Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Taką szybką zapiekankę robię, gdy mam mało czasu. To idealny obiad bez mięsa nie tylko na piątek
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 05.04.2024 11:12

Taką szybką zapiekankę robię, gdy mam mało czasu. To idealny obiad bez mięsa nie tylko na piątek

Taką szybką zapiekankę robię, gdy mam mało czasu. To idealny obiad bez mięsa nie tylko na piątek
Fot. YouTube/WeronikaDomogrod

Szukasz pomysłu na obiad bez mięsa? Przyrządź szybką zapiekankę! Potrzebujesz niewielu składników i jeszcze mniej czasu. Danie wychodzi pyszne, dlatego mali i duzi smakosze zjedzą je z przyjemnością. 

Szybka zapiekanka pełna smaku

Co ugotujesz na piątkowy obiad? Jeśli wciąż się zastanawiasz, to polecam ten prosty przepis. Dzięki niemu zrobisz szybką zapiekankę. Taki obiad bez mięsa będzie w sam raz na piątek. Możesz wykorzystać tu chleb, który został ci z poprzedniego dnia. 

Do zapiekanki przyda się też szpinak, jajka i mozzarella. Kilka składników i pyszny obiad bez mięsa zrobisz raz-dwa. Takie danie cieszy się u mnie w domu dużym powodzeniem. Rodzina zajada się nim, aż im się uszy trzęsą. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Weronika Domogród. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

Taką szybką zapiekankę robię, gdy mam mało czasu. To idealny obiad bez mięsa nie tylko na piątek
 Fot. YouTube/WeronikaDomogrod

Jak zrobić szybką zapiekankę?

Składniki:

  • kilka kromek chleba
  • 200 g szpinaku
  • 1 papryka
  • ser mozzarella
  • 3 jajka
  • 2 małe cebule czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Przygotowanie zapiekanki zacznij posiekania cebuli i podsmażeniu jej na oleju. Dodaj pokrojoną paprykę, a po kilku minutach dołóż starty czosnek. Wszystko dopraw przyprawami i wymieszaj. Dołóż szpinak i dodaj szczyptę soli oraz cukier po to, by szpinak nie ściemniał.

W naczyniu żaroodpornym ułóż kromki chleba i polej je oliwą. Dołóż warzywa z patelni, a jajka wbij do miski. Pokrojoną mozzarellę ułóż na warzywach i zalej wszystko rozmąconymi jajkami. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. 

Obiad bez mięsa dla każdego smakosza

Zapiekankę po wyjęciu z piekarnika można posypać startym parmezanem. Danie wychodzi pyszne i rozpływa się w ustach. Do tego jest proste i szybkie w przygotowaniu. Zawsze sięgam po ten przepis, gdy nie mam pomysłu na obiad bez mięsa.

Wystarczy kilka minut przygotowań w kuchni, a resztę zrobi już piekarnik. Zapiekanka po 20 minutach jest gotowa. Zjesz ją ze smakiem i poprosisz o dokładkę. Pisaliśmy o patencie Roberta Makłowicza na zupę szczawiową. Podawaliśmy też przepis na znakomite dania z chlebem i jajkami w roli głównej. 

Taką szybką zapiekankę robię, gdy mam mało czasu. To idealny obiad bez mięsa nie tylko na piątek
 Fot. YouTube/WeronikaDomogrod

Źródło: YouTube/WeronikaDomogrod

Zdjęcia: screen YouTube/WeronikaDomogrod