Biały ser z 2 składników. Mamy prosty przepis
Jeśli tylko masz pod ręką jogurt naturalny, świetny domowy twarożek jest tylko kwestią czasu. Oto przepis na labneh – ser ze zwykłego jogurtu i szczypty soli. Wymaga zaledwie odrobiny cierpliwości.
Prosty przepis na labneh
Taki ser z jogurtu znany jest na Bliskim Wschodzie jako labneh, ale podobny jest np. do gęstego skyru. Cała technika polega na tym, by oddzielić od produktu mlecznego serwatkę, co da ser biały o gładkiej, kremowej konsystencji.
Składniki
- 3 kubki gęstego jogurtu
- Sól

Ser jogurtowy
Jogurt naturalny przelewamy do miski. Dodajemy dwie łyżeczki soli. Dokładnie mieszamy.
Po 10 minutach przekładamy jogurt do sitka wyłożonego chustą serowarską. Sitko ustawiamy nad zlewem lub miską, by zbierała nadmiar serwatki. Odstawiamy na ok. 2 godzin.
Po tym czasie chustę zawijamy w kulkę i wyciskamy tak, by pozbyć się jak najwięcej wody. Ser powinien zostać, zwinięty w kulkę, pośrodku chusty. Po wyciśnięciu odkładamy go na sitko.
Kulkę na sitku odkładamy do lodówki. Będzie w tym czasie odciekał z nadmiaru serwatki. Po ok. dobie będzie miał konsystencję rzadkiego twarożku, po drugiej – zwartego białego sera.
Przygotowanie labneh – porady
- Specjalistyczna chusta serowarska jest tu przydatna, jednak można ją zastąpić. Dobrze sprawdzi się pielucha tetrowa, łatwa do kupienia w sklepach z artykułami dziecięcymi. Trzeba pamiętać, by dobrze ją wyprać.
- Im gęściejszego jogurtu użyjemy, tym łatwiej uzyskać zwarty biały ser. Masę można dodatkowo wyżymać w trakcie jej leżakowania w lodówce. Przyspieszy to ścinanie twarogu.
- Do sera można dodać ulubione zioła i przyprawy. Świetnie sprawdzi się czarnuszka lub kozieradka. Ser można podawać jako twarożek.
Wypróbuj też przepisy na kotlety mielone gyros i dżem morelowy z lawendą.

Źródło: Smakosze.pl