Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Kroję dynię i zalewam ją mlekiem skondensowanym. Po chwili mam pyszne ciasto bez pieczenia, to hit w moim domu
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 24.10.2023 10:27

Kroję dynię i zalewam ją mlekiem skondensowanym. Po chwili mam pyszne ciasto bez pieczenia, to hit w moim domu

Kroję dynię i zalewam ją mlekiem skondensowanym. Po chwili mam pyszne ciasto bez pieczenia, to hit w moim domu
Materiał YouTube z kanału schöne desserts

Sezon na dynię właśnie się zaczął. Na wykorzystanie uwielbianego warzywa jest milion różnych sposobów. Ja ponad zupy i przetwory przedkładam to obłędne ciasto bez pieczenia. Robię je w kilka chwil, a rodzina za nim przepada.

Dyniowy deser bez pieczenia? Sprawdź, jakie to proste

Dynia jest popularny warzywem w czasie jesieni. Niemal każda gospodyni domowa ma na nią swój sprawdzony sposób. Od kiedy odkryłam to ciasto bez pieczenia, rodzina nie chce jeść dyni w innej postaci. Całe szczęście ten smakołyk przyrządzam w klika chwil.

Do pysznego ciasta bez pieczenia nie potrzeba wielu składników. Dzięki temu jest proste do zrobienia, ale niezwykle smaczne. Dokładną listę znajdziecie w dalszej części tekstu, podobnie jak szczegółową instrukcję wykonania. Koniecznie wypróbujcie ten przepis w swoim domu.

Kroję dynię i zalewam ją mlekiem skondensowanym. Po chwili mam pyszne ciasto bez pieczenia, to hit w moim domu
Canva / brankokosteski

Przepis na ciasto bez pieczenia z dynią w roli głównej

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa średniej wielkości
  • 1-2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 puszka skondensowanego mleka
  • cynamon
  • 1 i ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki skrobi kukurydzianej
  • 2-3 łyżki miodu

Jak zrobić dyniowe ciasto bez pieczenia?

Dynię na ciasto obierz ze skóry. Pokrój ją w kostkę, pomijając miąższ. Warzywo przełóż do garnka i zalej wodą. Gotuj, aż stanie się miękkie.

Ugotowaną dynię zalej mlekiem skondensowanym. Składniki zblenduj na gładką masę. Następnie dopraw ją cynamonem i zalej zwykłym mlekiem. Dodaj skrobię kukurydzianą i jeszcze raz wszystko starannie wymieszaj.

Masę do ciasta bez pieczenia przełóż do naczynia wyłożonego folią spożywczą. Wyrównaj powierzchnię. Deser przykryj równomiernie posiekanymi orzechami włoskimi. Na koniec zalej całość miodem.

Ciasto bez pieczenia wstaw do lodówki. Trzymaj je tam przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Po upływie tego czasu krój je na kawałki i podawaj. Miód przyda się także do tego domowego syropu na kaszel. Słodki piankowiec bez pieczenia jest specjalnością mojej mamy.

Kroję dynię i zalewam ją mlekiem skondensowanym. Po chwili mam pyszne ciasto bez pieczenia, to hit w moim domu
Materiał YouTube z kanału schöne desserts