Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Miód

sałatka z serem feta
05.01.2023 19:34 Obłędna sałatka z serem fetą i słodkimi "skwarkami". Nietypowe połączenie smaków zachwyci każdego

Prezentujemy niezwykły przepis na apetyczną sałatkę z serem feta. Tajemnica jej smaku tkwi w słodkich "skwarkach". Przyrządza się je z mieszanki pestek uprażonych z masłem i cukrem. Gwarantujemy, że to danie zniknie ze stołu w mgnieniu oka.Słodki smak sałatki z serem feta równoważony jest przez bardzo wyraziste dodatki. W potrawienie może zabraknąć czerwonej cebuli, octu oraz czosnku. Do tego chrupiąca sałata oraz soczyste pomidorki koktajlowe. To połączenie daje prawdziwą eksplozję smaków.

miód
05.01.2023 18:17 Błąd w przechowywaniu miodu. Przez niego traci najcenniejsze właściwości

Miód pszczeli jest niezastąpionym naturalnym słodzikiem. Można z powodzeniem używać go jako zdrowego zamiennika cukru. Wszystkie jego niezwykłe właściwości znikają, jeśli jest przechowywany w niewłaściwych warunkach. Temperatura panująca w lodówce jest dla miodu stanowczo zbyt niska.Miód ma w naszej kuchni szerokie zastosowanie. Można smarować nim kanapki lub posłodzić herbatę. Z powodzeniem wykorzystywany jest także do sosów sałatkowych, a także jako składnik glazury do mięsa. Dowiedz się, jak właściwie przechowywać ten produkt, aby długo cieszyć się zarówno jego smakiem, jak i korzystnym wpływem na organizm.

Przepis na domowy syrop z czosnku
01.01.2023 13:33 Wymieszaj z czosnkiem i cytryną i zalej miodem. Domowy syrop ma wyjątkowe działanie

Domowy syrop z czosnku jest świetnym lekarstwem na przeziębienie i grypę. Wzmacnia również odporność. Domowy syrop przygotowywały nasze babcie z kilku podstawowych składników. Syrop będzie gotowy błyskawicznie.Zimą często chorujemy na grypę lub jesteśmy przeziębieni. Zamiast rozgrzewaczy, które niszczą wątrobę, lepiej wspomóc się naturalnym lekarstwem, które przygotujemy w kilka chwil. Domowy syrop z czosnku, miodu, imbiru i cytryny doskonale radzi sobie z chorobą i wzmacnia odporność.Czosnek jest naturalnym antybiotykiem. Działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Cytryna to źródło witaminy C. Miód i imbir doskonale rozgrzewają, działają napotnie i mobilizują organizm do walki z drobnoustrojami. Syrop z czosnku pijemy po 3- 4 łyżki w ciągu dnia, do momentu, aż będziemy zdrowi.Syrop z czosnku możemy również pić, jeśli chcemy wzmocnić naturalną odporność organizmu. Wtedy wystarczy łyżka dziennie. Syrop przygotowujemy z letnią, przegotowaną wodą. Jeśli dolejemy wrzątek, wszystkie wartości miodu zostaną zneutralizowane i pozostanie wyłącznie smak.

herbata zimowa
26.12.2022 13:03 Rozgrzewająca herbata zimowa. Idealna na co dzień i od święta

Chłodne, zimowe wieczory potrafią dać się we znaki. Na szczęście mamy coś, co skutecznie Cię rozgrzeje. Aromatyczna herbata zimowa z dodatkiem przypraw i cytrusów postawi na nogi każdego. Możesz ją podać świątecznym gościom, a z pewnością zachwycą się smakiem napoju.Starannie dobrane dodatki sprawiają, że herbata zimowa jest doskonałym remedium wspomagającym walkę z infekcją. Miód, pomarańcze czy imbir nie od dziś znane są ze swoich leczniczych właściwości. Już dziś uracz się kubkiem tego smakowitego naparu. Dzień od razu stanie się lepszy.

makiełki
23.12.2022 21:33 Makiełki czy kluski z makiem - jak je nazywasz? Poznaj prostą recepturę na słodkie, wigilijne danie

Makiełki, czy też po prostu kluski z makiem, są popularnym wigilijnym deserem. W zależności od regionu Polski można je spotkać pod rozmaitymi nazwami. Niezależnie od określenia, ich smak pozostaje niezmiennie przepyszny. Z poniższym przepisem możesz bez trudu przygotować je również w swoim domu.Głównymi składnikami makiełek są bakalie, miód oraz oczywiście mak. Słodką masę, poza makaronem, można podać też z bułką śniadaniową lub słodką chałką. Ten przysmak kochają wszyscy, niezależnie od wieku. Spraw radość swoim bliskim świątecznymi kluskami z makiem.

kapusta z grzybami
23.12.2022 20:23 Kapusta z grzybami wyszła za kwaśna? 1 składnik doskonale zneutralizuje jej smak

Kapusta z grzybami jest tradycyjną, wigilijną potrawą. W wielu domach stanowi punkt obowiązkowy, jeśli chodzi o świąteczną wieczerzę. Co zrobić, jeśli kapusta z grzybami wyszła zbyt kwaśna? W łatwy sposób zniwelujesz niepożądany smak za pomocą miodu. Jednak z pomocą przyjdą też inne produkty.Świąteczna kapusta z grzybami jest potrawą łatwą do przygotowania. Przepis na to danie przewiduje zaledwie kilka składników. Jeśli uważasz, że efekt finalny jest za kwaśny, zrównoważ go słodkim dodatkiem. Poza miodem sprawdzi się też suszona żurawina lub śliwki.

Poznajesz danie ze zdjęcia? Nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Przepis urzeka prostotą
22.12.2022 10:43 Jak zrobić idealną kutię? Dodaj do niej 1 szklankę gęstego produktu

Kutia jest tradycyjnym daniem przyrządzanym na Wigilię. Postna, słodka potrawa z pszenicy i maku doprawiona miodem, orzechami i rodzynkami dosłownie rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na świąteczną kutię. Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. Koniecznie pamiętaj o wzbogaceniu kutii o szklankę miodu.Przepis na świąteczną kutię jest niezwykle prosty, a efekt zachwyca za każdym razem. Wystarczy ugotować mak, zmielić go i połączyć z ugotowanymi ziarnami pszenicy. Do kutii nie dodawaj cukru, danie posłodzisz miodem, będzie o wiele smaczniejsze.Do kutii wykorzystaj surowy mak. Zrezygnuj z gotowej masy makowej w puszce. Mak ugotowany w mleku, zmielony i połączony z pozostałymi składnikami będzie delikatny i pełen aromatu. W świątecznej kutii nie może zabraknąć również skórki tartej z pomarańczy i ekstraktu z wanilii.Przepis na świąteczną kutię jest przepisem podstawowym. Danie możesz urozmaicić wieloma dodatkami, np. suszonymi morelami, czy daktylami. Polecam dodać również szczyptę mielonego kardamonu, który wzmocni smak całej potrawy. Kardamon jest przyprawą korzenną dodawaną do kawy i deserów.

bigos
21.12.2022 14:30 Doświadczone kucharki zawsze dorzucaja go do bigosu. Nie wychodzi dzięki temu gorzki

Kiedy po wielogodzinnym gotowaniu bigos okazuje się gorzki, jest to mała kuchenna katastrofa. Na szczęście w łatwy sposób można ją zażegnać. Wystarczy zniwelować goryczkę jednym ze słodkich dodatków. Doskonale nada się do tego miód, cukier lub suszone śliwki.Przyczyn gorzkiego smaku w bigosie jest wiele. Winna może być zarówno surowa kapusta jak i gatunek dodanych grzybów. Niezależnie od źródła goryczki, metoda zaradzenia jej pozostaje taka sama. Dzięki niej smak każdego bigosu można bez większych problemów uratować.

Nikt nie robi syropu z cebuli jak Ewa Wachowicz. 1 trik pozwala pozbyć się nieprzyjemnego zapachu
20.12.2022 10:40 Nikt nie robi syropu z cebuli jak Ewa Wachowicz. 1 trik pozwala pozbyć się nieprzyjemnego zapachu

Ewa Wachowicz zdradziła niezawodny patent na syrop z cebuli. Domowe lekarstwo na przeziębienie nie będzie już nieprzyjemnie pachnieć. Wystarczy, że do cebuli, czosnku i miodu dodasz kilka goździków.Na stronie ewawachowicz.pl znajdziemy wiele przepisów i kulinarnych inspiracji. Ewa Wachowicz podzieliła się również swoją recepturą na syrop z cebuli. Domowy syrop jest skutecznym lekarstwem na kaszel i przeziębienie. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z oficjalnej strony Wachowicz.Syrop z cebuli jest syropem, który przygotowywały nasze mamy i babcie. Domowe lekarstwo z dodatkiem cytryny i miodu miało bardzo intensywny smak i nieprzyjemny zapach. Wachowicz zdradziła, co dodać do syropu, żeby był o wiele smaczniejszy. Do cebuli, czosnku i miodu wystarczy dodać kilka goździków.Korzenna przyprawa nie dość, że neutralizuje intensywny zapach, to wzmacnia jeszcze lecznicze działanie syropu z cebuli. Goździki zwiększają odporność i rozgrzewają. Warto dodać je również do zimowej herbaty. Syrop będzie gotowy po 1 dniu. Pij go 3 razy dziennie po jednej łyżce.

W czym marynować świąteczną szynkę? Odpowiedź jest tylko jedna. Chodzi o 2 składniki
20.12.2022 09:42 W czym marynować świąteczną szynkę? Odpowiedź jest tylko jedna. Chodzi o 2 składniki

Zrezygnuj z kupowania gotowych wędlin na Boże Narodzenie. O wiele smaczniejszą szynkę przygotujesz samodzielnie w domu. Świąteczna szynka wieprzowa po upieczeniu jest soczysta i bardzo aromatyczna. Sekretem smaku jest marynata z miodu i musztardy. Do przygotowania marynaty do świątecznej szynki potrzebujesz wyłącznie kilku składników. Miód, musztarda, oliwa z oliwek, a także czosnek, suszony tymianek i mielona papryka słodka. Mięso marynowane w tych produktach będzie totalnym hitem na świątecznym stole.Szynkę miodowo- musztardową marynuj przez minimum 6- 8 godzin. Zawarty w musztardzie ocet zmiękczy twarde włókna mięsa, dzięki czemu szynka po upieczeniu będzie delikatna i bardzo soczysta. Szynkę piecz w rękawie w 160 stopniach, koniecznie bez termoobiegu, żeby nie wysuszyć mięsa.Jeśli chcesz, żeby świąteczna szynka miała z wierzchu lekko chrupiącą skórkę, na 10 minut przed końcem pieczenia rozetnij rękaw. Szynkę po upieczeniu odstaw, żeby ostygła. Zimna szynka łatwo się kroi i jest wyśmienitym dodatkiem do pieczywa.

Pierniczki kakaowe
19.12.2022 09:34 Szybkie pierniczki dla zabieganych. Dosyp 1 łyżkę popularnego składnika, będą nadzwyczaj apetyczne

Domowe pierniczki z dodatkiem kakao będą o niebo lepsze niż klasyczne, czy jakiekolwiek gotowce. Przygotujecie je nad wyraz sprawnie, a zjeść można będzie tuż po upieczeniu. Dzieci będą zachwycone, zwłaszcza jeśli później razem zajmiecie się dekorowaniem wypieków. Jeśli szukacie sposobu na szybkie przygotowanie pierniczków, koniecznie spróbujcie wersji z kakao. Jego głęboki smak świetnie komponuje się z miodem i przyprawami korzennymi. Ciastka wychodzą mięciutkie, niezwykle aromatyczne i nieco ciemniejsze. Każdy się skusi.

Lubelskie pierniczki wyróżniają się smakiem. Wszystko przez 1 składnik
18.12.2022 19:13 Lubelskie pierniczki wyróżniają się smakiem. Wszystko przez 1 składnik

Lubelskie pierniczki zachwycają delikatnością i smakiem. Ciasto przygotowane z dodatkiem miodu, przyprawy do piernika i kakao ma wyraźny, korzenny aromat. Po upieczeniu pierniczki dosłownie rozpływają się w ustach.Pierniczki są świetnymi ciastkami na Boże Narodzenie. Korzenne słodycze pięknie wyglądają na świątecznym stole. Możesz ozdobić nimi również choinkę. Pierniki lubelskie z dodatkiem kakao są jeszcze smaczniejsze. Ciasto na pierniki przygotujesz błyskawicznie.Pierniki po czasie twardnieją. To zupełnie naturalny proces. Jeśli chcesz, żeby były miękkie przez cały czas, przechowuj je w szczelnie zamykanym pojemniku. Dodaj również skórkę z pomarańczy, kawałki jabłka lub skórkę chleba. Te produkty sprawią, że pierniki nie będą twardnieć. W ten sposób uratujesz również twardniejące już ciasta.Pierniczki dekoruj dopiero wtedy, kiedy korzenne smakołyki zupełnie ostygną. Do dekoracji przygotuj domowy lukier, barwniki spożywcze i kolorowe wiórki, posypki, perełki i inne produkty, dzięki którym Twoje pierniki będą wyjątkowe. Dekorowanie pierników możesz zostawić również dzieciom. Będą się przy tym świetnie bawić.

Nie przepadasz za kompotem z suszu? W wigilię podaj wyśmienity napój
17.12.2022 22:30 Nie przepadasz za kompotem z suszu? W Wigilię podaj wyśmienity napój

Nie przepadasz za smakiem wędzonych śliwek i suszu w kompocie wigilijnym? Ugotuj napój imbirowy z miodem, pomarańczą i cytryną. Wigilijny napój będzie absolutnym hitem na Twoim stole. Jest słodki, orzeźwiający i przepięknie pachnie.Kompot z suszu jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Kompot z suszonych owoców i wędzonych śliwek ma jednak dość intensywny smak i zapach, który nie każdemu przypada do gustu. Jeśli nie przepadasz za suszem, przygotuj orzeźwiający napój z imbiru. Wigilijny napój zachwyca łagodnym smakiem i wspaniałym aromatem.Do przygotowania wigilijnego napoju potrzebujesz korzenia imbiru, soku z cytryny, pomarańczy i goździków. Wszystkie składniki połącz z wodą, zagotuj, a gdy napar ostygnie, dopraw go do smaku miodem. Niektórzy dodają miód od razu do garnka i gotują. Nie jest to jednak wskazane, ponieważ miód traci wartości odżywcze w wysokiej temperaturze.Wigilijny napój imbirowy jest nie tylko orzeźwiający i smaczny. Doskonale rozgrzewa i wzmacnia odporność. Napój jest bardzo prosty w przygotowaniu. Jest delikatny, słodki, a nuta goździków doda zimowego akcentu.

co zrobić, żeby barszcz nie był gorzki
17.12.2022 10:56 Barszcz wyszedł zbyt gorzki? Nie panikuj, wystarczy pamiętać o 1 zasadzie

Ugotowanie barszczu czerwonego jest pozornie łatwym zadaniem. Czasem jednak może pojawić się w nim niepożądana gorzka nuta. Winę za taki stan rzeczy ponosi zbyt długie i intensywne gotowanie zupy. Na szczęście można temu w prosty sposób zaradzić za pomocą miodu i cytryny.Tradycyjny barszcz czerwony to jedna z podstawowych potraw podawanych w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Wiele osób nie wyobraża sobie wigilii bez jej udziału. Własnoręcznie ugotowany barszcz czerwony zachwyci wszystkich domowników. Aby odnieść pełen sukces, wystarczy znać kilka prostych zasad.

piernik
12.12.2022 09:20 Świąteczny piernik lepszy niż z cukierni. Dorzuć do ciasta 2 składniki i przełóż słodką masą

Szybki piernik z powidłami, orzechami i żurawiną jest ciastem, którego nie musisz przygotowywać kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem. Piernik będzie gotowy tego samego dnia. Po ostudzeniu przełóż go powidłami śliwkowymi i udekoruj polewą czekoladową. Piernik o korzennym aromacie zachwyci całą rodzinę. Piernik jest jednym z ciast, które powinny znaleźć się na każdym, świątecznym stole. Orzechy włoskie, suszona żurawina, skórka kandyzowana z pomarańczy, miód, cukier z wanilią, powidła śliwkowe i czekolada to połączenie, które smakuje za każdym razem. Piernik pięknie rośnie w piekarniku, jest puszysty, wilgotny i pełen smaku. Do ciasta dodaję również kakao i przyprawę do piernika. To mieszanka cynamonu, kardamonu, imbiru, goździków i wanilii. Przyprawa jest bardzo aromatyczna i wzmacnia smak świątecznego deseru. Piernik po upieczeniu przekładam domową konfiturą śliwkową, którą przygotowuję każdej jesieni. Piernik dekoruję polewą czekoladową, do której wykorzystuję czekoladę gorzką o wysokiej zawartości kakao. Jeśli wolisz słodsze polewy, udekoruj ciasto polewą z mlecznej czekolady.

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?
11.12.2022 22:19 Jak zrobić wigilijne kluski z makiem? Podajemy najlepszą recepturę

Kluski z makiem są jedną z tradycyjnych potraw przyrządzanych na Wigilię. Sekretem smaku jest odpowiednio przygotowana masa makowa i aromatyczne dodatki, między innymi miód, suszone morele i orzechy włoskie. Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Podczas przygotowywania uroczystej kolacji wigilijnej nie zapomnijmy o tradycyjnej potrawie na słodko, czyli kluskach z makiem. Ugotowany makaron wymieszany z masą makową z miodem, orzechami i bakaliami posmakuje każdemu.Do przygotowania klusek z makiem potrzebujemy suchego maku, orzechów włoskich, suszonych moreli, rodzynek, pomarańczowej skórki kandyzowanej, miodu i ekstraktu migdałowego. To najważniejsze składniki, dzięki którym masa makowa jest wilgotna i niezwykle smaczna.Mak do klusek z makiem najpierw płuczemy pod bieżącą wodą, a dopiero później gotujemy w mleku. Niektórzy ziarna gotują w wodzie, jednak to właśnie mleko wydobywa z maku najlepszy aromat i doskonale zmiękcza ziarna. Mak musimy również zmielić w maszynce. Odpowiednio przygotowane ziarna są sekretem doskonałych klusek z makiem, którym nikt się nie oprze.

syrop piernikowy
07.12.2022 22:15 Przepis na aromatyczny syrop piernikowy. Doskonały dodatek do świątecznej kawy i deserów

Chcesz nadać świątecznym deserom czy kawie niepowtarzalnego aromatu? Przygotuj zawczasu wyśmienity syrop piernikowy. Pięknie pachnący, słodki specjał momentalnie wprowadzi gości w wyjątkowy nastrój. Możesz go też podarować bliskiej osobie na pyszny prezent. Do przygotowania syropu piernikowego potrzebujesz mleczka kokosowego i mieszanki przypraw do piernika. Jego smak wzbogacają również starannie pokruszone korzenne ciasteczka. Nie uwierzysz, jak pyszny jest ten słodki dodatek. Koniecznie przygotuj go na nadchodzące święta.

kutia
06.12.2022 16:49 Jak przygotować mak i pszenicę na kutię? Podajemy patent babć

Któż nie przepada za smakiem tradycyjnej kutii? Nie od dziś wiadomo, że najlepiej smakuje ta przygotowana przez babcie. Czas najwyższy jednak przejąć pałeczkę i przygotować ten przysmak we własnym zakresie. Wystarczy pamiętać, że pszenicę na kutię należy wstawić do namoczenia na dzień poprzedzający jej przygotowanie, mak zaś wymaga ugotowania w mleku i przemielenia.Na charakterystyczny smak świątecznej kutii składa się pszenica, mak oraz bakalie. Przepis nie może powstać bez dodatku miodu i mleka, w którym mak się gotuje. Na sukces potrawy składa się odpowiednie przygotowanie wszystkich składników. Poniżej przedstawiamy sprawdzone babcine metody na tradycyjne danie.

Miodownik  - prosty przepis
02.12.2022 21:36 Przepis na kultowy miodownik. Eleganckie, przekładane ciasto nie tylko na święta

Miodownik jest jednym z ulubionych wypieków z dawnych lat. Delikatne blaty z aromatycznego ciasta przekłada się smakowitym kremem na bazie kaszy manny. Tym razem sięgniemy też po powidła śliwkowe. Jesteśmy przekonani, że ten specjał podbije podniebienia Waszych bliskich nie tylko w świąteczne dni. Prosty i znakomity w smaku miodownik będzie idealnym deserem nie tylko na świąteczne spotkanie. Lekki krem z kaszy manny, którym przełożymy delikatne ciasto, świetnie przełamuje jego słodki smak. Goście zjedzą z zachwytem i poproszą o więcej.

gryczanka
29.11.2022 22:28 Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Zdrowe i pożywne śniadanie to podstawa udanego dnia. Jeśli masz ochotę na coś pysznego, a przy tym bogatego w składniki odżywcze, koniecznie spróbuj gryczanki. To mleczne danie na bazie kaszy gryczanej jest absolutnym śniadaniowym hitem.Kasza gryczana zwykła kojarzyć się z dodatkiem do gulaszu czy sosu grzybowego. Zrywamy z tym wyobrażeniem. Ugotowana na mleku gryczanka z dodatkiem owoców i słodkiego miodu smakuje wręcz fenomenalnie.Mleczną gryczankę możesz przygotować z dowolnymi owocami. Jabłka, gruszki czy owoce suszone odnajdą się w tym daniu jednakowo dobrze. My proponujemy pożywną gryczankę z dodatkiem sezonowych śliwek.

karp
29.11.2022 21:24 Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Przedstawiamy świąteczny przepis, który przekona do karpia niejednego sceptyka. Elegancka ryba zapieczona w sosie miodowo-musztardowym znika z półmiska w mgnieniu oka. Jego przygotowania jest przy tym szybkie i nie nastręcza żadnych trudności. Ten sposób to totalny hit.Przyrządzenie pieczonego karpia zaczyna się dzień wcześniej. Wtedy to właśnie przygotowuje się cebulową pierzynkę, w której ryba leżakuje w lodówce. Dzięki temu pozbywamy się jej charakterystycznego błotnego posmaku. Ten karp wprost rozpływa się w ustach.

gozdziki
29.11.2022 19:57 Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Własnoręcznie przygotowane specyfiki potrafią odznaczać się wyjątkową skutecznością. Jednym z nich jest domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Jego wyjątkowy smak sprawa, że chętnie sięgniesz po niego nie tylko w czasie choroby. Ten syrop wykazuje doskonałe działanie profilaktyczne.Przygotowanie domowego syropu z miodu, goździków i pomarańczy nie jest trudne, ale wymaga odrobiny cierpliwości. Tak przygotowany syrop musi postać tydzień, zanim będzie nadawał się do spożycia. Gwarantujemy jednak, że jego smak oraz prozdrowotne właściwości warte są każdego dnia spędzonego na oczekiwaniach. Nastaw swoją buteleczkę już dziś.

pierniczki świąteczne
29.11.2022 17:55 Pierniczki świąteczne babci Tereski. Korzenne ciasteczka nie maja sobie równych

Nie ma świąt bez pierniczków świątecznych. Charakterystyczne ciasteczka cieszą nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Pierniczki z przepisu babci Tereski każdego roku radują wszystkich domowników. Teraz możesz przygotować je w swoim własnym domu.Pierniczki świąteczne babci Tereski swój niezwykły smak zawdzięczają starannie dobranej mieszance przypraw. Nie bez znaczenia pozostaje też dodatek posiekanych drobno bakalii. Ciasteczka przygotowane wedle tego przepisu można przechowywać nawet przez kilka tygodni. Trzymane w szczelnym metalowym pojemniku na długo zachowają swój aromat oraz świeżość.

makowiec bez jajek
28.11.2022 21:13 Obłędny makowiec bez dodatku jajek. Aromatyczne ciasto na święta

Nie potrzebujesz jajek, aby upiec przepyszne świąteczne ciasto. Makowiec bez jajek jest idealną propozycją dla osób, które nie mogą lub nie chcą spożywać tego akurat produktu. Wypróbuj ten przepis i pozytywnie zaskocz swoich najbliższych na święta.Aromatyczny makowiec bez jajek zachwyca bogactwem dodatków. Orzechy, owoce oraz słodka czekoladowa polewa z całą pewnością wyróżniają to ciasto na tle innych. Kropkę nad i stawia intensywny zapach cynamonu. Każdy będzie prosił o dokładkę.

kompot z suszonych owoców
27.11.2022 10:24 Jak zrobić kompot z suszonych owoców? Mamy przepis na wigilijny klasyk

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć miejsca dla tradycyjnego kompotu z suszonych owoców. Jego charakterystyczny zapach roznosi się tego wieczoru po całym mieszkaniu. Z naszą pomocą świąteczny specjał przygotujesz bez najmniejszej trudności.Przepis na kompot z suszonych owoców składa się z suszu oraz przypraw. Suszone owoce możesz kupić osobno, lub poszukać w sklepach dedykowanej ich mieszanki. Przyrządzenie tradycyjnego napoju jest niezwykle szybkie i bezproblemowe.

Aromatyczny domowy syrop świąteczny do kawy i herbaty
26.11.2022 21:03 Wymieszaj z miodem i goździkami. Domowy syrop świąteczny do kawy i herbaty zachwyci rodzinę

Domowy syrop świąteczny jest przepysznym dodatkiem do kawy i herbaty w Boże Narodzenie. Syrop przygotowany na bazie miodu z korzennymi przyprawami jest niezwykle aromatyczny i nadaje ulubionym napojom doskonałego smaku.Świąteczny syrop do kawy i herbaty przygotowuję każdego roku przed Bożym Narodzeniem. Domowy, gęsty syrop rewelacyjnie podkreśla smak napojów i sprawia, że są rozgrzewające i jeszcze lepsze. Syrop przechowuję w lodówce w szklanej butelce. Zachowuje smak i świeżość przez cały miesiąc.Do przygotowania syropu świątecznego potrzebujesz moździerza, żeby rozetrzeć w nim przyprawy. Syrop jest niezwykle aromatyczny. Anyż, cynamon, imbir, goździki i pieprz dodają mu wyraźnego, korzennego smaku. Takiego syropu nie kupisz w żadnym sklepie.Gotowe syropy do kaw i herbat w składzie mają praktycznie sam cukier, wzmacniacze smaku i konserwanty. Syropy nie są produkowane z dodatkiem prawdziwych przypraw, a chemicznych aromatów. Domowy syrop świąteczny ma naturalny skład, dzięki czemu jest zdrowszy i jeszcze smaczniejszy od gotowych produktów.

Błąd w przechowywaniu miodu. Przez niego traci co najcenniejsze
16.11.2022 17:51 Największy błąd w przechowywaniu miodu. Przez niego traci, co najcenniejsze

Miód należy przechowywać w odpowiednim miejscu i temperaturze. W przeciwnym wypadku straci wszystkie wartości odżywcze. Miód jest naturalnym lekarstwem, to jeden z najzdrowszych produktów. Czy miód może się zepsuć? Jak go przechowywać?Miód jest świetnym dodatkiem do kawy, herbaty zimowej, ciast, dań głównych. Ten naturalny słodzik ma nieograniczony wpływ na nasze zdrowie. To bogactwo witamin i minerałów, między innymi witaminy C, witamin z grupy B, potasu, żelaza, magnezu. Miód jest również źródłem silnych antyoksydantów. Związki te działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, a także zmniejszają ilość wolnych rodników odpowiedzialnych za powstawanie groźnych chorób, w tym chorób nowotworowych. Miód musi być jednak odpowiednio przechowywany, inaczej straci wszystkie wartości odżywcze.Pamiętaj, że wysoka temperatura niszczy wszystkie wartości odżywcze, dlatego miód dodawaj do kawy i herbaty dopiero, kiedy lekko przestygną. Dodanie łyżeczki miodu do gorącego napoju to tylko walory smakowe, nie będzie w nim ani witamin, ani minerałów i antyoksydantów.Miód po czasie może się skrystalizować i przejść ze stanu ciekłego w stały. To zupełnie normalny proces, który nie ma wpływu na jego smak i wartości odżywcze. W zależności od rodzaju miodu, proces krystalizacji zachodzi szybciej lub wolniej. Za krystalizację odpowiedzialny jest cukier, który znajduje się w produkcie.

Zdrowe śniadanie Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr
15.11.2022 09:33 Żona Macieja Stuhra pokazała co serwuje na śniadanie. Stawia na pyszne fit połączenie

Śniadanie jest jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Niedawno swoją ulubioną poranną potrawę pokazała Katarzyna Błażejewska-Stuhr. Dietetyczka stawia na sycącą i rozgrzewającą kompozycję na bazie kaszy.Ciepła i pożywne śniadanie jest gwarancją dobrego rozpoczęcia dnia. Wie o tym doskonale żona Macieja Stuhra, która niedawno na swoim Instagramie pokazała pełną smaku i bogatą w składniki odżywcze śniadaniową kaszę. Zdjęcia jej dania — które zaprezentowaliśmy na fotografii do tego artykułu — prezentuje się na tyle zachęcająco, że postanowiliśmy spróbować tego smakołyku.Dietetyczka zdradziła, że bazą porannego posiłku zwykle są zdrowe ziarna:My jemy płatki owsiane [...], kaszę jaglaną, quinoę i razowy amarantus. Zawsze dodaję do nich jakieś bakalie [...].We wpisie autorka odsyła do swojego przepisu na orzechowy pęczak. Zerknijcie na naszą interpretację jej receptury i spróbujcie przy najbliższej okazji. Będziecie zachwyceni tym smakiem.