To najlepsze galaretki z kurczaka. Przepis od Magdy Gessler
Oto sposób na drobiową meduzę do lornety. Tak chciałoby się powiedzieć, ale takie galaretki drobiowe to coś o wiele, wiele więcej niż tylko zakąska do dwóch setek. Oto przepis na tymbaliki w wersji, którą proponuje Magda Gessler.
Auszpik typu tymbaliki
O tym, jak dawne to danie, niech świadczy cały ciągnący się za nim słownik. Galaretki z kurczaka, takie jak te, to tymbaliki. Tymbaliki są zaś odmianą auszpiku – nie mylić z galantyną. Tak czy inaczej: zimne nóżki, tylko że drób.
Ta niezwykle popularna, nie tylko barowa, potrawa zawdzięcza swoje wzięcie temu, jak łatwo ją przyrządzić. Świetnie sprawdza się jako produkt uboczny bulionu drobiowego – część samego płynu zużywamy razem z mięsem i warzywami. Nakłady niewielkie, a efektem jest nie byle jakie danie.

Galaretki Magdy Gessler
Magda Gessler udoskonaliła, co doskonałe. Proponuje tymbaliki, czyli galaretki drobiowe z jajkami przepiórczymi. Potrawa według modyfikacji Gessler jest okazała i wykwintna.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 cały kurczak
- 2-3 marchewki
- 1 cebula
- ⅓ selera
- 1 pietruszka
- 1 liść laurowy
- 5-6 goździków
- 2-3 łyżki żelatyny
- ½ puszki groszku
- 5-7 marynowanych prawdziwków
- 10 jajek przepiórczych
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz

Tymbaliki z jajkami przepiórki
Kurczaka płuczemy i dokładnie czyścimy. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy. Wszystko zalewamy 2 litrami wody.
Do garnka dorzucamy liść laurowy i goździki. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy gaz. Gotujemy przez ok. 2 godziny na wolnym ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Jajka przepiórcze zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 4 minuty. Studzimy je lekko, obieramy i przekrawamy na połówki. Bulion odcedzamy przez sitko do mniejszego garnka.

Do bulionu dodajemy żelatynę. Odstawiamy na palnik o niewielkiej mocy i doprowadzamy do wrzenia. Mięso oddzielamy od kości i kroimy w kostkę.
Marchewkę kroimy w półplasterki, a grzybki w kostkę. Przygotowujemy salaterki do tymbalików. Na ich dno wylewamy cienką warstwę galaretki. Dodajemy kilka ziaren groszku i połówki jajek i odstawiamy do lodówki.
Na zastygniętą galaretkę wykładamy mięso, marchewkę, więcej groszku i posiekaną natkę pietruszki. Zalewamy pozostałą galaretą. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie przestawiamy do lodówki na kilka godzin.
Wypróbuj też przepisy na idealne ogórki małosolne i wieniec bezowy.
