przepis na pyszną sałatkę z serem feta. Zobacz, jak zrobić słodki obiad z jeżyn.
Źródło: YouTube/Pani M - sałatki i surówki
