Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Biorę twaróg i mieszam go z kilkoma składnikami. Po chwili mam pyszne racuchy, to moje ulubione śniadanie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 21.12.2023 08:21

Biorę twaróg i mieszam go z kilkoma składnikami. Po chwili mam pyszne racuchy, to moje ulubione śniadanie

Biorę twaróg i mieszam go z kilkoma składnikami. Po chwili mam pyszne racuchy, to moje ulubione śniadanie
Wikipedia / Sfan00_IMG

Czy jedliście już śniadanie? Jeśli jeszcze nie, to polecam smaczny i szybki przepis na ten poranny posiłek. Wystarczy twaróg, jajka i coś jeszcze, a znakomite śniadanie raz-dwa mamy gotowe. Większość składników najpewniej i tak masz już w kuchni.

Racuchy twarogowe na dobry początek dnia

Czy jadacie śniadanie? Warto o nim pamiętać, bo jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dostarcza nam energii, pomaga utrzymać poziom cukru we krwi na stabilnym poziomie i dobrze wpływa na naszą sylwetkę. Pomaga w zachowaniu prawidłowej masy ciała. Dlatego, jeśli zastanawiacie się, co smacznego przyrządzić na śniadanie, mam pewną propozycję.

Polecam przepis na pyszne racuchy twarogowe, które szybko zrobicie. Do przyrządzenia tego dania potrzebujemy twaróg, jajka, mąkę, kefir i cukier. W kilka chwil powstanie znakomity posiłek, który doda nam energii i sprawi, że z uśmiechem zaczniemy nowy dzień. Zróbcie te racuchy w swojej kuchni. 

Biorę twaróg i mieszam go z kilkoma składnikami. Po chwili mam pyszne racuchy, to moje ulubione śniadanie
Canva / zlyka2008

Jak zrobić racuchy twarogowe?

Składniki:

  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 200 ml kefiru
  • 200 g twarogu
  • 100 g cukru
  • ½ łyżeczki sody
  • olej do smażenia

Przygotowanie racuchów zaczynamy od zmiksowania jajek z cukrem. Potem dodajemy kefir, sodę, mąkę i twaróg. Wszystkie składniki mieszamy i taką mieszankę odstawiamy na około 7 minut. 

Po upływie tego czasu składniki ponownie mieszamy. Konsystencja ciasta powinna być jednorodna. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy ciasto i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Wyjmujemy je na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Racuchy twarogowe dla całej rodziny

Takie śniadanie polubią nie tylko dorośli, ale też dzieci. Racuchy twarogowe możemy podawać z konfiturami, serkiem waniliowym lub ulubionymi owocami. Są bardzo smaczne i pożywne. Zapewnią nam energie na wiele godzin. 

Racuchy są puszyste, zdrowe i zrobimy je dosłownie w kilka minut. Rano warto wygospodarować czas na przyrządzenie smacznego i pożywnego śniadania. Energia jest nam potrzebna do pracy, nauki i wykonywania codziennych obowiązków. Pisaliśmy o tym, jak zrobić smaczną sałatkę z pora do świątecznego obiadu. Radziliśmy, w jaki sposób przyrządzić w ostatniej chwili śledzie na Wigilię. 

Biorę twaróg i mieszam go z kilkoma składnikami. Po chwili mam pyszne racuchy, to moje ulubione śniadanie
Canva / PublicDomainPictures z Pixabay

Źródło: krysiagotuje.pl