Żadna ogórkowa i pomidorowa. Turecka zupa to hit tego lata
Zupa jest daniem, które na dobre zagościło w naszej polskiej kuchni. Jest codzienną potrawą obiadową, którą darzy sympatią wiele osób. Przepisów jest mnóstwo, mamy również wiele tradycyjnych zup. Jeśli jednak macie ochotę spróbować czegoś nowego, to koniecznie musicie przygotować zupę turecką.
Dlaczego warto gotować zupy?
Wszyscy dobrze wiemy, że zupa jest tradycyjnym polskim daniem. Codziennie w wielu domach gości ona na stołach w różnej postaci, z różnymi dodatkami i przygotowana z zupełnie innych przepisów. Dlaczego zatem warto je spożywać regularnie?
Może nie jest to oczywiste, ale zupę na ogół łatwo się przygotowuje. Nie ma skomplikowanych przepisów, czy trudno dostępnych składników. Warto jednak trzymać się zawsze z góry narzuconego schematu, ponieważ tylko to pozwoli nam na finalne otrzymanie pysznego dania. Oczywiście małe eksperymenty w kuchni nie są zabronione.
Kolejnym ważnym czynnikiem jest to, że wiele zup jest lekkich i delikatnych. Nie są ciężkie, dzięki czemu nie będziemy musieli martwić się o to, jak to wpłynie na naszą sylwetkę. Oczywiście zupy są również bardzo zdrowe. Są pełne wartościowego mięsa, a także zdrowych warzyw, które zawierają wiele ważnych dla organizmu składników odżywczych.
Mamy w naszej kuchni rosół, pomidorową, ogórkową, żurek, czy krupnik. Jednak tym razem sięgniemy po przepis z innego kraju. Poznajcie zupę turecką.

Przepis na zupę turecką
Taka zupa turecka z pewnością przypadnie Wam do gustu. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 1,7 litra bulionu drobiowego
- sól
- pieprz
- suszony rozmaryn
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- 30 g masła
- 1 seler naciowy
- 1 marchewka
- 1 papryka
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki
- 100 g makaronu
- suszona pietruszka
- 1 liść laurowy
- natka pietruszki
Jak przygotować pyszną zupę turecką?
Taka zupa turecka to prawdziwy rarytas. Świetnie nada się na rodzinny obiad.
W pierwszej kolejności kroimy mięso w kostkę, przekładamy je do miski i dodajemy sól, pieprz oraz suszony rozmaryn i jedną łyżkę maki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
W międzyczasie w garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i 30 g masła. Następnie smażymy w nim drobno posiekaną cebulę, dodajemy pokrojony w kostkę seler naciowy, starta na dużych oczkach tarki marchewkę i pokrojoną również w kosteczkę marchewkę. Całość od czasu do czasu mieszamy. Wrzucamy także przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy przez 10 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby nic się nie przypaliło.
Po tym czasie dodajemy dwie łyżki mąki i ponownie mieszamy bardzo dokładnie, po czym wlewamy 200 ml bulionu i łączymy go z resztą składników. Po chwili wlewamy pozostałe 1,5 litra bulionu i gotujemy przez 10 minut.
W tym czasie na rozgrzanej oliwą z oliwek patelni smażymy przez około 6 minut pokrojonego i przyprawionego wcześniej kurczaka. Po tym czasie dodajemy go do gotującej się zupy. Wrzucamy również 100 g nieugotowanego makaronu, obojętnie jakiego, suszoną pietruszkę, a także liść laurowy. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy przez kolejne 15 minut. Na koniec dodajemy do zupy posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wszystko razem mieszamy.
Tak przygotowaną zupę turecką przekładamy na talerz i delektujemy się jej smakiem.
Sprawdź przepis na pyszne naleśniki z 2 składników. Zobacz, jaki jest najgorszy możliwy miód.
