Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Ewa ma najlepszy przepis na miód z mniszka. Robię go co roku o tej porze
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 23.04.2025 21:00

Babcia Ewa ma najlepszy przepis na miód z mniszka. Robię go co roku o tej porze

Babcia Ewa ma najlepszy przepis na miód z mniszka. Robię go co roku o tej porze
fot. Uwaga Babcia Gotuje

Wiosenny wysyp mniszka lekarskiego to okazja, by przygotować zapas takiego doskonałego syropu. Wzmacnia on organizm i łagodzi problemy trawienne. A przy tym jego podstawowy składnik jest zupełnie darmowy.

Odwar z mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski to niewielkie, żółte kwiaty, które w kwietniu porastają nasze łąki w olbrzymich ilościach. Wiemy, że w nazwie ma „lekarski”, wykorzystajmy więc jego lekarskość do przygotowania takiego syropu. Mniszek ma moc regulowania poziomu cukru we krwi – ale akurat nie w postaci syropu z dużą ilością cukru. Można go za to w tej postaci dodawać do herbaty i wykorzystywać inne właściwości. A zatem – wspierać trawienie, pracę wątroby i odporność organizmu.

Zbierając kwiaty na odwar trzeba pamiętać o zasadniczej różnicy między mniszkiem lekarskim a mleczem. Najwyraźniejsza jest taka, że w wypadku mniszka wszystkie liście wyrastają z ziemi, podczas kiedy w mleczu znajdują się na jednej łodydze. Poza tym kwiatki są bardzo podobne do siebie, diabeł tkwi więc właśnie w tym szczególe.

Babcia Ewa ma najlepszy przepis na miód z mniszka. Robię go co roku o tej porze
fot. youtube.com/babciaewagotuje

Miód z mniszka lekarskiego

Pamiętajmy też o sposobie na odrobaczanie kwiatów przed przygotowaniem z nich miodu, żeby nasz mniszek pozostał wegański. Najlepszy sposób przypomina autorka kanału Uwaga Babcia Gotuje, z którego pochodzą ilustracje do tego przepisu. Po zebraniu rośliny układamy na białej powierzchni w świetle. Jasna przestrzeń zwabi owady, które opuszczą kwiatki. Dajmy im na to co najmniej godzinę.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • Ok. 500 kwiatów mniszka
  • 800 g brązowego cukru
  • Otarta skórka i sok z 2 cytryn (120 ml soku)
Babcia Ewa ma najlepszy przepis na miód z mniszka. Robię go co roku o tej porze
fot. youtube.com/babciaewagotuje

Syrop z kwiatów mniszka

Kwiaty dokładnie płuczemy i zalewamy w garnku zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. kwadrans na małym ogniu pod przykryciem. Odstawiamy na dobę.

Po upływie tego czasu kwiaty odcedzamy przez sitko wyłożone gazą lub ściereczką tetrową. Wykręcamy je dokładnie do garnka, by wykorzystać jak najwięcej wywaru. Ten ustawiamy na niewielkim ogniu.

Babcia Ewa ma najlepszy przepis na miód z mniszka. Robię go co roku o tej porze
fot. youtube.com/babciaewagotuje

Do płynu dodajemy cukier, skórkę i sok z cytryny. Mieszamy do rozpuszczenia. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny.

Miód z mniszka lekarskiego zlewamy do słoików. Brzegi czyścimy, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Jeśli chcemy przechowywać syrop przez dłużej niż kilka miesięcy, dobrze jest dodatkowo zapasteryzować go przez trzy kolejne dni w kąpieli wodnej.

Wypróbuj też przepisy na pesto z lubczyku i schabowe bez bułki tartej.

Babcia Ewa ma najlepszy przepis na miód z mniszka. Robię go co roku o tej porze
fot. youtube.com/babciaewagotuje