Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Zachwycająca zupa pomidorowa według przepisu Karola Okrasy. Ideał na lato

Zachwycająca zupa pomidorowa według przepisu Karola Okrasy. Ideał na lato

Zachwycająca zupa pomidorowa według przepisu Karola Okrasy. Ideał na lato
canva/Rimma_Bondarenko; TRICOLORS/East News

Zupa pomidorowa należy do ulubionych dań wielu smakoszy. W każdym domu przyrządza się ją nieco inaczej. Karol Okrasa stawia na przepis wykorzystujący zapiekane warzywa, w tym także świeże pomidory malinowe. Spróbujecie koniecznie — ten smak was zachwyci.

Zupa pomidorowa bardzo często gości na naszych stołach w dzień po podaniu rosołu. Nierzadko przyrządzamy ją, korzystając z koncentratu czy soku. Karol Okrasa namawia, by wykorzystać świeże warzywo i zapiec je z pozostałymi roślinnymi składnikami przed dodaniem do bulionu. Dzięki temu zabiegowi danie będzie niezwykle aromatyczne. Skusicie się?

Przepis na pyszną zupę pomidorową według Karola Okrasy

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego

  • 1 kg pomidorów malinowych

  • 1 średnia cebula

  • 1 czubata łyżka miodu

  • 2 spore marchewki

  • 2 ząbki czosnku

  • kilka liści świeżej bazylii

  • sok z połowy cytryny

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza. Pomidory myjemy i kroimy je w ćwiartki. Marchewkę obieramy, płuczemy i kroimy w plastry. Czosnek oraz cebulę pozbawiamy łupiny i przekrawamy na mniejsze kawałki.

Wszystkie warzywa przenosimy do naczynia żaroodpornego, a następnie polewamy je mieszanką miodu oraz oliwy. Pieczemy przez 30 minut. Dodajemy je do bulionu i blendujemy na gładki krem.

Zupę zagotowujemy i doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz posiekaną bazylią. Podajemy z domowym makaronem, ryżem lub świeżo ugotowaną ciecierzycą. Smacznego.

Wskazówka:

Warto zastąpić miód syropem klonowym. Też nada słodyczy, a jego wartości odżywcze nie będą niwelowane przez wysoką temperaturę, tak jak ma to miejsce w przypadku pszczelego produktu. Zupa przyrządzona bez miodu będzie odpowiednia dla wegan.

Zachwycająca zupa pomidorowa według przepisu Karola Okrasy. Ideał na lato
Zupa pomidorowa z pieczonych warzyw jest wyśmienita

Źródło zdjęcia: canva/AnjelaGr

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps