Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Boczniaki a'la śledź. Bezmięsna wersja rybnego dania zachwyci waszych bliskich

Boczniaki a'la śledź. Bezmięsna wersja rybnego dania zachwyci waszych bliskich

Boczniaki a'la śledź. Bezmięsna wersja rybnego dania zachwyci waszych bliskich
canva/Ira Taskova

Boczniaki à la śledź posmakują nawet zagorzałym mięsożercom. Grzyby marynowane w aromatycznym zestawie przypraw z dodatkiem nori i oleju lnianego smakują niczym tradycyjna wigilijna ryba. Przygotowanie jest proste i wymaga jedynie nieco cierpliwości. Spróbujecie?

Boczniaki, które smakują jak ulubiona ryba, idealnie sprawdzą się jako danie na Wigilię, na której gościć będzie wegan i wegetarian. Są delikatne, aromatyczne i niemal do złudzenia przypominają słodkowodny rarytas z cebulką. Zrobienie zajmie wam chwilę, lecz zdecydowanie warto spróbować. Smakują obłędnie.

Przepis na wyśmienite boczniaki à la śledź

Składniki:

  • 400 g drobnych boczniaków

  • 2 duże cebule żółte lub czerwone

  • 2 arkusze nori

  • 110 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno

  • 80 ml octu spirytusowego lub winnego

  • około 70 ml gorącej wody

  • 2 twarde cebule

  • 5 liści laurowych

  • 7 ziaren ziela angielskiego

  • 8 ziaren pieprzu czarnego

  • 1/3 łyżeczki ziaren gorczycy (opcjonalnie)

  • 8 g soli

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić boczniaki à la śledź? Przepis na roślinną wersję wigilijnego przysmaku

Zaczynamy od oczyszczenia boczniaków przy pomocy czystej wilgotnej ściereczki. Duże okazy tniemy wzdłuż blaszek na kawałki o szerokości około 2 cm. Grzyby podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym przez 3 minuty.

Nie mieszamy, a palnik ustawiamy na średnią moc. Obracamy i smażymy jeszcze około minuty. Cebulę pozbawiamy łupiny i kroimy ją w piórka. W dużej misce łączymy cebulę wodę, ocet i przyprawy. Mieszamy, aż cebulka nieco zmięknie.

Dodajemy pocięte w kwadraty płaty nori oraz olej lniany. Ponownie łączymy, po czym dodajemy przestudzone boczniaki. Mieszankę przenosimy do czystego słoika i zakręcamy. Wstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny. Smacznego.

Uwaga: pod żadnym pozorem nie łączcie oleju lnianego z gorącą wodą. Nie wolno go podgrzewać, gdyż traci swoje cenne właściwości odżywcze. Z tego powodu też produkt należy przechowywać w lodówce.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wigilijne przysmaki wersji roślinnej. Sprawdźcie koniecznie pierogi ruskie z tofu i wegańską odsłonę ryby po grecku, gdzie filety zastępuje dobrze doprawiony kotlet sojowy.

Boczniaki a'la śledź. Bezmięsna wersja rybnego dania zachwyci waszych bliskich
canva/JackF

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: