Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Taką zapiekankę robię na obiad przynajmniej raz w tygodniu. Rodzina nie chce jeść nic innego
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 23.07.2024 17:58

Taką zapiekankę robię na obiad przynajmniej raz w tygodniu. Rodzina nie chce jeść nic innego

Taką zapiekankę robię na obiad przynajmniej raz w tygodniu. Rodzina nie chce jeść nic innego
fot. youtube.com/genussvollerezepte

Ta prosta i sycąca zapiekanka ziemniaczana to bogactwo warzyw i zrównoważony posiłek w jednym naczyniu. Nie jest trudna w przygotowaniu i daje się łatwo odgrzać, jest więc świetnym obiadem na co dzień.

Zapiekanka ziemniaczana na obiad

Zapiekanki obiadowe kojarzą się nam zazwyczaj z przeglądem lodówki: ziemniaki z obiadu, powiędłe warzywa, resztki wędlin, kostka przeschniętego sera. Niech jednak rzuci kamieniem, kto nigdy nie kupował specjalnie składników z myślą o takim sycącym i smacznym obiedzie.

Nic zresztą dziwnego. W dzisiejszej kulturze kulinarnej bardzo popularne jest pojęcie comfort food, jedzenia dającego poczucie psychicznego komfortu, tłumaczonego czasem jako „jedzenie na pocieszenie”. Zapiekanki to świetny przykład takiego obiadu.

Taką zapiekankę robię na obiad przynajmniej raz w tygodniu. Rodzina nie chce jeść nic innego
fot. youtube.com/genussvollerezepte

Zapiekanka z piekarnika

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Genussvolle Rezepte. Podobne przepisy są jednak stworzone do modyfikowania – warzywa czy wędliny wybieramy więc dowolnie.

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 2 jajka
  • 150 g boczku
  • 1 pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki passaty pomidorowej i/lub pasty paprykowej
  • 150 g startej mozzarelli
  • ½ papryczki chili
  • Sól, pieprz, tymianek, oregano

Zapiekanka na bazie ziemniaków

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugniatamy je tłuczkiem lub ścieramy na tarce o grubych okach. Odstawiamy do przestudzenia.

Do miski wybijamy jajka. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem i roztrzepujemy na jednolitą masę. Jajka łączymy z przestudzonymi ziemniakami.

Ziemniaki wykładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i wstawiamy na 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy farsz do zapiekanki.

Na patelnię wrzucamy boczek. Kiedy zacznie się wytapiać, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, a następnie paprykę w drobnej kostce. Dorzucamy posiekany czosnek i chili. Pomidora kroimy w kostkę (a jeśli używamy pomidorków koktajlowych – w połówki) i dorzucamy na patelnię.

Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Smażymy, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy passatę pomidorową i łyżkę węgierskiej pasty paprykowej.

Uduszone warzywa wykładamy na podpieczone ziemniaki. Posypujemy startą mozzarellą. Zwiększamy temperaturę piekarnika do 190 stopni i wkładamy zapiekankę jeszcze na 15 minut.

Wypróbuj też przepisy na tradycyjny śląski obiad i kotlety chlebowe.

Taką zapiekankę robię na obiad przynajmniej raz w tygodniu. Rodzina nie chce jeść nic innego
fot. youtube.com/genussvollerezepte