Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Świąteczne bułeczki Pani Mikołajkowej. Przepis, który podbije serce każdego smakosza
Monika Dec
Monika Dec 24.12.2022 13:21

Świąteczne bułeczki Pani Mikołajkowej. Przepis, który podbije serce każdego smakosza

Świąteczne bułeczki Pani Mikołajkowej. Przepis, który podbije serce każdego smakosza

Święta Bożego Narodzenia są czasem, w którym staramy się zaskakiwać naszych bliskich wyjątkowymi potrawami. Jedną z niezwykłych propozycji mogą być oryginalne Bułeczki Pani Mikołajowej. Z pewnością takich rarytasów nie znajdziecie w piekarniach.

Chrupiące bułeczki prosto z pieca na pewno umilą niejedno świąteczne spotkanie. Tym bardziej, że skrywają w sobie niezwykle aromatyczne wnętrze. Wypróbujesz je raz i zapewne na stale zagoszczą w Twoim menu. W końcu nie ma bardziej świątecznego smakołyku prosto z domowej piekarni! Poniżej zdradzamy przepis!

Przepis na świąteczne bułeczki pani Mikołajowej

Ciasto : 

  • 450 g mąki pszennej

  • 50 g cukru

  • 7 g suchych/14 g świeżych drożdży

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 3/4 szklanki mleka

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

  • 1 jajko

  • 100 g masła

Nadzienie:

  • 100 g masła

  • skórka z 3 cytryn

  • 90 g brązowego cukru

Syrop:

  • 50 g cukru

  • 30 ml wody

  • 1/4 cytryny

Sposób wykonania

Mąkę wymieszaj z cukrem, drożdżami i solą. (jeśli używasz drożdży świeżych, zrób wcześniej zaczyn).  Dodaj mleko, śmietanę i jajko. Wyrabiaj aż ciasto będzie stosunkowo gładkie. Zacznij dodawać masło,  kawałek po kawałku. Wyrabiaj około 10 minut, aż ciasto będzie sprężyste i całkowicie gładkie. Miskę z  ciastem przykryj ściereczką i odstaw na ok. 2h, aż ciasto podwoi objętość. 

W garnku (najlepiej z białym lub srebrnym dnem) na średnim ogniu rozpuścić masło, co jakiś czas  mieszając, aż masło lekko zmieni kolor i pojawią się brązowe plamki. Po tym czasie masło od razu przelać do miseczki, dodać do niego cukier oraz skórkę z cytryn i pomarańczy. Wszystko razem wymieszaj. 

Po wyrośnięciu ciasta rozwałkuj je na ok. 50x40cm i rozsmaruj na nim nadzienie. Podnosząc dłuższy bok  (od strony, gdzie nie ma nadzienia) nałóż go do 2/3 szerokości. Następnie zrób to samo z drugiej strony - przykładowy filmik ze składaniem znajdziesz tutaj.

Tak złożone ciasto lekko rozwałkuj równolegle do dłuższego boku. Ciasto pokrój na 16 pasków. Każdy  pasek natnij tak, by powstały trzy paseczki (tak jak w filmie) a następnie zapleć nich warkocz, zawiń rulon  i włóż do formy na muffiny. Po zawinięciu wszystkich bułeczek, przykryj je ściereczką i odstaw do  wyrośnięcia na ok. godzinę.  

Nastaw piekarnik na 150 stopni. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz je ok. 30 minut, aż nabiorą złotego koloru. 

W małym garnku zagotuj wodę z cukrem i cytryną aż lekko zgęstnieje. Po wyjęciu bułek z piekarnika posmaruj je syropem cukrowym i posyp suszonymi płatkami chabrów. Smacznego!

Polecamy również inne przepisy na wyjątkowe wypieki m.in. sernik autorstwa Roberta Makłowicza oraz ekspresowy makowiec japoński.

Świąteczne bułeczki Pani Mikołajkowej. Przepis, który podbije serce każdego smakosza

Tagi: Słodycze