Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > To najlepszy przepis na chałwę. Robię ją z 2 składników i bez sezamu
Emil  Marcula
Emil Marcula 27.06.2025 19:34

To najlepszy przepis na chałwę. Robię ją z 2 składników i bez sezamu

To najlepszy przepis na chałwę. Robię ją z 2 składników i bez sezamu
Fot. Canva

Choć tradycyjnie przygotowuje się ją z sezamu, dziś pokażemy prosty sposób na domową wersję bez tego składnika. Nasza chałwa to zdrowsza alternatywa dla sklepowej wersji, idealna do kawy czy po prostu jako słodka przekąska.

Słonecznik zamiast sezamu

Tradycyjna chałwa powstaje z prażonego sezamu lub pasty tahini. Nie każdemu jednak pasuje ten gorzkawy posmak. Alternatywą jest chałwa przygotowana na bazie słonecznika, które zmiksowane nabierają kremowej konsystencji. W połączeniu z miodem tworzą słodki deser, który może konkurować z klasyczną wersją.

Ziarna słonecznika są bogate w witaminę E, silny przeciwutleniacz, który wspiera kondycję skóry. Zawierają także magnez, który wspomaga pracę serca i układu nerwowego. Miód natomiast dostarcza energii i działa przeciwzapalnie. Taka domowa chałwa to zatem nie tylko słodycz, ale i wsparcie dla organizmu.

To najlepszy przepis na chałwę. Robię ją z 2 składników i bez sezamu
Fot. Canva

Prosty przepis bez pieczenia

W tym przepisie potrzebujesz zaledwie dwóch składników. Miodu, który pełni rolę naturalnego słodzika i spoiwa oraz słonecznika. Najlepiej sprawdzi się słonecznik lekko uprażony, który nada masie bardziej orzechowego smaku.

Składniki:

  • 300g łuskanego prażonego słonecznika
  • 120g naturalnego miodu

Jak przygotować domową chałwę krok po kroku?

  1. Jeśli posiadasz surowy słonecznik, możesz go lekko uprażyć na suchej patelni. Dzięki temu zyska bardziej orzechowy smak.
  2. Ostudzone ziarna wrzuć do blendera i miksuj do uzyskania oleistej masy (może to potrwać kilka minut)
  3. Dodaj miód i ponownie zmiksuj do połączenia składników.
  4. Tak powstałą masę przełóż do foremek lub małych pojemników wyłożonych papierem.
  5. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  6. Gotową chałwę pokrój w kostkę i przechowuj w lodówce.

Świetnie sprawdzi się do porannej kawy. Można również zabrać jakoś deser do pracy czy szkoły. Jest to idealny i wiele zdrowszy zamiennik sklepowej wersji.

Jeśli masz ochotę na więcej smacznych i prostych deserów, koniecznie sprawdź nasze lody z 2 składników oraz roladki z ciasta francuskiego i truskawek.

Smacznego!

To najlepszy przepis na chałwę. Robię ją z 2 składników i bez sezamu
Fot. Canva