Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Sposób babci na placki ziemniaczane. Są chrupiące i nie ciemnieją
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.06.2025 22:00

Sposób babci na placki ziemniaczane. Są chrupiące i nie ciemnieją

Sposób babci na placki ziemniaczane. Są chrupiące i nie ciemnieją
Fot. Shutterstock/Garna Zarina

Dlaczego placki ziemniaczane ciemnieją? To pytanie pojawia się na wielu forach internetowych dotyczących gotowania. Potrawa robi się ciemna, pod wpływem kontaktu ziemniaków z tlenem, który jest w powietrzu. To zupełnie naturalny proces, jednak znacząco wpływa na estetykę placków. Na szczęście istnieje prosty sposób, by temu zaradzić. Wystarczy dodać 1 składnik do masy zamiast mąki. Tak robiła moja babcia, a placki były cudownie chrupiące.

Chrupiące placki receptury babci

Placki ziemniaczane to jedno z dań, które można jeść bez przerwy. Chrupiąca, złocista potrawa smakuje z wieloma dodatkami. Placki ziemniaczane zwykle podaję z gulaszem lub ze szczypiorkiem i kwaśną śmietaną. Doskonale pasuje również skyr, koperek, czy wędzony łosoś. 

Niezależnie od tego, z jakimi dodatkami podaję placki, zawsze robię je tak, jak kiedyś pokazała mi babcia. Do masy nie dodaję grama mąki. Zamiast niej wybieram inny składnik. To najlepszy i niezawodny sposób na chrupiące placki ziemniaczane, które nie ciemnieją.

Sposób babci na placki ziemniaczane. Są chrupiące i nie ciemnieją
Fot. Canva

Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby nie ściemniały?

Chrupiące placki ziemniaczane to zasługa kwaśnej śmietany. Produkt ten sprawia również, że masa nie ciemnieje, a całe danie zachowuje piękny, złocisty kolor.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sól 
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane

Ziemniaki zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiaru wody. Do masy dodaj starte na tarce cebule, wbij jajka, dodaj przyprawy i śmietanę. Całość mieszaj, aż składniki się połączą.

Na patelni rozgrzej olej. Wykładaj masę ziemniaczaną i smaż z dwóch stron na złoty kolor. Placki przełóż na ręcznik papierowy, by oddały nadmiar tłuszczu, a następnie podaj z ulubionymi dodatkami.

Poznaj również przepis na wyśmienite kartacze oraz zupę ogórkową przepisu babci.

Sposób babci na placki ziemniaczane. Są chrupiące i nie ciemnieją
Fot. Canva