Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Placki ziemniaczane

Placki Ziemniaczane

Placki ziemniaczane – co to jest? Podstawowe informacje

Placki ziemniaczane stanowią jedną z prostszych potraw jaka zagościć może na naszych stołach – zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Istnieje wiele rodzajów placków ziemniaczanych, jednak zwykle są to po prostu starte ziemniaki z dodatkiem cebuli, jajek, mąki i soli, uformowane w płaskie placki. Dominującym sposobem przygotowania jest ich smażenie na tłuszczu – oleju lub smalcu.

Placki ziemniaczane mogą być spożywane jako autonomiczna potrawa, lub jako element bardziej kalorycznego posiłku. Częstą praktykę stanowi podawanie placków ziemniaczanych do gulaszu, jednak na ogół spożywane są one ze śmietaną (kwaśną), bryndzą czy gzikiem – to ostatnie dotyczy szczególnie Wielkopolski.

Co ważne to fakt, że placki ziemniaczane można spożywać również na słodko. Najpopularniejsze sposoby podania w tym przypadku to placki z cukrem i śmietaną, twarogiem, musem jabłkowym czy rozmaitymi konfiturami. Z tego też względu każdy przepis na placki ziemniaczane może być inny, więc jeśli zastanawiasz się jak zrobić placki ziemniaczane które podbiją Twoje kubki smakowe, to przed przystąpieniem do działania koniecznie zbadaj wszystkie oferowane Ci przez tradycję opcje.

Rodzaje placków ziemniaczanych w Polsce i na świecie

W samej tylko Polsce wyróżnić możemy wiele rodzajów placków ziemniaczanych, gdzie w zależności od regionu przygotowuje się je inaczej. Przykładowo, na Podlasiu placki ziemniaczane często doprawia się majerankiem i pieprzem. Niemniej, różnice nie polegają wyłącznie na dodatkach, a również na sposobie przygotowania.

Co do zasady, placki ziemniaczane to potrawa smażona ze startych, surowych ziemniaków, jednak istnieją również placki z ziemniaków gotowanych. W niektórych przypadkach spotkać się będziemy mogli również z pieczonymi plackami ziemniaczanymi. Częstym błędem jest mylenie placków ziemniaczanych z takimi potrawami jak racuchy ziemniaczane czy kotlety ziemniaczane.

Obok polskich placków ziemniaczanych wymienić możemy również szereg odmian właściwych dla innych krajów europejskich. Najpopularniejsze będą angielskie i irlandzkie „hash browns”. W kuchni ukraińskiej przygotowuje się „deruny”, w białoruskiej „draniki”, a w Szwajcarii „rösti”, gdzie jest to zresztą potrawa narodowa.

Placki ziemniaczane jako element kulinarnej tradycji Polski

W wielu miejscach w Polsce mają one istotny wymiar kulturowy. Placki ziemniaczane w rozmaitych odmianach – zależnych od regionu i sposobu przygotowania – figurują na Liście produktów tradycyjnych, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jako przykład można podać plyndze (inne nazwy: plendze, plindze, placki kartoflane), czyli placki ziemniaczane w swej najpopularniejszej formie, określane w ten sposób w Wielkopolsce czy na Warmii i Mazurach. 

Do innych rodzajów placków ziemniaczanych ujętych na Liście produktów tradycyjnych zaliczyć możemy placki po rytersku, placki ziemniaczane pieczone na blasze, moskole czy dziędziuchy

Pokaż więcej

chrupiące placki
29.06.2025 22:00 Sposób babci na placki ziemniaczane. Są chrupiące i nie ciemnieją

Dlaczego placki ziemniaczane ciemnieją? To pytanie pojawia się na wielu forach internetowych dotyczących gotowania. Potrawa robi się ciemna, pod wpływem kontaktu ziemniaków z tlenem, który jest w powietrzu. To zupełnie naturalny proces, jednak znacząco wpływa na estetykę placków. Na szczęście istnieje prosty sposób, by temu zaradzić. Wystarczy dodać 1 składnik do masy zamiast mąki. Tak robiła moja babcia, a placki były cudownie chrupiące.

obiad z młodych ziemniaków
24.06.2025 12:50 Z młodych ziemniaków robię szybki i tani obiad. Moja rodzina go uwielbia

Szukasz pomysłu na szybki, prosty, tani i przede wszystkim smaczny obiad? Postaw na młode ziemniaki. O tej porze roku smakują najlepiej i przygotujesz z nich wiele wyśmienitych dań. Jedno z nich moja rodzina uwielbia najbardziej.

Pyszne placki ziemniaczane w Polsce
03.06.2025 09:42 Co dodać do placków ziemniaczanych? Będą chrupiące i nie ściemnieją

Placki ziemniaczane to niewątpliwie tradycyjny przysmak polskiej kuchni, który wyróżnia się nie tylko swoim smakiem, ale również prostotą przygotowania. Można je podawać na wiele sposobów, a smak i tak utrzyma się na wysokim poziomie. Niekiedy zdarza się, że starte ziemniaki ciemnieją. Sprawdźcie, jak temu zaradzić. 

Kilka pysznych placków
13.03.2025 14:23 Drobno posiekaj i dodaj do masy na placki ziemniaczane. To mój ulubiony przepis

Placki ziemniaczana to niesamowita potrawa, która niewątpliwie jest gwarancją dobrego smaku i wspaniałego aromatu. Ponadto jest bardzo syta, co sprawia, że warto ją przygotować, szczególnie jak jesteśmy bardzo głodni. Istnieje wiele odmian tego dania, które dobrze się przyjęły. Na jedną warto zwrócić uwagę. 

kluski kładzione z ziemniaków
18.02.2025 09:08 Takie kluski robiła zawsze moja mama. Proste i przepyszne, smak dzieciństwa

Pyszne kluski kładzione z przecieranych ziemniaków to nie tylko idealny dodatek do obiadu, lecz także szybka przekąska. Są pełnym posiłkiem zwłaszcza jeśli dodać do nich boczek. Tak jest i w naszym wydaniu tego tradycyjnego dania.

placki ziemniaczane
20.01.2025 19:45 Pokrój w kostkę i dodaj do ziemniaków. Placki będą jeszcze lepsze

Czy twoja rodzina uwielbia placki ziemniaczane? Poznaj nowy przepis na ten przysmak i przygotuj je ze składnikiem, który zaskoczy twoich bliskich. Jednak kiedy spróbują placków w nowej wersji, będą nimi zachwyceni na tyle, że nie pomyślą o tych klasycznych. 

Brokuły, ziemniaki i jajko
08.01.2025 14:08 Łączę ziemniaki, brokuły i jajko. Tak prostego obiadu jeszcze nigdy nie jadłem

To przepis na placki ziemniaczane premium. Wzbogacone o brokuły przekąski z gotowanych ziemniaków są znacznie zdrowsze od oryginału. Są też przy tym co najmniej równie smaczne.

placki ziemniaczane
27.10.2024 18:31 Wsyp do masy. Placki ziemniaczane na pewno się nie rozpadną podczas smażenia

Placki ziemniaczane nie wychodzą tak, jak trzeba? Ich konsystencja sprawi, że się rozpadają? w takim razie należy zrobić jedno. Ten produkt sprawi, że placki ziemniaczane będą idealne i przyjemnie chrupiące. 

Placki ziemniaczane
18.10.2024 14:13 Trę na tarce i wrzucam do ciasta na placki ziemniaczane. Jesienią smakują jak marzenie

Jesienią placki ziemniaczane warto zrobić ze smacznym i zdrowym dodatkiem. Danie wyjdzie, że palce lizać, a nasza odporność zostanie wzmocniona. Takie placki ziemniaczane to samo zdrowie. 

placki ziemniaczane na desce
22.09.2024 19:39 Kuroń pokazał jak robi placki ziemniaczane. Nie piją tłuszczu i smakują cudownie

Jakub Kuroń, utalentowany dziedzic jednego z najbardziej kulinarnych nazwisk w Polsce, pokazał swój sposób na placki ziemniaczane. Z tym przepisem wychodzą zawsze, a nie ma się przy czym napracować.

Smażenie placków ziemniaczanych
20.09.2024 22:00 Wlewam do placków ziemniaczanych, nie piją tłuszczu. Wystarczy 1 łyżka

Oto tradycyjne sposoby na odchudzenie placków ziemniaczanych. Robimy wiele, by pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu. Modyfikując typową recepturę, jak się okazuje, można zrobić jeszcze więcej.

tłuczone ziemniaki
03.09.2024 21:00 Żadne kopytka, czy kluski. Z ziemniaków z wczorajszego obiadu zrób podhalański przysmak

Charakterystyczne dla Podhala placki ziemniaczane z bryndzą to niedoceniany przysmak. Są pieczone na blasze, stanowią więc lżejszą alternatywę dla smażonych placków. A dzięki dodatkowi sera są też bogatsze w białko.

Placki z kalarepy
01.09.2024 13:42 Żadne ziemniaki, żadna cukinia. Najdoskonalsze placki robię z warzywa, o którym zapomniano

Oto niecodzienna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Przygotowywana jest z taniego i łatwo dostępnego produktu, po który za rzadko sięgamy. Takie zielone placki z kalarepy to doskonałe śniadanie lub popołudniowa przekąska.

placki po kaszubsku
31.08.2024 19:30 Przepis na te placki przywiozłem z Kaszub. Zwykłe ziemniaczane mogą się schować

Placki po kaszubsku to odmiana placków ziemniaczanych z rzadko stosowanym dodatkiem. Kasza dodana do masy ziemniaczanej poprawia strukturę tej potrawy. Jest też zdrowym dodatkiem, dzięki któremu placki są bardziej sycące.

placki po litewsku
05.08.2024 07:00 Placki ziemniaczane nadziewam wyśmienitym farszem. Litewski przysmak uwielbia cała rodzina

Te placki ziemniaczane, zwane też blinami po litewsku, to niezwykła przekąska. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak dobrze nam znane placki z kartofli. W środku mają jednak pyszną, sycącą niespodziankę.

tarcie warzyw na placki
21.07.2024 13:36 Zetrzyj na tarce i dodaj ser. Placki z cukinii i ziemniaków mogą się schować

Lubię placki ziemniaczane i placki z cukinii, ale uwielbiam też eksperymentować w kuchni i szukać nowych smaków. Moim ostatnim odkryciem są placki w zupełnie innej wersji. Poznaj przepis na placki z selera i marchewki. Smakują fantastycznie.

placki ziemniaczane
09.06.2024 11:43 Co roku o tej porze robię placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Lepszych nie jadłem

Młode ziemniaki to jedna z najbardziej wyczekiwanych nowalijek. Mamy w głowach tyle scenariuszy na ich podanie, że czasem zapominamy o tym prostym przepisie. Placki z młodych ziemniaków są szczególne w smaku.

placki ziemniaczane
21.05.2024 22:18 Zapomnij o tłuszczu. Chrupiące placki ziemniaczane z powodzeniem zrobisz bez niego

Placki ziemniaczane, choć pyszne nie należą do dań dietetycznych. Smażone na tłuszczu, wpijają go. Jednak teraz to pyszne danie przyrządzisz bez grama tłuszczu. Placki ziemniaczane wyjdą chrupiące jak nigdy dotąd. 

formowanie placków ziemniaczanych
21.05.2024 11:42 To najlepsze placki ziemniaczane, jakie jadłem w życiu. Co za genialny pomysł

Koniecznie spróbuj tych placków ziemniaczanych. Są zupełnie inne niż te tradycyjne, a w dodatku sprawdzą się nie tylko jako dodatek do obiadu, ale też jako przekąska. Wykonanie jest banalnie proste, a smak placków zachwyci każdego. Zrobisz je raz, a rodzina będzie domagała się ich znacznie częściej.

Agnieszka Kręglicka i program festiwalu
10.05.2024 16:12 Poznaj Białe Czerwone – przekonuje znana restauratorka. Agnieszka Kręglicka zaprasza na festiwal polskiego wina

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o polskim winie, ale boicie się zapytać, zostanie wyjaśnione przez Agnieszkę Kręglicką i jej współpracowników. To już nie jest amatorska produkcja. 50 najciekawszych rodzimych winiarzy opowie, wyjaśni, poczęstuje. 

placki
04.04.2024 09:48 Wolę te placki nawet od ziemniaczanych. Są tak dobre, że każdy prosi o dokładki

Czy jesteście smakoszami placków ziemniaczanych? Jeśli nie potraficie sobie ich odmówić, to mam dla was znakomity przepis. Dzięki niemu przyrządzicie placki, które są dużo smaczniejsze od ziemniaczanych. Z dodatkiem delikatnego warzywa, czosnku i przypraw będą idealne na wiosenny obiad.

tłuczenie ziemniaków
15.03.2024 09:04 Gotuję ziemniaki, ubijam i dodaję kilka składników. To mój ulubiony przepis na placki

Z tym przepisem twoje placki ziemniaczane będą smakowały znakomicie. Robi się je zupełnie inaczej niże te tradycyjne. Poznaj mój sposób i zaskocz najbliższych. Na pewno będą zadowoleni i najedzeni. 

ziemniaki
28.01.2024 15:52 Te ziemniaczane gniazdka robię na obiad co kilka dni. Rodzina za nimi przepada, każdy chce dokładkę

Jesteś zabiegana, więc z całą pewnością przyda ci się ten przepis na szybki obiad. Nie tylko ze względu na czas jego przygotowania, ale też dlatego, że zachwycisz nim swoją rodzinę. Gniazdka z ziemniaków wypełnione sycącym farszem posmakują każdemu. Sprawdź poniżej, jak proste jest ich wykonanie.

Placki ziemniaczane babci
18.10.2023 09:17 Moja babcia robi najlepsze placki na świecie. Ich sekret tkwi w użyciu 2 rodzajów ziemniaków

Placki ziemniaczane można zrobić na wiele sposobów. Najbardziej chrupiące danie jadłam dotychczas u mojej babci. Ostatnio dowiedziałam się, co należy zrobić, by uzyskać tak znakomity rezultat. Cała tajemnica tkwi w ziemniakach. 

Placki ziemniaczane z twarogiem
29.09.2023 20:43 Pani Dorota pokazała wszystkim, jak robi placki ziemniaczane. W głowie się nie mieści, co do nich dodaje

Placki ziemniaczane warto czasem urozmaicić. Pani Dorota pokazała ostatnio, jak przygotowuje masę ziemniaczaną udzielając rad, pozwalających na wykonanie dania, które jest jednocześnie miękkie i chrupiące. Najważniejszy był dodatkowy składnik. 

tarcie ziemniaków
23.07.2023 11:07 Ojciec Grande miał najlepszą recepturę na placki ziemniaczane. Nigdy nie ciemniały

Placki ziemniaczane to pomysł na smaczny i pożywny obiad. Można podawać je na słodko i w sposób wytrawny. Jednak, co zrobić, by placki nie ciemniały? Mamy na to skuteczny sposób od Ojca Grande.

Placki ziemniaczane z cukinią
18.07.2023 08:29 Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na placki ziemniaczane. Moja babcia zawsze tak robiła latem

Placki ziemniaczane warto urozmaicać. Latem jednym z ciekawszych pomysłów będzie dodanie do ziemniaków startej cukinii. Przepis, który w mojej rodzinie przechodził z pokolenia na pokolenie, jest prosty, a efekty zachwycają nawet wybrednych. Musicie spróbować. 

tarcie ziemniaków na placki ziemniaczane
25.05.2023 12:44 Wsyp 3 łyżki do startych, młodych ziemniaków. Placki wyjdą pyszne i chrupiące

Szukasz pomysłu na smaczny posiłek? Sprawdź nasz obłędny sposób na placki ziemniaczane. Wyjątkowość dania tkwi w wykorzystaniu apetycznych, młodych warzyw do jego przyrządzenia. By danie się udało i było chrupiące, wystarczy do ciasta na placki dodać trochę skrobi ziemniaczanej.