Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Produkty > Polacy wciąż kupują, a to najgorszy miód. Lepiej go omijać szerokim łukiem
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 26.03.2025 07:00

Polacy wciąż kupują, a to najgorszy miód. Lepiej go omijać szerokim łukiem

Polacy wciąż kupują, a to najgorszy miód. Lepiej go omijać szerokim łukiem
fot. Canva

Dobrej jakości miód jest nie tylko słodki, ale też cenny dla zdrowia. Taki produkt zawiera składniki odżywcze, które wpływają na odporność i poprawiają funkcjonowanie organizmu. Niestety, nie każdy oferowany w sprzedaży miód jest tak cenny. Jeden z tych, który jest  popularny wśród konsumentów, to najgorszy możliwy wybór. 

Miód, miodowi nierówny

Miód powinien znaleźć się w diecie każdego, dla kogo ważne jest troszczenie się o własne zdrowie. Patoka, inaczej miód, polepsza proces trawienny, działa przeciwbakteryjnie, a także wspiera odporność. Produkt wytwarzany przez pszczoły powstaje z zebranego przez nie nektaru kwiatowego zebranego z roślin. Niekiedy miód powstaje także z nektaru spadziowego, który został zebrany z liści drzew.

Taki podział umożliwia wyróżnienie trzech rodzajów miodu. Naturalne produkty dzielą się na miody: kwiatowe, kwiatowo-spadziowe oraz spadziowe. Produkty różnią się także zapachem, barwą i konsystencją. Jednak to nie one są szkodliwe, takie miody można spożywać bez obaw. 

 

Polacy wciąż kupują, a to najgorszy miód. Lepiej go omijać szerokim łukiem
Fot. Canva

Najgorszy miód

Wybranie miodu w sklepie nie należy do rzeczy najłatwiejszych. Konsumenci najczęściej kierują się ceną, która powinna być jak najniższa, a rzadko kiedy zwracają uwagę na skład tego produktu. Nie zawsze to, co najtańsze, jest gorszej jakości, ale w  wypadku miodu ta zasada się nie sprawdza. Tani miód z prawdziwym miodem nie ma nic wspólnego, bo tak naprawdę jest to sztuczny miód. Co to dokładnie oznacza?

Sztuczny miód to syntetyczny produkt, który tylko udaje ten naturalny. Taki produkt powstaje w wyniku rozkładu cukrów złożonych na cukry proste. Znajduje się więc w nim głównie sacharoza i izoglukoza. Producenci dodają na koniec procesu produkcji barwniki, aromaty i esencje, które imitują smak miód. Takie miody mogą występować zarówno w formie płynnej, jak i stałej, dlatego warto dokładnie sprawdzać skład kupowanego miodu. Należy unikać także produktów, w których występuje syrop glukozowy, który jest szkodliwy dla zdrowia. 

Polacy wciąż kupują, a to najgorszy miód. Lepiej go omijać szerokim łukiem
Fot. Canva

Jak odróżnić prawdziwy miód od sztucznego?

Rozpoznanie prawdziwego miodu od sztucznego jest trudne, ale nie niemożliwe. Jeżeli kupujesz taki produkt w sklepie, zwróć uwagę na skład oraz na informację o pochodzeniu miodu. Najlepszy jest taki, który pochodzi z Polski, ma krótką listę składników, a w dodatku nie zawiera sztucznych substancji, takich jak konserwanty, barwniki, aromaty i polepszaczy smaku. 

Dobrym zwyczajem jest kupowanie miodu od lokalnych producentów i z małych pasiek, ale nie każdy ma do nich dostęp. Niestety czasami i w tej grupie zdarzają cię nieuczciwi wytwórcy. Dlatego niezależenie od tego, gdzie kupujesz miód, przeprowadź na nim test. Czynność jest bardzo łatwa, bo wystarczy przelać miód do szklanki z wodą. Sztuczny niemalże natychmiast rozpuści się w cieczy, natomiast ten prawdziwy opadnie na dno. To jedyna, skuteczna metoda umożliwiająca weryfikację.

Sprawdź także, dlaczego warto mieć kartę Moja Biedronka oraz dowiedz się, co wykazał test mięsa z popularnego marketu

Polacy wciąż kupują, a to najgorszy miód. Lepiej go omijać szerokim łukiem
Fot Canva