Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Na czym smażyć białą kiełbasę? Najtańszy, dostępny wszędzie tłuszcz sprawdzi się najlepiej

Na czym smażyć białą kiełbasę? Najtańszy, dostępny wszędzie tłuszcz sprawdzi się najlepiej

Na czym smażyć białą kiełbasę? Najtańszy, dostępny wszędzie tłuszcz sprawdzi się najlepiej
canva/La_vanda

Biała kiełbasa jest świątecznym klasykiem. Najlepiej smakuje po podsmażeniu na odrobinie masła. Tłuszcz nie jest drogi, a świetnie podkreśli mięsnych frykasów. Koniecznie spróbujcie — spodoba się nawet najbardziej wybrednym.
 

Przepis na smażoną białą kiełbasę

Kiełbasa, która pozostała nam z przyrządzania żurku, będzie idealnym materiałem do przygotowania świątecznego obiadu. Delikatnie zrumieniona na maśle nabierze niesamowitego smaku. Nie zapomnijcie o dodaniu cebulki i ogórków kiszonych — przyjemnie uzupełnią klasyczny zestaw z dodatkiem świeżego pieczywa.

Składniki:

  • 4 białe kiełbasy z żuru
  • 4 średnie ogórki kiszone
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 10 g musztardy delikatesowej
  • masło do smażenia

Jak usmażyć pyszną białą kiełbasę? Na maśle

Parzoną białą kiełbasę osuszamy — nie chcemy, by tłuszcz pryskał podczas przyrządzania. Na patelni topimy masło, a gdy już zacznie pachnieć, zmniejszamy moc palnika do średniej i umieszczamy na nim mięsny rarytas. Zrumieniamy z obu stron.

W międzyczasie ogórki kiszone kroimy w niewielką kostkę i delikatnie odciskamy je z soku. Cebulę obieramy i siekamy. Oba warzywa łączymy ze sobą i z musztardą. Dodatek układamy na talerzach wraz z pieczywem.

Jak podać białą kiełbasę?

Podsmażony na maśle rarytas najlepiej smakuje z przygotowanym warzywnym miksem i żytnim pieczywem pełnoziarnistym. Można też przygotować prosty chleb z garnka, który udaje się za każdym razem.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na inne wielkanocne specjały. Spróbujcie koniecznie smakowitej paschy — spodoba się nie tylko amatorom deserów z twarogiem. Być może skusi was też znakomity patent na jajka w sosie tatarskim.

Na czym smażyć białą kiełbasę? Najtańszy, dostępny wszędzie tłuszcz sprawdzi się najlepiej
canva/Bartosz Luczak