Sezon infekcji w pełni. Jesienna pogoda niestety sprzyja przeziębieniom. Ciężko się przed nimi ustrzec, ale można spróbować zatrzymać ich rozwój. Najlepiej domowymi sposobami, bo nawet jak nie pomogą, to na pewno nie zaszkodzą. Zobacz jak zrobić syrop chrzanowy, który jest doskonały do walki z przeziębieniem. Choć w aptece można kupić mnóstwo leków, które pomogą przy przeziębieniu, spróbuj domowych sposobów. Będą o wiele tańsze, bezpieczniejsze dla zdrowia, a często też smaczniejsze. Nasz syrop chrzanowy, raczej nie należy do tych ostatnich, ale za to jest bardzo skuteczny.
Sezamki należą do jednych z wartościowszych słodyczy. Są co prawda słodkie, ale zawierają też cenne ziarna. Dziś proponujemy wam prosty przepis na domowe sezamki. Są zdecydowanie zdrowsze od tych sklepowych, bo nie mają dodatku cukru. Musisz ich spróbować. Sezamki pochodzą z krajów arabskich. Ich podstawowym składnikiem jest ziarno białego sezamu, które łączy się za pomocą dodanego lepiszcza. Do sezamek produkowanych na dużą skalę dodaje się zwykle syrop glukozowy i cukier. To one zapewniają twardość, chrupkość, a także słodkość tych słodyczy.Jednak w zdrowszej, domowej wersji cukier i syrop glukozowy można zastąpić miodem. Powstanie superzdrowy produkt, po który naprawdę warto będzie sięgnąć.
Sezon na dynie właśnie trwa. Jest więc świetna okazja, aby przygotować ciasto z jej dodatkiem. Zdradzimy wam przepis na ciasto miodowe z dynią od Ewy Wachowicz. Wypiek prezentuje się doskonale, a jeszcze lepiej smakuje.Dynia jest coraz chętniej wykorzystywana w naszej kuchni. Zwykle dodajemy ją do zup i zapiekamy. Jednak jej delikatny, słodkawy smak sprawia, że dynia jest też doskonałym dodatkiem do ciast i deserów. Dzięki dodatkowi dyni ciasta zyskują piękny, żółty kolor, ciekawy smak i zwiększa się ich wartość odżywcza.
Przetwory są doskonałym sposobem na przechowywanie warzyw i owoców zimą. Mogą być przygotowywane w różny sposób: kiszone, marynowane, konserwowe. Cukinia w zalewie musztardowej z dodatkiem miodu smakuje doskonale i zachowa świeżość przez wiele miesięcy. Sprawdź, jak przygotować pyszną cukinię w zalewie musztardowej.Cukinia w zalewie musztardowej to połączenie słodkiego miodu z intensywnym smakiem gorczycy, ziela angielskiego i liści laurowych. Cukinia doskonale sprawdzi się więc jako dodatek do grillowanych potraw, dań mięsnych, zimnej płyty, sałatek. Cukinia w zalewie nie traci swoich wartości odżywczych i witamin. Dzięki procesowi pasteryzacji będzie smaczna i chrupiąca przez wiele miesięcy. Słoiki pasteryzuj godzinę, zbyt długie gotowanie może zmętnić zalewę i zepsuć warzywo. Jeśli chcesz, aby cukinia zachowała swój smak nawet przez rok, po 24 godzinach ponownie wykonaj proces pasteryzacji. Cukinię możesz przygotować na wiele sposobów. Szczególnie polecam jednak marynowaną cukinię w rozmarynie, jako doskonały, aromatyczny dodatek do wielu dań i zimnej płyty.
Rogal świętomarciński to znana w całej Polsce tradycja rodem prosto z Poznania. Wyjątkowy smak tego wypieku zapewnia biały mak, którym jest on wypełniony. Wypróbujcie ponad 150-letnią recepturę i cieszcie się nim w domowym zaciszu.Przygotowanie deseru prosto z Wielkopolski jest czasochłonne, ale efekt końcowy wart jest podjęcia trudu. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji sięgnąć po jedzony 11 listopada przysmak regionalny — koniecznie to nadróbcie. Delektujcie się nim jednak z rozwagą — każdy rogal zawiera bowiem około 1000 kalorii.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Z pewnością nie jeden raz sięgając po miód zauważyliście w nim pianę. Znajdowała się na jego powierzchni albo była widoczna przez ścianki słoika. Wiecie co oznacza biała piana znajdująca się w słoiku z miodem? Czy trzeba się jej obawiać?Osoby dbające o zdrowie z pewnością częściej sięgają po miód niż cukier. Jednym i drugim możesz osłodzić ciepły napój, ale miód kryje w sobie wiele wartościowych składników. Czy jednak każdy miód? Dowiedz się, czy miód z białą pianą też jest zdrowy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kiszone ogórki można chrupać na przekąskę lub podać do obiadu. Gdy jednak zrobisz z nich kolorową sałatkę zamienią się w pyszny dodatek. Polecamy ciekawą sałatkę z kiszonych ogórków, której smaku dodaje obłędny sos. Kiszony ogórek potrafi podnieść smak niejednej potrawy. Jest składnikiem np. tradycyjnej sałatki jarzynowej, której dodaje wyrazu. Lecz kiszeniak dobrze komponuje się nie tylko z warzywami korzeniowymi. W sałatkach można go łączyć np. z burakiem, konserwowym groszkiem, cebulą. My zestawiliśmy go z pomidorem i wyjątkowym, miodowo-musztardowym sosem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Owoce pigwy wyglądem przypominają małe cytrynki. Są jednak od nich o wiele bardziej aromatyczne. Zawierają też wiele wartościowych składników. To dlatego tak chętnie robimy z nich przetwory. Dzisiaj proponujemy prosty sok — doskonały dodatek do jesiennej herbaty.Owoce pigwy mają niezwykły smak i aromat. Zawierają też sporo pektyn, które działają oczyszczająco na nasz organizm. Dzięki pektynom z pigwy można też łatwo zrobić dżem czy galaretkę. Bardzo popularna i smaczna jest również nalewka. Jednak bardziej uniwersalnym napojem będzie sok z pigwy — idealny dla całej rodziny.Pigwa jest niezwykle bogata w witaminy i sole mineralne. W jej składzie można znaleźć witaminę C, witaminy z grupy B, beta-karoten, a także wapń, potas, siarkę, fosfor, magnez i żelazo. Nie trać więc okazji i jeśli tylko zdobędziesz owoce pigwy przygotuj z nich zdrowe przetwory.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pieczone żeberka w miodzie to danie, obok którego ciężko przejść obojętnie. Ich delikatne mięso samo odchodzi od kości, a podczas jedzenia czuć jak bardzo soczyste jest. Banalnie prosty przepis zaprezentowany poniżej, pozwoli ci zrobić je w bardzo szybkim tempie. Żeberka niemal zawsze smakują obłędnie, ale sprawdzone przepisy mogą sprawić, że zachwycą nas na nowo. Sekretem cudownego smaku jest oczywiście odpowiednia technika gotowania - nie należy trzymać ich w piekarniku zbyt długo, gdyż wyjdą suche. Można przygotować je w wersji podstawowej i łagodnej, jednak dodając chili lub swój ulubiony ostry sos, potrawa zmienia się w pikantną ucztę. Zapach rozchodzący się od piekarnika będzie kusił przez cały czas pieczenia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Orzechy są bardzo smaczną przekąską, która często gości na naszych stołach, jednak można wyciągnąć z nich znacznie więcej. Syrop z zielonych orzechów i miodu ma wiele cennych właściwości - zawierają chociażby dużą ilość miodu, co jest zaletą dla ludzi chorujących na tarczycę. Przygotowanie go wymaga niewiele pracy, więc każdy może spróbować własnych sił. Syrop z zielonych orzechów to doskonałe źródło jodu - pierwiastka istotnego dla odpowiedniej pracy układu hormonalnego. Jeśli więc w najbliższym czasie nie możesz wybrać się nad morze, orzechy przyjdą z pomocą. Dodatkowo ten prosty w sporządzeniu produkt wspomaga pracę wątroby i układu pokarmowego, a także ułatwia detoksykację z zanieczyszczeń. Pozytywnie działa również przy leczeniu anemii, otyłości, przewlekłych chorób układu oddechowego. Pamiętaj, aby rozcinać orzechy z rękawiczkami na dłoniach, gdyż bardzo silnie brudzą skórę. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Według wielu ludzi miód stanowi doskonały zamiennik cukru, który jest zdrowszy. Okazuje się jednak, że zastąpienie zwykłego cukru tym słodkim przysmakiem, może wywołać znacznie bardziej negatywne skutki. Większa kaloryczność i delikatność miodu sprawiają, że nie jest tak wartościowy, jak większość sądzi. Miód stanowi bardzo ważną część naszej codziennej diety. Dodajemy go do herbaty, wypieków i wielu innych deserów - niekiedy wykorzystuje się go również podczas produkowania przetworów czy marynat do mięs. Niestety, jak wynika z opinii dietetyczki dr Hanny Stolińskiej, z którą rozmawiał portal gotowanie.onet.pl, jego dobroczynne działanie nie jest wcale tak duże, a zrezygnowanie ze zwykłego cukru na jego rzecz, nie należy do dobrych decyzji. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
W czasie upałów trzeba szczególnie zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. W tym szczególnym okresie lekarze zalecają picie nie tylko wody mineralnej, ale i izotoników, które nie tylko ugaszą pragnienie, ale i uzupełnią elektorlity. Okazuje się, że w prosty sposób możemy je przygotować we własnej kuchni. Wystarczy wykorzystać produkty, które na pewno masz pod ręką. Ostatnie dni dają nam się we znaki, jeśli chodzi o ekstremalne temperatury. W taką pogodę powinniśmy pić jak najwięcej wody. Standardowo zaleca się wypijanie 1-1,5 litra wody dziennie, jednak przy tak wysokich temperaturach, powinno się znacznie zwiększyć jej spożycie. Choć mogłoby się wydawać, że wszystkie napoje dobrze wpłyną na nawodnienie organizmu, w rzeczywistości tak nie jest. Kawa, herbata czy alkohol są wręcz niewskazane, gdy żar wręcz leje się z nieba. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Miód należy do grupy produktów, które zawsze można znaleźć w każdej kuchni - obok cukru, soli czy mąki jest podstawowym składnikiem wielu deserów czy dań. Niestety, jego cena staje się coraz wyższa. Obecnie za słoik handlarze wymagają aż 35 zł, a podwyżki dopiero się zaczęły. Miód nigdy nie powinien być towarem luksusowym. Jego właściwości lecznicze są na tyle skuteczne, że z powodzeniem stosowany jest jako lekarstwo w trakcie przeziębień i innych infekcji górnych dróg oddechowych. Smak miodu jest dodatkową zaletą. Okazuje się jednak, że wielu Polaków nie będzie mogło sobie pozwolić na kupno miodu w dużej ilości. Obecnie ceny są większe o 5 złotych w porównaniu do zeszłego, a do końca 2021 r. jeszcze wzrosną.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej
Mniszek lekarski w formie miodu? Nic nie stoi na przeszkodzie. W sklepach produkt dostaniemy za około 50 złotych. Nie da się ukryć, że jest to dosyć dużo pieniędzy, jak za słoik miodu. Na szczęście możemy zrobić go samodzielnie.
Kawa cieszy się ogromną popularnością wśród smakoszy. Niektórzy sięgają po nią kilka razy dziennie. Picie kawy w umiarkowanych ilościach jest zdrowe dla naszego organizmu. Jednak napój może dawać nam znacznie więcej korzyści.
Jelita grają bardzo ważną rolę w ogólnym samopoczuciu człowieka. To tam wchłaniana jest duża część substancji odżywczych, a flora bakteryjna reguluje wiele procesów zachodzących w ludzkim ciele. Dlatego tak ważne jest odpowiednie dbanie o ten organ. Nasza dieta, składająca się w dużej mierze z mięsa i innych ciężkostrawnych dań oraz produktów sprawia, że jelita po jakimś czasie zaczynają zapychać się. Aby pozbyć się tych złogów pokarmowych, wystarczy przez 3 tygodnie stosować poniższą miksturę.
Ludzie żyjący w czasach starożytnych doceniali zarówno działanie czosnku, jak i miodu. Oba produkty były bardzo cennymi surowcami nie tylko ze względu na ogromne walory smakowe - skrywają one w sobie mnóstwo dobra, które każdy człowiek powinien przyjmować. Połączenie ich obu w syropie sprawia, że organizm może z łatwością przyjąć ogromną dawkę korzystnych dla zdrowia substancji odżywczych. Już jedna łyżka dziennie pita regularnie sprawia, że można odczuć diametralną różnicę w kondycji czy samopoczuciu.
Smakowity miód niejednokrotnie przyprawiał nas o zawrót głowy. Słodki wyrób pozyskiwany od pszczół idealnie sprawdza się w kulinariach. Dodajemy go do łakoci, ale również do innych dań, które potrzebują przełamania smaków słodyczą.
Bez wątpienia miód odgrywa niezwykle istotną rolę w kulinariach. Ludzkość raczy się nim praktycznie od początku powstania cywilizacji. Aktualnie wzbogacamy o miód napoje i desery. Warto wiedzieć, jaka łyżka najlepiej sprawdzi się do nabierania tego pszczelego wyrobu.
Miód wykorzystywany był przez samych starożytnych Egipcjan - dawni ludzie zamieszkujący tereny wokół Nilu stosowali go podczas kremowania swoich najcenniejszych obywateli. Wazy z miodem umieszczano również w sarkofagach, aby władcy mogli raczyć się nim po śmierci. Okazuje się, że produkt ciężkiej pracy pszczół świetnie sprawdza się jako środek wspomagający sen. Jeśli masz więc kłopoty z zasypianiem, bądź całą noc spędzasz na wierceniu się w łóżku i gapieniu przed siebie, sporządź z miodu miksturę, która szybko da pozytywne efekty.
Miód od wieków stosowany jest jako naturalne lekarstwo. Mówi się, że nawet ojciec medycyny, Hipokrates, swoją długowieczność (przeżył 111 lat) zawdzięczał właśnie spożywaniu dużych ilości miodu. Mimo że badania nigdy tego nie potwierdziły, udowodniono szereg innych niesamowitych właściwości. W polskiej kuchni miód jest powszechnie stosowany. Dodajemy go do ciast, deserów, słodzimy nim herbatę czy przygotowujemy syropy. Jednak nie każdy miód jest sobie równy, obecnie na rynku pojawia się wiele podróbek, dlatego warto wiedzieć, czym różnią się one od naturalnego miodu.
Herbata to popularny napar, który do naszego kręgu kulturowego przybył dopiero kilka wieków temu. Mimo wszystko i tak zdołał stać się najczęściej pitym napojem na całym świecie - ilościowo przebija nawet kawę. Niestety, Polacy często popełniają błąd, spożywając ją nieodpowiednio. Okazuje się, że bardzo łatwo zniszczyć dobroczynny wpływ miodu i cytryny na organizm człowieka. Wystarczy, że herbata będzie za gorąca, lub w kubku ciągle parzyć będą się liście, a oba dodatki tracą na swojej wartości.