Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Ciocia Marzenka robi placki ziemniaczane jak nikt inny. Jesienią zawsze stawia na 1 dodatek
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 08.10.2022 10:14

Ciocia Marzenka robi placki ziemniaczane jak nikt inny. Jesienią zawsze stawia na 1 dodatek

Ciocia Marzenka robi placki ziemniaczane jak nikt inny. Jesienią zawsze stawia na 1 dodatek
Canva / Tanya145

Pomysł cioci Marzenki jest banalnie prosty, ale takie właśnie pomysły są najlepsze. Placki ziemniaczane z grzybami leśnymi są idealnym przepisem, który możemy wykorzystać jesienną porą. Wykorzystaj swoje grzybowe zbiory do usmażenia tych obłędnych faszerowanych placków i pozytywnie zaskocz swoich domowników.

Do placków ziemniaczanych z grzybami leśnymi najlepiej użyć grzybów świeżych, ale ciocia Marzenka korzysta czasem również z tych suszonych. Jeśli korzystamy z suszonych zapasów pamiętajmy, że takie grzyby wymagają wcześniejszego namoczenia w wodzie. Niezależnie od wybranej opcji, placki ziemniaczane z grzybami leśnymi z przepisu cioci Marzenki wyjdą obłędnie pyszne.

Przepis na aromatyczne placki ziemniaczane z grzybami leśnymi

Składniki:

  • 6-7 sporych ziemniaków

  • 1 jajko

  • 4-5 łyżek mąki pszennej

  • 2 niewielkie cebule

  • ok. 300 g świeżych grzybów leśnych (lub tyle samo namoczonych grzybów suszonych)

  • łyżka suszonego rozmarynu

  • 3 ząbki czosnku

  • sól i pieprz do smaku

  • olej i masło do smażenia

Jak usmażyć niezwykłe placki ziemniaczane z grzybami leśnymi

Przygotuj farsz do placków ziemniaczanych z grzybami leśnymi. Grzyby oczyść, opłucz i osusz na ręczniku papierowym (jeśli używasz grzybów suszonych, pomiń ten krok, a jedynie wcześniej namocz grzyby). Następnie zetrzyj je na grubej tarce lub drobno posiekaj. Jedną cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę.

Na patelni rozpuść łyżkę masła i zeszklij na nim cebulę, po chwili dodaj drobno pokrojone grzyby. Smaż farsz do placków ziemniaczanych z grzybami leśnymi do momentu odparowania z patelni nadmiaru wody. Masę dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Odstaw do ostudzenia.

W międzyczasie przygotuj warzywa do placków ziemniaczanych z grzybami leśnymi. Kartofle obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, następnie odsącz z nadmiaru płynu. Dodaj do masy mąkę, jajko, przeciśnięte ząbki czosnku oraz obraną i startą drugą sztukę cebuli. Dopraw sola i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj całość.

Na patelni rozgrzej olej do smażenia placów ziemniaczanych z grzybami leśnymi. Na tłuszcz wyłóż i rozpłaszcz niewielką porcję ciasta, nałóż na nią łyżkę farszu grzybowego i przykryj go kolejną porcją ciasta. Tak nafaszerowane placki smaż z obu stron przez kilka na rumiany kolor do momentu wykorzystania wszystkich składników. Gotowe placki ziemniaczane z grzybami leśnymi podawaj same, z dodatkiem gęstej śmietany lub z sosem czosnkowym. Placki ziemniaczane przygotujesz łatwo bez dodatku mąki. Dla osób zabiegany mamy prosty przepis na ekspresowe placki bez tarcia ziemniaków.

Ciocia Marzenka robi placki ziemniaczane jak nikt inny. Jesienią zawsze stawia na 1 dodatek
Canva / nobtis

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: