Sposób babci na placki ziemniaczane. Są chrupiące i nie ciemnieją
Dlaczego placki ziemniaczane ciemnieją? To pytanie pojawia się na wielu forach internetowych dotyczących gotowania. Potrawa robi się ciemna, pod wpływem kontaktu ziemniaków z tlenem, który jest w powietrzu. To zupełnie naturalny proces, jednak znacząco wpływa na estetykę placków. Na szczęście istnieje prosty sposób, by temu zaradzić. Wystarczy dodać 1 składnik do masy zamiast mąki. Tak robiła moja babcia, a placki były cudownie chrupiące.
Chrupiące placki receptury babci
Placki ziemniaczane to jedno z dań, które można jeść bez przerwy. Chrupiąca, złocista potrawa smakuje z wieloma dodatkami. Placki ziemniaczane zwykle podaję z gulaszem lub ze szczypiorkiem i kwaśną śmietaną. Doskonale pasuje również skyr, koperek, czy wędzony łosoś.
Niezależnie od tego, z jakimi dodatkami podaję placki, zawsze robię je tak, jak kiedyś pokazała mi babcia. Do masy nie dodaję grama mąki. Zamiast niej wybieram inny składnik. To najlepszy i niezawodny sposób na chrupiące placki ziemniaczane, które nie ciemnieją.

Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby nie ściemniały?
Chrupiące placki ziemniaczane to zasługa kwaśnej śmietany. Produkt ten sprawia również, że masa nie ciemnieje, a całe danie zachowuje piękny, złocisty kolor.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przepis na chrupiące placki ziemniaczane
Ziemniaki zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiaru wody. Do masy dodaj starte na tarce cebule, wbij jajka, dodaj przyprawy i śmietanę. Całość mieszaj, aż składniki się połączą.
Na patelni rozgrzej olej. Wykładaj masę ziemniaczaną i smaż z dwóch stron na złoty kolor. Placki przełóż na ręcznik papierowy, by oddały nadmiar tłuszczu, a następnie podaj z ulubionymi dodatkami.
Poznaj również przepis na wyśmienite kartacze oraz zupę ogórkową przepisu babci.
