Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Biała kiełbasa według receptury Magdy Gessler. Niepowtarzalny, domowy smak na Wielkanoc

Biała kiełbasa według receptury Magdy Gessler. Niepowtarzalny, domowy smak na Wielkanoc

Biała kiełbasa według receptury Magdy Gessler. Niepowtarzalny, domowy smak na Wielkanoc
canva/arfo; TRICOLORS/East News

Biała kiełbasa jest jednym z tradycyjnych produktów goszczących na wielkanocnych stołach. Magda Gessler zdradziła swój niezawodny przepis na ten wyjątkowy specjał. Zaopatrzcie się w niezbędne składniki i przygotujcie go samodzielnie, a goście będą zachwyceni. Tak pysznej kiełbasy jeszcze nie jedliście, jej sekretem jest nietypowy dobór mięs: podgardla,

Bez białej kiełbasy nie powstanie dobry tradycyjny żur. Podpowiadaliśmy wam już jak wybrać odpowiedni produkt w sklepie. Tym razem prezentujemy wam sprawdzoną recepturę Magdy Gessler, z którą bez problemu przyrządzicie ten wielkanocny klasyk w domowym zaciszu. Warto spróbować — efekt was zachwyci.

Przepis na białą kiełbasę według Magdy Gessler

Składniki:

  • mięso w proporcjach: 1/4 podgardla, 1/4 karkówki, 1/2 cielęciny

  • odrobina wołowiny

  • namoczone jelita do uformowania kiełbas

  • majeranek

  • świeży czosnek

  • wywar z nóżek

  • ziele angielskie sproszkowane

  • świeżo zmielona sól i pieprz

Przygotowanie:

Mięso oczyszczamy i mielimy w maszynce. Podgardle i wołowinę przygotowujemy, korzystając z sitka o drobnych oczkach. Do karkówki używamy sita o średnich, a do cielęciny o większych otworach.

Do zmielonej masy dodajemy sól, pieprz oraz rozgnieciony w prasce czosnek. Wyrabiamy ją ręcznie, stopniowo wlewając wywar z nóżek. Dodajemy tylko tyle, ile masa będzie w stanie wchłonąć.

Gdy mięso stanie się sprężyste, masa na kiełbasy będzie gotowa. Doprawiamy ją majerankiem i wypełniamy nią jelita. Skręcamy kiełbaski i parzymy je w gorącym wywarze.

Podajemy lub przyrządzamy z nich inne dania. Magda Gessler proponuje zaserwowanie kiełbas z sosem chrzanowym i świeżą kalarepą. Smacznego.

Biała kiełbasa według receptury Magdy Gessler. Niepowtarzalny, domowy smak na Wielkanoc
Biała kiełbasa — podstawa tradycyjnego żuru

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: "Wielkanoc ze smakiem" — poradnik Magdy Gessler

Zapraszamy na nasz Instagram