Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Z młodych ziemniaków robię szybki i tani obiad. Moja rodzina go uwielbia
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 24.06.2025 12:50

Z młodych ziemniaków robię szybki i tani obiad. Moja rodzina go uwielbia

Z młodych ziemniaków robię szybki i tani obiad. Moja rodzina go uwielbia
Fot. Canva

Szukasz pomysłu na szybki, prosty, tani i przede wszystkim smaczny obiad? Postaw na młode ziemniaki. O tej porze roku smakują najlepiej i przygotujesz z nich wiele wyśmienitych dań. Jedno z nich moja rodzina uwielbia najbardziej.

Młode ziemniaki polecają się na obiad

Uwielbiam lato nie tylko za piękną, słoneczną pogodę, ale przede wszystkim za to, że możemy w końcu zajadać się naszymi owocami i warzywami. Na młode ziemniaki, podobnie jak bób, truskawki, czy szparagi, czekam przez wiele miesięcy. 

O tej porze roku stawiam na proste obiady z sezonowych warzyw. Jednym z moich ulubionych są placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. To szybkie, tanie danie, o które cała rodzina prosi regularnie. Podaję je z przeróżnymi dodatkami, od szczypiorku, po aromatyczny gulasz.

Do placków ziemniaczanych z młodych ziemniaków zawsze dodaję startą na tarce cebulę, by podbić smak, a także odrobinę kwaśnej śmietany. To dzięki niej placki są chrupiące i nie ciemnieją na talerzu. Moja rodzina je uwielbia. 

Z młodych ziemniaków robię szybki i tani obiad. Moja rodzina go uwielbia
Fot. Canva

Przepis na placki ziemniaczane

Usmażone placki ziemniaczane podaj z ulubionymi dodatkami. Smakują obłędnie ze szczypiorkiem, kiszoną kapustą, śmietaną lub mięsnym, aromatycznym gulaszem. 

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia

Jak zrobić placki z młodych ziemniaków?

Młode ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce. Nadmiar wody odlej, a następnie wbij jajko, dodaj śmietanę, wsyp sól i dodaj 3 łyżki mąki pszennej. Wymieszaj. Jeśli masa jest za rzadka, wsyp kolejną łyżkę produktu.

Na dużej patelni rozgrzej olej. Masę wykładaj łyżką i smaż z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Gotowe placki przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, by oddały nadmiar tłuszczu. Podaj z ulubionymi dodatkami.

Polecamy również przepis na pierogi rodem z PRL-u oraz ciasto z bezą od Joli. W sam raz na upały.

Z młodych ziemniaków robię szybki i tani obiad. Moja rodzina go uwielbia
Fot. Canva