Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Wiosną zawsze przyrządzam tę wersję mizerii. Sezonowy dodatek bosko podkręca jej smak
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 16.05.2024 16:22

Wiosną zawsze przyrządzam tę wersję mizerii. Sezonowy dodatek bosko podkręca jej smak

Wiosną zawsze przyrządzam tę wersję mizerii. Sezonowy dodatek bosko podkręca jej smak
Fot. Shutterstock/Przemyslaw Muszynski

Zwykła mizeria podkręcona w bardzo prosty sposób zmienia się nie do poznania. Zawsze warto próbować swoich sił w takich eksperymentach, by w końcu znaleźć przepis doskonały i smak, za którym tęskniły będą nasze wnuki tak jak my tęsknimy za najprostszymi przepisami naszych babć.

Mizeria z dodatkami

Mizeria” to chyba najbardziej ironiczna nazwa w całej książce kucharskiej. Słowo po łacinie oznacza ubóstwo, tymczasem sama surówka z ogórka jest może i prosta, ale z pewnością okazała. Jednak rzeczywiście ubogą mizerię da się z łatwością ubogacić.

W sezonie wiosennym składnikiem, który aż się prosi do mizerii, jest rzodkiewka. Charakterystyczna w smaku, słodkawa lub bardziej pikantna, świetnie odnajduje się w zestawieniu z ogórkiem. Całość jest chrupka i soczysta, taka właśnie, jaka powinna być wiosną.

Wiosną zawsze przyrządzam tę wersję mizerii. Sezonowy dodatek bosko podkręca jej smak
fot. youtube.com/talerzpokus

Mizeria z rzodkiewką

Na kanale TalerzPokus, skąd pochodzą ilustracje do tego przepisu, znajdujemy podobną surówkę podaną w wersji lekko posłodzonej. To ciekawe rozwiązanie, jednak słodycz w połączeniu z ostrością rzodkiewki może nie dać najlepszych rezultatów. Zalecamy więc ostrożne słodzenie takiej wersji mizerii.

Składniki

  • 1 długi ogórek
  • 4-5 dużych rzodkiewek
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1 mały pęczek koperku
  • Sól i pieprz lub cukier

Wiosenna mizeria

Ogórki i rzodkiewka na mizerię powinny być dobrze schłodzone – wtedy warzywa są najbardziej chrupkie. Ogórek obieramy (chyba że ma cienką skórkę) i kroimy w cienkie plasterki. Podobnie w plasterki kroimy rzodkiewkę. Koperek drobno siekamy.

Warzywa umieszczamy w miseczce, solimy i zalewamy jogurtem naturalnym. Nie powinno się zasypywać warzyw solą zbyt wcześnie, w przeciwnym razie wypuszczą sok. Takie ogórki trzeba wtedy odcedzić z soku – są równie smaczne, ale zmieniają swój charakter.

Sałatkę dokładnie mieszamy z posiekanym koperkiem. Można posypać ją pieprzem (biały pieprz pasuje doskonale) i skropić sokiem z cytryny. Do smaku można także dosypać do niej cukru. Mizerię podajemy niezwłocznie po przygotowaniu.

Sprawdź ten pomysłowy przepis na młodą kapustę. 

Wiosną zawsze przyrządzam tę wersję mizerii. Sezonowy dodatek bosko podkręca jej smak
fot. youtube.com/talerzpokus