Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Biorę cukinię i tłuczek do mięsa. Ta przekąska zasługuje na jakąś nagrodę
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 27.06.2025 21:00

Biorę cukinię i tłuczek do mięsa. Ta przekąska zasługuje na jakąś nagrodę

Biorę cukinię i tłuczek do mięsa. Ta przekąska zasługuje na jakąś nagrodę
fot. You Tube/ Zucchini Lover

Oto bardzo prosta i szybka przekąska z cukinii. Takie kotleciki można podawać samodzielnie lub z ulubionym sosem. Można też potraktować je jako kotlety i zaserwować na obiad. W obu wypadkach sprawdzają się wyśmienicie.

Przekąska z cukinii

Cukinia to doskonałe warzywo, by przygotowywać z niego rozmaite „poważniejsze” dania. Jest mięsista, ma dużo wilgoci, ale tej łatwo się pozbyć. Ma też nieco mączny charakter, choć może nie tak bardzo jaj jej krewniaczka dynia, równie uniwersalna w kuchni.

Oto więc przepis na panierowane kotlety z cukinii. Kiedy dodać do nich parmezanu – jednego z najbardziej umamicznych serów – otrzymujemy sycącą i pełną w smaku przekąskę. Jako produkt czysto warzywny jest też całkiem tanim daniem.

Biorę cukinię i tłuczek do mięsa. Ta przekąska zasługuje na jakąś nagrodę
Fot. youtube.com/ZucchiniLiebhaber

Smażona cukinia

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Zucchini Liebhaber. Autorzy proponują tam serwowanie warzywa z pastą z twarogu i pomidorków. Można iść ich śladem lub sięgnąć po prosty sos czosnkowy na bazie jogurtu.

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 3 jajka
  • Mąka do panierowania
  • 2 garście startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz, płatki chili
  • Masło klarowane do smażenia
  • Na sos: 1 kubek jogurtu, 1 mały pęczek koperku, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz

Rozbij cukinię młotkiem

Cukinię myjemy i odkrawamy końce. Warzywo kroimy wzdłuż w plastry o grubości ok. 8 mm. Układamy je na desce i rozbijamy lekko młotkiem.

Kotlety z cukinii posypujemy solą. Odstawiamy na 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy panierkę.

W płaskiej misce rozbijamy i rozmącamy jajka. Dodajemy parmezan i przyprawiamy. Mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką.

Na płaski talerz wysypujemy mąkę. Kotlety z cukinii ocieramy z nadmiaru wilgoci, który wypuściły pod wpływem soli. Obtaczamy je w mące.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Pomączone cukinie panierujemy dokładnie i smażymy na złocisto z obu stron. Podajemy z sosem czosnkowym lub w innym wybranym zestawieniu.

Wypróbuj też przepisy na smażone stynki i cukinię w cieście.

Biorę cukinię i tłuczek do mięsa. Ta przekąska zasługuje na jakąś nagrodę
Fot. youtube.com/ZucchiniLiebhaber