Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Ta surówka z buraczków jest idealna do mielonych. Smakuje lepiej niż z restauracji
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 06.05.2025 18:44

Ta surówka z buraczków jest idealna do mielonych. Smakuje lepiej niż z restauracji

Ta surówka z buraczków jest idealna do mielonych. Smakuje lepiej niż z restauracji
Fot. Shutterstock

Kotlety mielone i buraczki to połączenie obowiązkowe, jak hamburger z frytkami, jak Flip i Flap, jak PIN i zielony. Z tym przepisem na surówkę lepszą nawet niż z najlepszej restauracji podbijamy serca miłośników tradycyjnych polskich obiadów.

Pyszna surówka z buraków

Surówka z buraków nie jest niczym trudnym, ale by była lepsza niż z restauracji, trzeba dobrze wybrać składniki. Nie chodzi tylko o same bulwy, które następnie pieczemy czy gotujemy. W tym przepisie do surówki dodajemy jabłko, czerwoną cebulę i odpowiednią zalewę, która podbije smak całości.

Taka surówka to prawdziwy skarb, jeśli chodzi o składniki odżywcze. Buraki to doskonałe źródło witamin. Mają działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, a także mnóstwo żelaza. Są też dobrym źródłem błonnika, który jest obowiązkową częścią każdego obiadu.

Ta surówka z buraczków jest idealna do mielonych. Smakuje lepiej niż z restauracji

Buraki w surówce

W przepisie używamy buraków samodzielnie ugotowanych lub upieczonych. Wykonanie surówki można przyspieszyć, przygotowując ją z już ugotowanych buraków. Pakowane próżniowo, łatwo można je kupić w dyskontach.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 350 g buraków
  • 1 jabłko
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 20 ml soku z cytryny
  • 20 ml octu jabłkowego
  • Sól, pieprz

Ta surówka z buraczków jest idealna do mielonych. Smakuje lepiej niż z restauracji

Surówka lepsza niż z restauracji

Buraki dokładnie szorujemy. Gotujemy je w osolonej wodzie na małym ogniu do miękkości. Można też upiec je, owinięte folią aluminiową. Jedno i drugie powinno zająć ok. godziny, a o tym, że są miękkie, upewniamy się, nakłuwając je widelcem.

Buraki studzimy i obieramy. Następnie ścieramy je na tarce o grubych okach. Podobnie ścieramy jabłko i cebulę, obraną z wierzchniej warstwy.

Ta surówka z buraczków jest idealna do mielonych. Smakuje lepiej niż z restauracji

Składniki przyprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy je octem i sokiem z cytryny i odstawiamy na pół godziny. Po zamacerowaniu surówkę doprawiamy jeszcze raz, na smak, mieszamy i podajemy.

Wypróbuj też przepisy na domowy krupnik na podrobach i niezwykły farsz do gołąbków.

Ta surówka z buraczków jest idealna do mielonych. Smakuje lepiej niż z restauracji