Biorę cukinię i tłuczek do mięsa. Ta przekąska zasługuje na jakąś nagrodę
Oto bardzo prosta i szybka przekąska z cukinii. Takie kotleciki można podawać samodzielnie lub z ulubionym sosem. Można też potraktować je jako kotlety i zaserwować na obiad. W obu wypadkach sprawdzają się wyśmienicie.
Przekąska z cukinii
Cukinia to doskonałe warzywo, by przygotowywać z niego rozmaite „poważniejsze” dania. Jest mięsista, ma dużo wilgoci, ale tej łatwo się pozbyć. Ma też nieco mączny charakter, choć może nie tak bardzo jaj jej krewniaczka dynia, równie uniwersalna w kuchni.
Oto więc przepis na panierowane kotlety z cukinii. Kiedy dodać do nich parmezanu – jednego z najbardziej umamicznych serów – otrzymujemy sycącą i pełną w smaku przekąskę. Jako produkt czysto warzywny jest też całkiem tanim daniem.

Smażona cukinia
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Zucchini Liebhaber. Autorzy proponują tam serwowanie warzywa z pastą z twarogu i pomidorków. Można iść ich śladem lub sięgnąć po prosty sos czosnkowy na bazie jogurtu.
Składniki
- 2 średnie cukinie
- 3 jajka
- Mąka do panierowania
- 2 garście startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz, płatki chili
- Masło klarowane do smażenia
- Na sos: 1 kubek jogurtu, 1 mały pęczek koperku, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz
Rozbij cukinię młotkiem
Cukinię myjemy i odkrawamy końce. Warzywo kroimy wzdłuż w plastry o grubości ok. 8 mm. Układamy je na desce i rozbijamy lekko młotkiem.
Kotlety z cukinii posypujemy solą. Odstawiamy na 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy panierkę.
W płaskiej misce rozbijamy i rozmącamy jajka. Dodajemy parmezan i przyprawiamy. Mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką.
Na płaski talerz wysypujemy mąkę. Kotlety z cukinii ocieramy z nadmiaru wilgoci, który wypuściły pod wpływem soli. Obtaczamy je w mące.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Pomączone cukinie panierujemy dokładnie i smażymy na złocisto z obu stron. Podajemy z sosem czosnkowym lub w innym wybranym zestawieniu.
Wypróbuj też przepisy na smażone stynki i cukinię w cieście.
