Czy w piątek 2 maja katolicy mogą jeść mięso? Wszystko zależy od decyzji, jaką podejmą biskupi na terenie danej diecezji. Wiemy, którzy zdecydowali się udzielić ją swoim wiernym.
Oto przepis na wielkanocny bigos z najbardziej klasycznym dla tego święta produktem – białą kiełbasą. To raczej zimowe danie, ale w bardzo wiosennej kompozycji, to oryginalny sposób na obiad. Choć młoda kapusta jest delikatna w smaku, cały obiad wychodzi bardzo charakterny.
Biała kiełbasa w nowej odsłonie. Zrobisz z niej ekspresową przekąskę, która z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Przepis Ani Zyśk nie ma sobie równych. Zdradzamy, krok po kroku jak przygotować to proste danie.
Tomasz Strzelczyk ma nietypowy sposób na białą kiełbasę. Ten typowo wielkanocny produkt podaje w cebuli z miodem i jabłkiem. Jeśli uda nam się zdobyć kiełbasę odpowiednio wysokiej jakości, danie będzie powalająco smaczne i naprawdę wykwintne.
Remigiusz Rączka w jednym ze swoich programów przypomniał o prawdziwej perełce kuchni staropolskiej - pierogach świętego Jacka. Danie, o bogatej historii, do dziś zaskakuje swoim niezwykłym farszem. Jego bazą jest kojarzona ze świętami Wielkanocnymi biała kiełbasa.
Święta Wielkanocne już niedługo, dlatego też warto już teraz zastanawiać się nad przekąskami, które podamy na wielkanocnym obiedzie. Oprócz tradycyjnych potraw warto też zaskoczyć czymś swoich gości. A to się uda, jeśli przygotujecie białą kiełbasę z cebulką, ale z dodatkiem jabłka. Sprawdźcie koniecznie przepis.
Święcenie pokarmów to jedna z tradycji, których przestrzegamy wciąż chętnie. Dla wielu wiąże się z wolnoamerykanką – wkładamy do koszyka cokolwiek wyda nam się na miejscu. Jednak stosunek Kościoła do takiej praktyki nie jest najbardziej przychylny.
Oto prosty przepis na domową kiełbasę żywiecką. Nie wymaga ona wiele zachodu ani wędzarni. Efektem jest doskonała wędlina bez konserwantów. Teraz możesz taką zrobić we własnej kuchni
Często wydaje nam się oczywiste, że kiełbasa pochodzi ze sklepu albo od rzeźnika, a przygotowanie jej w domu oznacza wiele zachodu. Ten prosty przepis odczarowuje mit kiełbasy jako czegoś niezwykle trudnego do przygotowania. Warto spróbować, bo efekt wynagradza tę odrobinę trudu.
Przed nami czas wielkanocnych zakupów. Już za chwilę wyładujemy koszyki najrozmaitszymi produktami. Czy wszystkie z nich są jednak wysokiej jakości i jak odróżnić dobry skład od tego kiepskiego? Poniżej znajdziecie ściągawkę dotycząca dodatków do żywności, które znaleźć się mogą w wybranych przez was wyrobach.
Biała kiełbasa dla wielu smakoszy jest nie lada rarytasem. Tomasz Strzelczyk przyrządza ją w aromatycznym sosie i w jednym garnku z ziemniakami. Danie nasyci nawet największego głodomora i zaskoczy wyrazistym smakiem.
Domowa masarnia? Brzmi jak coś niezwykle skomplikowanego. Ale z tym przepisem bez większych problemów zrobimy sobie domową kiełbasę – zgodnie z własnym gustem i bez sztucznych konserwantów.
Biała kiełbasa jest świątecznym klasykiem. Najlepiej smakuje po podsmażeniu na odrobinie masła. Tłuszcz nie jest drogi, a świetnie podkreśli mięsnych frykasów. Koniecznie spróbujcie — spodoba się nawet najbardziej wybrednym.
Najlepsze dania powstają prosto i błyskawicznie. Udowodnił to Tomasz Strzelczyk w swoim przepisie na białą kiełbasę. Kilka produktów i nieco czasu w piekarniku w zupełności wystarczy na zrobienie wyśmienitej, świątecznej potrawy. Jej przyrządzenie możecie zaplanować wręcz na ostatnią chwilę.
Dziś powiemy wam, jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla. Wiemy, na co zwracać uwagę, by potem nie być rozczarowanym przy jedzeniu. Właściwie wystarczy jeden rzut oka na etykietę, by przekonać się, czy nasz wybór jest trafny. Jeśli skład jest krótki, kupimy raczej dobrej jakości produkt. Kiełbasa jest jednym z tych produktów, który najczęściej kupujemy z myślą o grillowaniu. Nie trzeba przy niej nic robić, tylko wrzucić na ruszt i po kilkunastu minutach cieszyć się smakiem przypieczonej kiełbaski. Jednak to, czy rzeczywiście kiełbasa urzeknie nas smakiem, zależy od jej jakości. Sprawdźcie więc, na co zwrócić uwagę, kupując kiełbasę.
Jednym z najlepszych sposobów na spożytkowanie produktów spożywczych, które zostały po świętach Wielkanocy, jest przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej. Niżej zdradzamy przepis na zapiekankę z jajkami na twardo i białą kiełbasą. To także idealna propozycja dla osób, którym świąteczne potrawy już się przejadły. Zapiekanka ziemniaczana charakteryzuje się przede wszystkim prostotą przygotowania. Poza wstępnym połączeniem wszystkich składników resztę pracy wykonuje za nas piekarnik - trzeba jedynie uważać, aby zapiekanka nie przypaliła się. Niezależnie od rodzaju białej kiełbasy, którą masz pod ręką, z powodzeniem możesz ją wykorzystać. Surowe mięso warto jednak wcześniej nieco podsmażyć, aby mieć pewność, że dojdzie w piecu.
Dla wielu katolików dalej niewiadomą pozostaje, czy w Wielką Sobotę obowiązuje post i czy zjedzenie mięsa tego dnia oznacza grzech. Według przykazów kościoła katolickiego należy powstrzymywać się przed konsumpcją produktów mięsnych do Wielkiego Piątku. Księża zachęcają jednak do zachowania umiaru w jedzeniu aż do niedzielnego wielkanocnego śniadania. Wielki Post poprzedza święta Wielkanocy i rozpoczął się 2 marca. Wczoraj, czyli 15 marca, wypadł Wielki Piątek, podczas którego obowiązuje post ścisły. Z tego powodu mnóstwo Polaków nie wie, czy w Wielką Sobotę mogą już pozwolić sobie na nieco przyjemności.
Białą kiełbasę wykorzystujemy w wielkanocnych daniach, ale nie tylko. Warto mieć świadomość czym powinien się charakteryzować wyrób wysokiej jakości. Zdradzamy, na co zwrócić uwagę przy zakupach. Niezwykle istotny jest kolor białej kiełbasy.Biała kiełbasa smakuje najlepiej, gdy przyrządzimy ją samodzielnie. Jednak jeśli nie mamy na to czasu, szanse na przygotowanie smacznego żuru z jej dodatkiem nadal są duże. Wystarczy, że podczas zakupów będziemy kierowali się kilkoma prostymi zasadami.
Wielkanocne pierogi z białą kiełbasą i kiszoną kapustą zaskakują swoim doskonałym smakiem i niezwykle delikatnym ciastem. Farsz jest mięsny i wyraźny, po prostu przepyszny. Poznaj przepis na wielkanocne pierogi z białą kiełbasą i kiszoną kapustą.Pierogi to świetne danie, również w święta. Farsz do pierogów zależy wyłącznie od tego, na co akurat mamy ochotę. Jedną z lepszych wersji tradycyjnej potrawy są wielkanocne pierogi z białą kiełbasą i kiszoną kapustą, koniecznie musisz spróbować.Do przygotowania farszu potrzebujesz wyłącznie kilku składników- ugotowanej wcześniej kiełbasy białej, cebuli i kapusty kiszonej. Farsz jest prosty w przygotowaniu i ma rewelacyjny smak. Surową kiełbasę nakłuj widelcem, a następnie włóż do garnka z wodą. Kiełbasa będzie idealna po 30 minutach gotowania od momentu wrzenia wody. Jeśli nie nakłujesz mięsa, popęka podczas obróbki termicznej.
Biała kiełbasa w słoiku to przepyszne smarowidło mięsne na kanapki, które posmakuje każdemu miłośnikowi mięsa. Pastę kanapkową przygotujesz błyskawicznie, a jest o wiele smaczniejsza od tradycyjnej pasty kanapkowej na bazie jajek. Poznaj przepis na białą kiełbasę w słoiku, która idealnie uzupełnia wielkanocny stół. Kiełbasa biała w słoiku to świetny pomysł na mięsny posiłek na zimno. Kromka chleba posmarowana mięsną potrawką i ogórkiem kiszonym to prawdziwa uczta dla każdego smakosza. Kiełbasę w słoiku przygotujesz w bardzo prosty sposób z trzech rodzajów mięsa, czosnku, cebuli i majeranku.Gotowanie kiełbasy w słoiku podziel na dwa etapy, dzięki czemu wytrąci się znacznie więcej mięsnej galaretki, która jest pełna smaku i naturalnego kolagenu, który wzmacnia między innymi nasze kości i stawy. Źródłem kolagenu są również zimne nóżki, czyli galareta z mięsa i warzyw- prawdziwy hit PRL-u.Białą kiełbasę przygotujesz na wiele sposób, jeśli szukasz inspiracji na pyszne danie- tu poznasz przepis na pieczoną kiełbasę białą w zakwasie na żurek, jest przepyszna.
Gotowanie białej kiełbasy wydaje się proste. Jednak odrobina nieuwagi wystarczy, by specjał popękał i oddał smak do wody. Wystarczy delikatnie naciąć kiełbasę, by uniknąć przykrej niespodzianki. Zobaczcie, co jeszcze warto zrobić, by wyszła miękka i soczysta.Biała kiełbasa jest ważnym elementem wielkanocnego posiłku. Doskonale smakuje doskonale zarówno w żurku, jak i z sosem chrzanowym. Dobrej jakości specjał będzie zachwycał nawet po samym podgrzaniu. Trzeba tylko trzymać się kilku zasad.
Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym to pomysł na wyjątkowe śniadanie lub obiad wielkanocny. Delikatna, pieczona kiełbasa z cebulką i majerankiem polana aromatycznym sosem chrzanowym wychodzi za każdym razem i zawszy błyskawicznie znika z talerzy. Poznaj przepis na białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym.Biała kiełbasa, podobnie jak barszcz biały, czy żurek, to tradycyjne, polskie danie, przygotowywane na Wielkanoc. Kiełbasę białą można zrobić na wiele sposobów: można ją ugotować, usmażyć, upiec. Do kiełbaski zwykle podaje się również chrzan, śmietanę lub musztardę.Biała kiełbasa pieczona z cebulą, czosnkiem i majerankiem jest soczysta i ładnie przyrumieniona, ma lekko chrupiącą skórkę. Pieczona kiełbaska smakuje wyśmienicie w towarzystwie sosu na bazie chrzanu i śmietany. Sos ten jest jest aromatyczny, ale nie jest bardzo ostry, jest idealny.W tym artykule dowiesz się, jak zrobić wyśmienity żurek na wielkanocne śniadanie. Jeśli szukasz pomysłu na przygotowanie kiełbasy białej- tu poznasz prosty przepis na kiełbasę w sosie musztardowym.
Biała kiełbasa to świetny pomysł na śniadanie wielkanocne, obiad, a także danie w tygodniu, bez szczególnej okazji. Biała kiełbasa smakuje wyśmienicie w różnych wersjach, a przygotujesz ją naprawdę błyskawicznie. Z czym podawać białą kiełbasę? Poznaj 4 proste pomysły na białą kiełbasę.Biała kiełbasa doskonale sprawdza się jako samodzielne danie, a także jako dodatek do zupy, np. do barszczu, żurku, zupy chrzanowej. Kiełbasę możesz gotować, smażyć i piec, każda wersja jest doskonała, a danie błyskawicznie zniknie z talerzy.Kiełbasa biała to mięso doprawione czosnkiem i majerankiem, dzięki czemu jest delikatniejsza i jednocześnie bardziej doprawiona niż tradycyjna kiełbasa. Do pieczenia i smażenia najlepiej sprawdzi się kiełbasa parzona, do gotowania- surowa. Pamiętaj, aby przed gotowaniem nakłuć kiełbasę widelcem, dzięki czemu kiełbasa nie będzie popękana. Biała kiełbasa doskonale łączy się z cebulą, chrzanem, musztardą, miodem, tymiankiem i majerankiem i właśnie takie połączenia poznasz w tym artykule. Będzie prosto i pysznie.W tym artykule dowiesz się, jak wybrać idealną kiełbasę białą i na co zwracać uwagę podczas zakupów, żeby mięso było najwyższej jakości.
Biała kiełbasa nie jest jedynie dodatkiem do żurku czy białego barszczu. Poniżej zdradzamy przepis na białą kiełbasę zapiekaną w naleśnikach z żółtym serem. Taki posiłek idealnie pasuje jako uzupełnienie wigilijnego stołu, czy obiadową odskocznię od świątecznej klasyki. Biała kiełbasa zapiekana w naleśnikach z serem stanowi idealne urozmaicenie tradycyjnego świątecznego menu, które po kilku dniach może skutecznie się znudzić. Charakteryzuje się bowiem zupełnie nowym smakiem oraz ogromną sytością, czego główną zasługą jest obecność sera żółtego.
Biała kiełbasa należy do najczęściej podawanych świątecznych specjałów. Wyrób ten będzie niezwykle apetyczny, jeśli zapieczemy go z pysznym sosem na bazie żurawiny. Słodko-kwaśny smak skusi niejednego amatora mięsnego specjału. Spróbujcie koniecznie, a zachwycicie się od pierwszego kęsa. Biała kiełbasa posłuży wam nie tylko do zrobienia tradycyjnego żurku. Świąteczny klasyk doskonale sprawdzi się jako przekąska czy obiad. Pokryjcie go słodko-kwaśnym sosem z żurawiny i zapieczcie, a zapach rozchodzący się po domu sprawi, że nabierzecie apetytu. Tak aromatycznego dania dawno nie jedliście.
Jeśli szukacie pomysłów na świąteczne potrawy, przetestujcie w tym roku pierogi z białą kiełbasą i chrzanem. Są idealne na Wielkanoc i z pewnością każdy gość poprosi o dokładkę. Ich sekretem jest wyjątkowy farsz, który świetnie wpisuje się w wielkanocną tradycję.Choć pierogi kojarzą się raczej ze Świętami Bożego Narodzenia, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać je również na Wielkanoc. By jednak podkreślić charakter tych świąt, nadziejmy je wyjątkowym farszem z białej kiełbasy i chrzanu. Prawda, że od razu kojarzy się z Wielkanocą?
Chrzan jest wyrazistym i niezwykle aromatycznym warzywem, które podkreśli niejedno danie. Żurek również nabierze charakteru, gdy listę jego składników rozszerzymy o ostry dodatek. Wystarczą 3 łyżki, by smak nabrał głębi. Sprawdźcie nasz nowy przepis, a zachwytom nie będzie końca. Chrzan jest wielkanocnym klasykiem. Podajemy go do jaj, pasztetów czy białej kiełbasy. Także żurek zyska na smaku, jeśli dodamy do niego trochę świeżo startego, charakternego korzenia. Tradycyjny specjał stanie się wyrazisty i nieco pikantniejszy. Podpowiadamy jak go zrobić.
By cieszyć się idealnie usmażoną kiełbasą, która nie ocieka tłuszczem, należy zastosować 3 podstawowe zasady, które wyjawiamy poniżej. Najważniejszą z nich, która gwarantuje, że kiełbasa nie będzie tłusta, jest silnie rozgrzana patelnia natłuszczona smalcem. Dzięki temu mięso usmaży się równomiernie i nie wchłonie zbyt wiele tłuszczu. Kiełbasa usmażona na patelni cieszy każdego smakosza chrupiącą skórką, soczystym wnętrzem i intensywnym smakiem. Aby móc jednak ogłosić kulinarny sukces, wcześniej należy poznać podstawowe zasady smażenia kiełbasek. Trzymanie się ich zagwarantuje sukces za każdym razem i wszystkie kiełbasy będą wychodziły idealnie, niezależnie od ich rodzaju. Polecamy je zapisać i przyczepić do lodówki, aby zawsze były pod ręką.