Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Wyborny panierowany kotlet z kalafiora, obiad w prostej odsłonie
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.08.2021 02:00

Wyborny panierowany kotlet z kalafiora, obiad w prostej odsłonie

Wyborny panierowany kotlet z kalafiora, obiad w prostej odsłonie
Canva / rudisill

Kalafior jest jednym z najbardziej uwielbianych warzyw. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby go zajadać praktycznie nieustannie. Dziś wypróbujemy przepis na kalafiora w niecodziennym wydaniu. Smakołyk można uznać za roślinną odpowiedź na kotlety schabowe.

Pyszny kalafior niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Specjał przeważnie po prostu gotujemy. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po bardziej niekonwencjonalne rozwiązania. Tym razem kalafior przekształcimy w obłędne kotlety.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Panierowany kalafior zdetronizuje kotlety schabowe?

Wielu smakoszy zapewne uznałaby powyższe słowa za kulinarną herezję. Jednak kalafior smażony w panierce potrafi wywołać autentyczny zachwyt. Oczywiście kotlety schabowe są zupełnie innym daniem, w związku z tym ich status nie jest zagrożony.

Kalafior przypominający kotlety schabowe jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które gustują w tradycyjnych smakach i mają ochotę na spróbowanie czegoś nowego. Przepis jest banalnie prosty. Co nam będzie potrzebne?

  • kalafior

  • 2 jajka

  • mąka krupczatka

  • bułka tarta

  • sól

  • pieprz ziołowy

  • wędzona papryka

  • cytryna

  • olej

  • odrobina masła

Przepis na kalafiora w przepysznej odsłonie

Na początku kalafiora pozbawiamy liści. Warzywo starannie myjemy i namaczamy w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Taka kąpiel powinna trwać około 15 minut. Kalafiora odsączamy z wody i kroimy na plastry o grubości około 2 centymetrów.

Pokrojony kalafior obtaczamy w soli i pieprzu ziołowym. Następnie panierujemy go kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Tak przygotowany smakołyk smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Panierka powinna przybrać złocisty kolor.

Po zakończeniu smażenia na każdy z kalafiorowych kotletów wykładamy kilka wiórków masła. Warto wiedzieć, jak ugotować uwielbiane warzywo bez nieprzyjemnego zapachu. Godny uwagi jest także przepis na soczyste kotlety schabowe.

Wyborny panierowany kotlet z kalafiora, obiad w prostej odsłonie
Kalafior niczym kotlety schabowe

Canva / rudisill

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przyślij przepis

Zapraszamy na nasz Instagram