Weź kurczaka i cebulę i zawiń w folię. To najlepszy obiad na 2 dni
Niesamowicie prosty i pyszny sposób na udka z kurczaka. Po zamarynowaniu w cebuli i usmażeniu posłuży z powodzeniem jako obiad na 2 dni. Mięso wychodzi miękkie i bardzo aromatyczne.
Kurczak na 2 dni
Sekretem doskonałego, miękkiego mięsa jest odpowiednia marynata. Rozpuszcza ona mocowania między włóknami, dzięki temu danie wychodzi kruche i łatwe do pokrojenia lub pogryzienia. Można to osiągnąć na kilka sposobów.
By odpowiednio zmiękczyć kurczaka, potrzebujemy kwasu lub alkoholu. Dlatego marynujemy go w kwaszonym mleku – kefirze albo maślance, w winie albo piwie, a także w warzywach, będących źródłem odpowiednich substancji. Jednym z nich jest cebula.

Zawiń kurczaka w folię do pieczenia
Ułożenie kawałków kurczaka w rękawie do pieczenia razem z poszatkowaną cebulą to świetny sposób, by zapewnić dużą skuteczność marynaty. Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Lecker schnell. Pokazany jest tam sposób na trybowanie mięsa z udek. Dziś mięso można kupić już oddzielone od kości i bez skóry, co bardzo ułatwia pracę.
Składniki
- Mięso z 4 udek z kurczaka
- 2 cebule
- Sok z ½ cytryny (40 ml)
- 40 ml oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
- Suszony czosnek, słodka papryka, tymianek
- Masło klarowane do smażenia
Kurczak na 2 dni
Kurczaka oddzielamy od kości, a skórę nakrawamy w kratkę. Mięso płuczemy, osuszamy i nacieramy dokładnie przyprawami. Odstawiamy na kilka minut.
Cebulę kroimy w dość grube pióra. Połowę wrzucamy do zawiązanego z jednej strony rękawa i zasypujemy tymiankiem. Wkładamy kurczaka i przysypujemy znów cebulą i tymiankiem.
Do rękawa wlewamy oliwę i sok z cytryny. Zawiązujemy go z drugiej strony i podrzucamy kilka razy, by składniki dobrze się wymieszały. W ten sposób zostawiamy kurczaka na co najmniej godzinę.
Na patelni dobrze rozgrzewamy masło klarowane. Kurczaka wyjmujemy z marynaty i układamy na tłuszczu. Obsmażamy na złocisto z obu stron i zdejmujemy na talerz.
Na patelnię dodajemy nieco masła klarowanego i wrzucamy cebulę. Zmniejszamy ogień i dusimy, aż będzie szklista. Układamy na niej kurczaka i pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, dusimy przez 15 minut. Danie podajemy z ulubionym dodatkiem, resztę zostawiamy na obiad kolejnego dnia.
Wypróbuj też przepisy na sernik na zimno i kawę na spalanie tłuszczu.
