To najgorsze, co można pić w upały. Niebezpieczne zwłaszcza dla seniorów
Co pić, a czego nie pić w upały? Kiedy grozi nam odwodnienie, wlewamy w siebie mnóstwo płynów. Ale nie wszystkie pomagają utrzymać właściwy poziom wody w organizmie.
W upały pijmy dużo
Zmiany klimatu sprawiają, że kolejne lata biją kolejne rekordy temperatur. Klimat Polski zawsze był dość umiarkowany i – w przeciwieństwie np. do krajów arabskich czy tych z południa Europy – nie wykształciliśmy sobie zbyt wielu tradycji dotyczących nawadniania. Przez to zdarza się, że robimy to nieumiejętnie.
Jednym z błędów jest picie lodowatej wody. Fakt, że przynosi ona natychmiastową ulgę w upałach. Jednak na nieco dłuższa metę nie jest najlepszym rozwiązaniem. Może prowadzić do negatywnych konsekwencji zdrowotnych.
Szok termiczny i chore gardło
Choć intuicja podpowiada, że zimna woda jest remedium na gorące powietrze, w gruncie rzeczy wcale tak nie jest, i to z kilku powodów. Lodowaty płyn wywoła w organizmie szok termiczny. Dojdzie do zwężenia naczyń krwionośnych. Te zaś spowolnią krążenie i utrudnią odprowadzanie ciepła z organizmu. To sytuacja szczególnie groźna w przypadku seniorów.
Inną sprawą jest, że katowanie gardła zbyt zimnymi płynami w upały to prosta droga do infekcji, których trudno się pozbyć. Można porównać to do przebywania w nadaktywnej klimatyzacji na zmianę z wychodzeniem na słońce.
Zimna woda przeszkadza trawieniu
Zimna woda obkurczy też ścianki układu pokarmowego, a w żołądku może przeszkodzić w trawieniu. Stanie się tak, jeśli dojdzie do zestalenia tłuszczów z posiłku pod wpływem zimna. Utrudnione trawienie to zaś kolejny dyskomfort w upały.
Zimna woda może też, paradoksalnie, sprzyjać odwodnieniu. Organizm, zamiast wchłonąć ją od razu, będzie musiał ją wpierw ogrzać. To zaś otwiera możliwość do tego, byśmy więcej wypocili niż wypili.
Pijmy latem ciepłe napoje
Wystarczy spojrzeć na tradycje ludów żyjących w upałach, by zauważyć, że coś jest na rzeczy. Pomijając fakt, że w historii świata stosunkowo niedawno nauczyliśmy się schładzać produkty do niskiej temperatury, ludzie sami doszli do wniosku, że lodowata woda szczęścia w upały nie daje. Widzimy to do dziś – choćby w… budkach z kebabem.
W krajach arabskich czy w Turcji pije się dużo gorącej herbaty czarnej lub miętowej. Podobnie w indyjskich upałach podawana jest massala czaj, mieszanina przypraw w mleku, pita na ciepło. W połączeniu z typową dla niektórych kultur wstrzemięźliwością od alkoholu to dobry sposób, by utrzymać dobre nawodnienie w czasie wysokich temperatur powietrza.
Jeśli dbasz o zdrowie, uważaj na ten popularny suplement. Lepiej rozważ tę witaminę, ostatnie wyniki badań są oszałamiające.