Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Miód

Miód – co to jest? Podstawowe informacje

Miód to jeden ze zdrowszych produktów spożywczych znajdujących się w niemal każdej kuchni. Powstaje dzięki pszczołom i kilku rodzajom innych błonkówek – wytwarzają one miód dzięki przenoszeniu nektaru kwiatowego niektórych roślin do ula, gdzie ten przekształcany jest w miód za sprawą pszczelich enzymów i kwasu mrówkowego. Następnie pszczoły gromadzą miód w plastrach. 

Na skalę przemysłową miód produkowany jest w pasiekach, a więc grupie ulów zarządzanych przez pszczelarza (określanego niekiedy także jako „bartnik”). Miód rzadko jest pozyskiwany z ulów dzikich, stanowiąc raczej lokalny rarytas aniżeli miód przemysłowy.

Jakie są rodzaje miodu?

Miód występuje w wielu różnych rodzajach, które podzielić można przez pryzmat kilku kategorii. Podstawowy podział stanowi o trzech rodzajach miodu – jest to miód nektarowy, miód spadziowy oraz miód nektarowo-spadziowy. Główną różnicę w tym wymiarze stanowi pochodzenie budulca miodu. W przypadku miodu nektarowego jest to nektar kwiatowy, zaś w przypadku miodu spadziowego źródło stanowi spadź owadów żywiących się sokiem roślinnym. Miód nektarowo-spadziowy stanowi oczywiście połączenie obu źródeł.

Miód nektarowy ma delikatny, kwiatowy smak, który jednocześnie jest znacznie słodszy od smaku miodu spadziowego. Ma także jaśniejszy kolor i bardziej płynną konsystencję. Miód spadziowy jest przede wszystkim aromatyczny, nieco gorzkawy i intensywny w smaku. Ma także ciemniejszy kolor.

Zarówno miód spadziowy jak i miód nektarowy dzielą się na osobne rodzaje, zależne od typu oblatywanych przez pszczoły kwiatów, lub drzew stanowiących źródło spadzi. Każdy z tych miodów różni się konsystencją, kolorem i smakiem. 

W przypadku miodów nektarowych możemy wymienić takie specjały pszczelarstwa jak miód rzepakowy, miód lipowy, miód akacjowy, miód malinowy, miód wrzosowy czy miód gryczany. Jeżeli miód powstaje na bazie wielu kwiatów, to określamy go jako miód wielokwiatowy. Analogicznie, wśród miodów spadziowych za przykład może posłużyć miód świerkowy czy miód sosnowy.

Miód sztuczny i miód oszukany – na to musisz uważać!

Choć regulacje na rynku miodów są coraz bardziej precyzyjne, skutecznie eliminując szereg patologii w branży, to jednak pojęcie miodu oszukanego nadal funkcjonuje w przestrzeni publicznej. Miód oszukany może powstać na skutek szeregu praktyk, które znacząco wpłyną na jakość i wartości odżywcze miodu, w zamian oferując przedsiębiorcy większą wydajność produkcyjną. Chodzi tu przede wszystkim o dodawanie do miodu barwników i aromatów, podgrzewanie miodu lub mieszanie ze sobą wielu jego rodzajów, a także dodawanie do miodu cukru czy syropu glukozowego.

Miód sztuczny z kolei z miodem wspólną ma wyłącznie nazwę. Powstaje on w warunkach laboratoryjnych, będąc efektem podgrzania syropu ziemniaczanego i dodaniu doń aromatów i barwników. Choć może być podobny w smaku i wyglądzie do miodu naturalnego, to nie posiada wartości odżywczych miodu.

Miód – wartości odżywcze

Miód jest bogatym źródłem wielu witamin – przede wszystkim B, C i K – oraz składników mineralnych, gdzie wymienić trzeba przede wszystkim potas, żelazo, fosfor, wapń czy magnez. Ma działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne, reguluje pracę układu pokarmowego, łagodzi kaszel i wzmacnia odporność. Ponadto, zawarte w miodzie flawonoidy to naturalne antyoksydanty, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami.

Pokaż więcej

Orientalna słodycz
27.06.2025 19:34 To najlepszy przepis na chałwę. Robię ją z 2 składników i bez sezamu

Choć tradycyjnie przygotowuje się ją z sezamu, dziś pokażemy prosty sposób na domową wersję bez tego składnika. Nasza chałwa to zdrowsza alternatywa dla sklepowej wersji, idealna do kawy czy po prostu jako słodka przekąska.

napar z liści laurowych
29.04.2025 06:00 Weź cytrynę, miód i liście laurowe. Ten przepis wymyślił jakiś geniusz

Liście laurowe są składnikiem zup i sosów. Tymczasem na ich bazie można przygotować również syrop. Jest to prosty i domowy sposób na sezonowe infekcje.

syrop z mniszka
23.04.2025 21:00 Babcia Ewa ma najlepszy przepis na miód z mniszka. Robię go co roku o tej porze

Wiosenny wysyp mniszka lekarskiego to okazja, by przygotować zapas takiego doskonałego syropu. Wzmacnia on organizm i łagodzi problemy trawienne. A przy tym jego podstawowy składnik jest zupełnie darmowy.

miód
26.03.2025 07:00 Polacy wciąż kupują, a to najgorszy miód. Lepiej go omijać szerokim łukiem

Dobrej jakości miód jest nie tylko słodki, ale też cenny dla zdrowia. Taki produkt zawiera składniki odżywcze, które wpływają na odporność i poprawiają funkcjonowanie organizmu. Niestety, nie każdy oferowany w sprzedaży miód jest tak cenny. Jeden z tych, który jest  popularny wśród konsumentów, to najgorszy możliwy wybór. 

syrop
10.01.2025 13:37 Zielarka pokazała jak zrobić syrop z cebuli. Wystarczą tylko 2 składniki

Syrop z cebuli ma wiele dobroczynnych właściwości dla naszego zdrowia. Z pewnym dodatkiem doskonale zwalcza kaszel i dobrze smakuje. Ten przepis warto wypróbować w swojej kuchni. 

gotowy miodownik
17.12.2024 16:58 Ten miodownik to idealne ciasto na święta. Jedna blacha to za mało

Kremowo-owocowo-miodowe ciasto to doskonałe połączenie tradycyjnych świątecznych smaków i ciastek jak z cukierni. Kolorowe warstwy skontrastowane są nie tylko barwami, lecz także fakturami. A całe ciasto jest łatwe w przygotowaniu, choć wygląda na dość skomplikowane. 

chałwa
27.10.2024 17:59 Ten przepis na chałwę mam od znajomego. Robi się ją tylko z 2 składników

Nietrudno dziś o kupną chałwę. Nieco trudniej jednak o dobrą kupną chałwę. A zdrową i dobrą kupną chałwę kupić – to prawdziwa sztuka. Najlepiej zrobić ją samodzielnie.

papryka
17.09.2024 11:49 Najlepszy przepis na paprykę, jaki znam. Zalewa to mistrzostwo świata

Przyrządzasz paprykę na zimę? W takim razie poznaj przepis na najlepszą paprykę marynowaną. Zalewa jest przepyszna i w moim domu zyskała już całe grono miłośników. Papryka marynowana z miodem i innymi pysznymi składnikami nie ma sobie równych. 

Miód i pszczelarz
07.09.2024 18:35 Kuchenna szafka to najgorsze miejsce do trzymania miodu. Pszczelarz wyjawia dlaczego

Miód jest bez żadnych wątpliwości moim ulubionym dodatkiem do herbaty, kawy czy wody z cytryną. I choć wiem, że w wysokiej temperaturze jego prozdrowotne właściwości znikają, to zostaje przynajmniej jego smak - który uwielbiam.Niedawno pochyliłem się nad tematem przechowywania miodu i okazało się, że całe życie źle to robiłem. Mój błąd, i jak sądzę setek tysięcy innych Polaków, wytknął Pszczelarz z Wąchocka. Popularny twórca internetowy na pszczelarstwie zjadł zęby, dlatego ufam jego ocenie. Kuchenna szafka to jedno z najgorszych miejsc do trzymania słoika z tym pysznym i zdrowym produktem.

surówka z pora
26.06.2024 17:07 Tę surówkę od Strzelczyka zrobisz w kilka minut. Z talerzy zniknie jeszcze szybciej

Surówka z przepisu Tomasza Strzelczyka sprawi, że twoje obiady będą smakowały jeszcze lepiej. Zrobisz ją w błyskawicznie, a w dodatku nie potrzebujesz zbyt wielu składników. Niektóre z nich mogą zaskakiwać, ale komponują się z całością idealnie.

miód i Katarzyna Bosacka
22.04.2024 19:15 Bosacka przypomina: czytaj etykiety na miodzie. Pojawił się nowy obowiązek

Znana dietetyczka przypomina o sprawdzaniu etykiet na miodzie. Zmiana weszła niedawno, więc warto znać zasady. Dowiedz się, o czym należy pamiętać i co to oznacza dla ciebie.

miód z mniszka
12.04.2024 21:01 Ten przepis na miód z mniszka dostałem od babci. Jest w mojej rodzinie od pokoleń

Mniszek to przez wielu niedoceniona roślina, która dla wielu jest chwastem, a można wyczarować z niej pyszny miód. Posiada on prozdrowotne właściwości, a w dodatku smakuje wyśmienicie. Przepisy jest banalnie prosty. Poznaj go i przekonaj się sama. 

miód w słoikach
19.03.2024 12:26 Ukraiński miód nie wjechał do Polski. Powodem jest poważne uchybienie w składzie

Kontrola na granicy okazała się skuteczna. Ponad 3 tony miodu z Ukrainy nie wjechało do Polski. Powodem okazał się niewłaściwy skład miodu. Decyzję o zakazie wjazdu wydano od razu. 

słoiki miodu
07.03.2024 19:45 Biały cukier w miodzie? Sztuczna inteligencja sprawdza autentyczność produktu

Nadchodzą nowe przepisy dotyczące informacji na etykietach miodu. Stowarzyszenie producentów tej płynnej pyszności rozwiewają mity na jej temat. Okazuje się, że o jakość miodu dbają między innymi supernowoczesne algorytmy.

domowy syrop malinowy
12.11.2023 15:13 W zamrażarce znalazłam porcję zapomnianych malin. W kilka chwil zrobiłam z nich pyszny syrop na odporność

Kiedy robiłam porządki w zamrażarce, znalazłam niemały skarb. Okazało się, że ze szczytu sezonu pozostała mi jeszcze jedna porcja malin. Spojrzałam szybko za okno i od razu wiedziałam, co z nich zrobić. Z użyciem 3 zdrowych dodatków stworzyłam skuteczny, ale też pyszny syrop na odporność.

proste ciasto z dyni
24.10.2023 10:27 Kroję dynię i zalewam ją mlekiem skondensowanym. Po chwili mam pyszne ciasto bez pieczenia, to hit w moim domu

Sezon na dynię właśnie się zaczął. Na wykorzystanie uwielbianego warzywa jest milion różnych sposobów. Ja ponad zupy i przetwory przedkładam to obłędne ciasto bez pieczenia. Robię je w kilka chwil, a rodzina za nim przepada.

domowy syrop na kaszel
21.10.2023 18:37 W 5 minut zrobiłam domowy syrop na kaszel. Jest 2 razy tańszy, niż ten z cebuli i tak samo skuteczny

Od kiedy pamiętam uwielbiałam domowy syrop z cebuli. Zrobione przez mamę lekarstwo pomagało pozbyć się uciążliwego kaszlu, który łatwo złapać w czasie jesieni. Ostatnio dowiedziałam się, że równie cenną miksturę można uzyskać z innego uwielbianego warzywa. Jego wykonanie jest jeszcze tańsze, a smak przypasuje każdemu.

śliwki w miodzie
14.10.2023 15:05 To moje ulubione jesienne przetwory. Przy tej zalewie zwykłe śliwki w occie mogą się schować

Śliwki są najsmaczniejsze jesienią i teraz mamy ich pod dostatkiem na straganach, czy w supermarketach. Z tych sezonowych owoców robię pyszne przetwory. Śliwki z tym zdrowym dodatkiem są moją specjalnością. Smakują lepiej od śliwek w occie. Polecam mój przepis na śliwki w znakomitym wydaniu.

Pigwa do herbaty
28.09.2023 17:58 Uwielbiam ten jesienny dodatek do herbaty. Chroni organizm i smakuje obłędnie

Jesienią warto zadbać o odporność. Jednym ze smaczniejszych sposobów będzie zrobienie pysznego naparu z dodatkiem sezonowych owoców. Skuście się na wykonanie pigwy do herbaty, a nie pożałujecie. 

Kapusta do kotleta schabowego od Karola Oktrasy
05.09.2023 17:38 Żaden colesław, żadne klasyczne surówki. Okrasa podaje schabowe z nietypowo przyrządzoną kapustą

Kapusta do kotletów schabowych pasuje doskonale. Zamiast jednak przygotowywać z niej surówkę, wypróbujcie przepis Karola Okrasy. Nietypowe dodatki nadają warzywu niesamowitego smaku i aromatu. 

ogórki
16.07.2023 13:28 Znalazłam w gazecie przepis na ogórki w indyjskiej zalewie. Wypróbowałam i polecam każdemu

Ogórki w indyjskiej zalewie będą doskonałą propozycją dla smakoszy, którzy lubią egzotyczne smaki. Wyrazista zalewa z dodatkiem gorczycy, miodu i różnych rodzajów pieprzu doskonale łączy się z ogórkami. Te przetwory będą smakować nie tylko latem, ale też w długie zimowe wieczory. 

krojenie arbuza do sałatki
23.04.2023 19:22 Pokrój arbuz i dorzuć kilka składników. Nie ma lepszej sałatki do grilla

Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami. Na widok słońca za oknem zaczynamy snuć fantazje na temat pierwszego w tym sezonie grilla. Poza mięsem obowiązkowym punktem podczas takiej wyżerki są rozmaite sałatki. Przy najbliższej okazji wypróbujcie tę z arbuzem i serem feta, a prędko nie wrócicie do innych przepisów.

napar mocy z kurkumy
24.03.2023 19:52 Agnieszka Cegielska pokazała, jak robi napar mocy. W roli głównej kurkuma

Agnieszka Cegielska pokazała, jak zrobić napar z kurkumy. Napój wzmocni naszą odporność, doda energii i poprawi ogólny stan zdrowia. Ponadto jest naturalnym lekarstwem na przeziębienie i grypę, kiedy już zachorujemy. 

biały nalot na miodzie
17.03.2023 19:23 Zauważyłeś biały nalot na miodzie? Wyjaśniamy, czy jest się czego obawiać

Na miodzie pojawił się biały nalot lub piana? Nie ma powodu do niepokoju. Nalot i piana są zupełnie naturalnym zjawiskiem i nie wpływają na wartości odżywcze i smak produktu. Pamiętaj jednak, że niewłaściwe przechowywanie miodu może skutkować jego szybkim psuciem i fermentacją. Wtedy będziesz musiała go wyrzucić.

kapusta karol okrasa
14.02.2023 17:52 Okrasa podaje schabowe z miodową kapustą. Ciężko o lepszy dodatek

Karol Okrasa zna się na swoim fachu. Jego wyczucie smaku jest godne pozazdroszczenia. Na szczęście apetycznymi pomysłami chętnie się z nami dzieli. Znany kucharz pokazał, jak robi obłędną kapustę do kotletów schabowych.Dodatek w postaci smażonej kapusty jest niezwykle prosta do przyrządzenia. Jej zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut. Warzywo nie wymaga długotrwałego obgotowywania ani duszenia. Koniecznie wypróbujcie ten sposób u siebie w kuchni.Karol Okrasa swoją kapustę smaży na patelni po przyrządzaniu kotletów. Pozbywa się z niej tłuszczu, zostawiając jednak nieco mięsnego aromatu. Składniki miodowej kapusty wystarczy posiekać i podsmażyć w odpowiedniej kolejności. Z tym przepisem poradzi sobie każdy.

wywar z jabłek i liści laurowych
13.02.2023 19:12 Zagotuj z jabłkami i liśćmi laurowymi. Napar ma potężne działanie

W swojej własnej kuchni możesz znaleźć niezwykłe składniki o leczniczym działaniu. Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z ich dobroczynnych właściwości. Napar z liści laurowych i jabłek może pomóc przy rozmaitych schorzeniach. Wzmacnianie organizmu to tylko jedna z jego wielu zalet.Liście laurowe od dawna stosowane są w ludowej medycynie. Zawarte w nich związki oczyszczają organizm i wzmacniają jego odporność. Równocześnie działają pozytywnie na wątrobę oraz układ pokarmowy. Możemy czerpać z tego korzyść poprzez przygotowanie naparu.Niepozorna przyprawa ma zbawienny wpływ. Z powodzeniem można wykorzystać ją w walce z artretyzmem i reumatyzmem. Równocześnie łagodzi ból oraz oczyszcza stawy ze złogów, co poprawia ich sprawność.Liście laurowe w połączeniu z jabłkiem jeszcze bardziej zyskują na mocy. Napar ma działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i wzmacniające. Zawarte w jabłkach antyoksydanty pozwalają opóźniać proces starzenia się organizmu. Ze wszystkich tych zalet skorzystasz, przygotowując niezwykły domowy eliksir.

Wsyp do wody i gotuj 10 minut. Smaczny napój zwiększy odporność, jak mało co
31.01.2023 22:43 Wsyp do wody i gotuj 10 minut. Żółty napój zwiększy odporność, jak mało co

W okresie jesienno-zimowym warto zadbać o odporność i wzmocnienie organizmu. Zamiast stosować suplementy diety, sięgnij po niezwykle skuteczny napój z kurkumy i imbiru, który przygotujesz samodzielnie w domu. Na efekty nie będziesz musiała długo czekać.Zarówno kurkuma, jak i imbir, miód i cytryna wykazują szereg prozdrowotnych właściwości, w tym wzmacniają odporność i mobilizują organizm do walki z przeziębieniem, grypą i innymi infekcjami. To właśnie z tych produktów przygotujesz smaczny, żółty napój, który będzie miał zbawienny wpływ na Twoje zdrowie.Do napoju z kurkumą i imbirem oraz do każdego naparu, w którym znajduje się kurkuma, koniecznie dodaj kilka ziarenek czarnego pieprzu. Kurkuma niestety jest słabo przyswajalna przez nasz organizm. A dodatek pieprzu sprawia, że wykorzystujemy ją w dużo większym stopniu.Gotowy napój na odporność przestudź i dopiero wtedy dodaj do niego miód. Miód pod wpływem wysokiej temperatury traci wszystkie wartości odżywcze, dlatego zawsze dodawaj go do letnich napojów. Do napoju dodaj również gałązkę rozmarynu, który pięknie pachnie i również przyczyni się do wzmocnienia Twojej odporności.

chleb
16.01.2023 16:00 Justyna Steczkowska jest mistrzynią w pieczeniu chleba. Jej patent jest prosty i wyjątkowy

Justyna Steczkowska jest mistrzynią w przygotowaniu domowego pieczywa. Kupne bochenki nie mają czego szukać w jej kuchni. Chleb według przepisu wokalistki wyjątkowo długo zachowuje świeżość dzięki dodatkowi kaszy gryczanej. Samodzielne upieczenie chleba jest prostsze, niż się wielu osobom wydaje. Bez cienia wątpliwości potwierdza to Justyna Steczkowska, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego konta w portalu Instagram. Kilka prostych składników i dużo pozytywnego nastawienia wystarczy, aby wyczarować we własnym piekarniku prawdziwe domowe pieczywo.