Zawijam w mięso i wkładam do piekarnika. Nie znam lepszego przepisu na obiad z kurczaka
Obiad z kurczaka jeszcze nigdy nie był tak smaczny. Poznaj przepis na roladki, a przekonasz się, że filet z kurczaka przygotowany inaczej to strzał w dziesiątkę. Przygotowanie obiadu jest łatwe i zajmuje właściwie chwilę. Moja rodzina oszalała na punkcie tego dania, dlatego przekazuję przepis dalej.
Najlepszy sposób na obiad z kurczaka
Roladki powstają właściwie z małej ilości składników. Oprócz mięsa potrzebne są składniki na farsz i na sos. Danie udane, co oznacza, że będzie smaczne, jeżeli zostanie przygotowane z właściwych proporcji składników. Dokładnie opisaliśmy je na poniższej liście.
Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- 100 g sera w kostce
- 1 pomidor
- 1 pęczek natki pietruszki
- 30 g jogurtu naturalnego
- 10-15 g musztardy
- olej
- granulowany czosnek
- pieprz
- sól
Składniki na obiad
Krok 1. Umyte i osuszone filety z kurczaka przekrój wzdłuż na pół. Delikatnie rozbij kawałki mięsa.
Krok 2. Mięso przypraw pieprzem, solą i granulowanym czosnkiem. Przyprawy dokładnie wetrzyj w kurczaka. Pozostaw go na 30 minut do zamarynowania.
Krok 3. Umytego pomidora pokrój w bardzo małą kostkę. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Składniki przełóż do miski i wymieszaj.
Krok 4. Na rozbite kawałki mięsa ułóż przygotowany farsz. Całość dokładnie zawiń, formując roladki. W razie potrzeby przekuj je wykałaczkami, aby nie rozpadły się podczas pieczenia.
Krok 5. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem i ułóż w nim roladki. Do miski przełóż jogurt oraz musztardę. Wymieszaj składniki na jednolity sos i posmaruj nim wierzch mięsa.
Krok 6. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Umieść w nim naczynie i zapiekaj roladki przez 35 minut.
Porady w sprawie kurczaka
Mięso z kurczaka jest składnikiem, które na nasze stoły trafia najczęściej. Wpływa na to jego dobra cena, wartości odżywcze i możliwość przygotowania wielu znakomitych dań. Warto jednak pamiętać, aby mięso zawsze kupować w sprawdzonych sklepach i zwracać szczególną uwagę na jego świeżość. Dobre mięso powinno mieć jasnoróżowy kolor, a jego konsystencja musi być sprężysta. Produkt nie może zawierać żadnego nalotu.
Przed przystąpieniem do gotowania produkt należy dokładnie umyć, osuszyć i oczyścić z białych błon i przerostów. Dzięki tym czynnościom potrawy z tym składnikiem będą smaczne. Nie można jednak doprowadzać do tego, aby obróbka cieplna trwała zbyt długo, bo doprowadzi to do wysuszenia kurczaka.
Wypróbuj najlepszy przepis na pieczone ziemniaki oraz dowiedz się, jak poprawnie gotować bób.
Źródło: YouTube/ZDROWE I SMACZNE przepisy.