Ta surówka z buraczków jest idealna do mielonych. Smakuje lepiej niż z restauracji
Kotlety mielone i buraczki to połączenie obowiązkowe, jak hamburger z frytkami, jak Flip i Flap, jak PIN i zielony. Z tym przepisem na surówkę lepszą nawet niż z najlepszej restauracji podbijamy serca miłośników tradycyjnych polskich obiadów.
Pyszna surówka z buraków
Surówka z buraków nie jest niczym trudnym, ale by była lepsza niż z restauracji, trzeba dobrze wybrać składniki. Nie chodzi tylko o same bulwy, które następnie pieczemy czy gotujemy. W tym przepisie do surówki dodajemy jabłko, czerwoną cebulę i odpowiednią zalewę, która podbije smak całości.
Taka surówka to prawdziwy skarb, jeśli chodzi o składniki odżywcze. Buraki to doskonałe źródło witamin. Mają działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, a także mnóstwo żelaza. Są też dobrym źródłem błonnika, który jest obowiązkową częścią każdego obiadu.

Buraki w surówce
W przepisie używamy buraków samodzielnie ugotowanych lub upieczonych. Wykonanie surówki można przyspieszyć, przygotowując ją z już ugotowanych buraków. Pakowane próżniowo, łatwo można je kupić w dyskontach.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 350 g buraków
- 1 jabłko
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- 20 ml soku z cytryny
- 20 ml octu jabłkowego
- Sól, pieprz

Surówka lepsza niż z restauracji
Buraki dokładnie szorujemy. Gotujemy je w osolonej wodzie na małym ogniu do miękkości. Można też upiec je, owinięte folią aluminiową. Jedno i drugie powinno zająć ok. godziny, a o tym, że są miękkie, upewniamy się, nakłuwając je widelcem.
Buraki studzimy i obieramy. Następnie ścieramy je na tarce o grubych okach. Podobnie ścieramy jabłko i cebulę, obraną z wierzchniej warstwy.

Składniki przyprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy je octem i sokiem z cytryny i odstawiamy na pół godziny. Po zamacerowaniu surówkę doprawiamy jeszcze raz, na smak, mieszamy i podajemy.
Wypróbuj też przepisy na domowy krupnik na podrobach i niezwykły farsz do gołąbków.
