Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Babciny przepis na idealny bigos

Babciny przepis na idealny bigos

Babciny przepis na idealny bigos
canva/Dar1930

Bigos jest potrawą, której nie oprze się chyba żaden smakosz. Sposobów na jej przyrządzenie jest kilka. Tym razem sięgamy po babciną recepturę, której sekret oparty jest na prostym triku — odstawieniu dania w chłodne miejsce i ponownym zagotowaniu go. Dzięki temu zabiegowi smak staje się wyrazisty, a sam bigos nabiera nieziemskiego aromatu. Spróbujcie koniecznie.

Podpowiadaliśmy wam już co zrobić, jeśli udało wam się przesolić bigos. Zdradzaliśmy też pyszny przepis na wegańską wersję tej potrawy z pysznymi boczniakami. Tym razem proponujemy wam babciny przepis z dodatkiem suszonych grzybów i zastosowanie patentu, który sprawia, że potrawa wychodzi naprawdę smaczna — ponownego podgrzewania.

Przepis na treściwy babciny bigos

Składniki:

  • 3 kg kapusty kiszonej z marchewką

  • 600 g mięsa wieprzowego np. szynki

  • 500 g chudego surowego boczku

  • 1 laska wędzonej kiełbasy

  • 4 średnie białe cebule

  • 4 śliwki suszone

  • 1 szklanka suszonych grzybów leśnych

  • 6 łyżek oleju rzepakowego

  • 190 g koncentratu pomidorowego

Przyprawy:

  • 10 ziaren ziela angielskiego

  • 5 liści laurowych

  • 10 ziaren czarnego pieprzu

  • 1 łyżka słodkiej papryka

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • sól w ilości do smaku

Przygotowanie:

Grzyby moczymy w chłodnej wodzie przez co najmniej pół godziny. Odsączamy je, zachowując wodę. Mięso kroimy w kostkę i gotujemy w posolonej wodzie przez około 40 minut. Wodę z gotowania również pozostawiamy.

Cebule obieramy i siekamy. Boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy je na dobrze rozgrzanym oleju i przekładamy je do miski. Na tej samej patelni szklimy cebulę. Grzyby kroimy w paseczki.

Kapustę płuczemy w zimnej wodzie, dokładnie odciskamy płyn i rozdrabniamy. Do dużego garnka wrzucamy podsmażoną kiełbasę i boczek, kapustę, cebulę, przyprawy w kawałkach, wodę z moczenia grzybów i przecedzoną przez sito wodę, pozostałą z gotowania mięsa.

Zawartość garnka dokładnie mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez 2 godziny. Mieszamy mniej więcej co 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz słodką i ostrą paprykę. Próbujemy bigosu i w razie potrzeby solimy go.

Danie odstawiamy w bardzo chłodne miejsce na 4-5 godzin. Po tym czasie ponownie gotujemy je przez godzinę, mieszając co kwadrans. Czynność tę warto powtórzyć, jeśli mamy czas. Gotowy bigos podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego.

Babciny przepis na idealny bigos
Bigos z dodatkiem suszonych śliwek wychodzi naprawdę smaczny

źródło: canva/poplasen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram