Nie masz czasu na długie tarcie ziemniaków na placki? Istnieje znacznie szybszy sposób, który pozwoli ci w mniej niż 15 minut cieszyć się smakiem tego pysznego dania. Wystarczy wrzucić kartofle do blendera, a ciasto będzie gotowe w kilka chwil. Placki ziemniaczane same w sobie nie są daniem, które potrzebuje wielu godzin na przygotowanie. Niektórzy nie mają jednak czasu nawet na tak szybką czynność, jak starcie bulw na tarce. Właśnie dla takich ludzi powstała metoda znacznie usprawniająca gotowanie placków ziemniaczanych. Każdy, kto ma w domu blender może z niej skorzystać. Dalsza część artykułu pod nagraniem:Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.
Placki z cukinii i botwinki są tak smakowite, że mogą poważnie zaszkodzić pozycji klasycznych placków ziemniaczanych. Łącząc je z sosem czosnkowo-ziołowym, powstaje doskonałe danie obiadowe dla całej rodziny. Botwinka i cukinia mają także wiele cudownych właściwości prozdrowotnych, przez które warto dodać je do codziennej diety. Placki z cukinii i botwinki posiadają mnóstwo wartości odżywczych, takich jak błonnik, witaminy A, K, C, witaminy z grupy B, a także minerały: wapń, cynk, selen oraz magnez. Jeśli przygotuje się je z niewielką ilością tłuszczu, uzyskuje się danie pożywne, stosunkowo niskokaloryczne i zdrowe.Placki z cukinii i botwinki wymagają wyjątkowo mało pracy - wystarczy połączyć wszystkie potrzebne składniki i usmażyć je na odrobinie oleju. Wraz z doskonałym smakiem, właściwościami i banalnym przygotowaniem, są w stanie pokonać placki ziemniaczane.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej
Placki ziemniaczane są jednym ze sztandarowych dań naszej rodzimej kuchni. Niektórzy smakosze mogliby je zajadać niemal codziennie. Kultowe placki ziemniaczane można przyrządzić w rozmaitych wydaniach. Lwowska odsłona specjału skrywa w sobie mięsne nadzienie.Smakowite placki ziemniaczane są nie lada frykasem. W każdym domy przygotowuje się je odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po ziemniaczany specjał, w niecodziennym wydaniu. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy nie będą mogli się oprzeć.
Placki ziemniaczane cieszą się w Polsce niesłabnącą popularnością. Uwielbiamy je głównie za prostotę wykonania oraz wspaniały smak. Niektórzy mogą jednak odczuwać dyskomfort związany z ciężkością tego dania - na szczęście mamy na to genialny sposób. Jeśli chcesz zachować tradycyjny aromat placków oraz ich chrupkość, poniższa receptura jest idealna dla ciebie. Po usmażeniu nie nasiąkają tak bardzo tłuszczem, a aromat jaki będzie rozchodził się po całym domu, szybko przyciągnie głodnych domowników.
Placki ziemniaczane to proste i smaczne danie, które może być doskonałym dodatkiem do drugiego dania. Wspaniale smakuje choćby z tradycyjnym gulaszem (przepis na niego znajdziecie tutaj). Zdradzamy kilka prostych tricków, które ułatwią Wam przygotowanie tej pysznej potrawy.Co robić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały?Wprawdzie ściemniałe ziemniaki nie tracą swoich walorów smakowych, ale niestety nie wyglądają estetycznie, przez co mogą wydawać się niestety mało apetyczne. Aby zapobiec takiej sytuacji, wystarczy zastosować pewien banalny patent.Wystarczy, że tuż po obraniu ze skórki zalejemy je w garnku wodą. Gdy chcemy, żeby starte ziemniaki nie ściemniały, wystarczy także do przygotowanej masy dodać odrobinę śmietany. Koniecznie przetestujecie te tricki podczas przygotowania placków ziemniaczanych. Z pewnością unikniecie przykrej niespodzianki. Podczas przygotowania placków ziemniaczanych niezwykle istotny jest również sposób ich smażenia. To właśnie ono jest gwarancją sukcesu tego dania. Odpowiednio dobrany tłuszcz gwarantują, że wyjdą one idealnie chrupkie. O czym należy pamiętać podczas smażenia placków?Na czym najlepiej smażyć placki ziemniaczane?Szefowie kuchni nie mają najmniejszych wątpliwości - sekretem smaku placków ziemniaczanych jest odpowiedni sposób ich smażenia. Najlepiej wybrać do tej czynności olej rzepakowy lub z pestek winogron. Wlewamy go na patelnię, czekamy aż osiągnie odpowiednią temperaturę i dopiero wtedy nakładamy na niego przygotowaną wcześniej masę ziemniaczaną.Pamiętajmy, aby nie przewracać ich non stop. Najpierw powinniśmy je smażyć z jednej strony, a dopiero później przekręcamy je na drugą.źródło: pixabay/ takenPlacki ziemniaczane podajemy zawsze tuż po smażeniu. Nie powinniśmy ich odgrzewać, ani kłaść jeden na drugim, ponieważ robią się wtedy gąbczaste i niezjadliwe. Jeśli zrobimy ich za dużo, możemy przechowywać je przez chwilę np. w ciepłym piekarniku.Danie możemy podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Doskonale smakują zarówno posypane cukrem pudrem, jak i zaserwowane w towarzystwie kwaśnej śmietany lub wspomnianego gulaszu.Jakiś czas temu zdradzaliśmy Wam, jaki sposób na placki ziemniaczane ma sam Robert Makłowicz. Kucharz i podróżnik zawsze zwraca uwagę na jeden ważny szczegół. Artykuł znajdziecie pod tym linkiem.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Co oznacza biała piana w słoiku z ogórkami kiszonymi?Czemu lepiej nie dodawać mleka do kawy?Dlaczego warto zjeść łyżeczkę czosnku przed snem?żródło: newsy gotujmy/ Grażynka GotujeZapraszamy na nasz Instagram
Jajka są produktem, które nieodłącznie kojarzą nam się z właśnie ze śniadaniami. Zdarzają się tygodnie, w których rano jemy je praktycznie codziennie – co zresztą jest dla nas całkiem zdrowe i nie przekracza zalecanej liczby.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które pojawia się na polskich stołach, gdy mamy ochotę odpocząć trochę od mięsnych potraw. Nie od dziś wiadomo, że ziemniaki są jednym z warzyw, które zdecydowanie królują w naszym jadłospisie, dlatego popularność placków w naszym kraju nie powinna nikogo dziwić.
Placki ziemniaczane to smaczny i pożywny posiłek, jednak można przygotować coś znacznie lepszego. Jeśli znudził ci się ich smak, spróbuj sporządzić je przy użyciu cebuli. Receptura ta jest jeszcze szybsza od tradycyjnej i dodatkowo zaskakująca prosta. Lekka słodycz cebuli nadaje plackom niepowtarzalnego smaku, który spodoba się praktycznie każdemu. Choć niektórym może wydawać się takie połączenie dziwnym, zalecamy posypanie ich odrobiną cukru - mix słodyczy i wytrawności nie ma sobie równych.
Placki ziemniaczane są jedną z najbardziej popularnych potraw naszej kuchni. Niestety przygotowanie tych frykasów, zajmuje sporo czasu. Najbardziej czasochłonną i mozolną częścią czynnością podczas całego procesu robienia placków ziemniaczanych jest zdecydowanie ścieranie ziemniaków i (w zależności od przepisu) marchewki na tarce. Okazuje się, że tę znienawidzoną przez część kucharzy czynność można pominąć.
Nie da się ukryć, że placki ziemniaczane zaliczają się do grona naszych rodzimych kulinarnych szlagierów. W każdym domu przyrządza się je odrobinę inaczej. Tym razem postawimy na placki ziemniaczane o smaku pizzy.
Placki ziemniaczane to prosta potrawa, która może być wybornym dodatkiem do dań. Doskonale komponuje się m.in. z sosem cygańskim oraz gulaszem. Każdy miłośnik gotowania ma swój sprawdzony patent na tę potrawę. Jak robi je sam Robert Makłowicz?Patent Makłowicza na pyszne placki ziemniaczaneRobert Makłowicz jest ulubieńcem wielu Polaków. Kucharz i podróżnik inspiruje od lat do kulinarnych eksperymentów. Jego przepisy cieszą się ogromną popularnością. Jakiś czas temu zdradził swój sposób na placki ziemniaczane.Po raz kolejny okazuje się, że kulinarny sukces tkwi w szczegółach. Makłowicz sugeruje, aby do placków ziemniaczanych wybierać mączyste odmiany ziemniaków takie jak: Gracja, Bryza, Tajfun oraz Gustaw.To właśnie odpowiednia odmiana ziemniaków jest gwarancją tego, że nasze placki wyjdą nieziemsko chrupiące. Poniżej podajemy przepis Roberta Makłowicza na to pyszne danie.Placki ziemniaczane według Roberta MakłowiczaLista składników:20 g drożdży4 łyżki mąkimlekojajkook. 16 ziemniakówsól, pieprz, cukier, cebula undefinedundefinedundefinedArtykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Ekspresowy przepis na niezapomniany galaretkowiec bez pieczeniaDlaczego warto jeść makrelę?Czy można jeść nitki z bananów?źródło: kuchnia wpZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefined
Wyśmienite placki ziemniaczane potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Ich walory smakowe są doceniane przez wielu wielbicieli swojskich smaków. Jedną z najbardziej pożądanych cech jest chrupkość. W jaki sposób ją osiągnąć?
Placki ziemniaczane wywodzą się z chęci wykorzystania każdej dostępnej ilości jedzenia. Jeśli z obiadu pozostały jakieś resztki, ówczesne panie domu ze skrupulatnością przygotowywały z nich pyszne potrawy dla całej wielkiej i głodnej rodziny. Poniższa receptura zawiera gotowane kartofle, w przeciwieństwie do wielu innych przepisów na placki ziemniaczane, które traktują o surowych ziemniakach tartych na tarce. Ugotowane kartofle sprawiają, że placki są znacznie delikatniejsze w fakturze i wręcz rozpływają się w ustach.
Placki ziemniaczane zalicza się do grona przysmaków, które na stałe wpisały się w naszą rodzimą kuchnię. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Niektórzy stosują triki, dzięki którym placki ziemniaczane są jeszcze lepsze.
Placki to jedna z najprostszych, a zarazem z najbardziej wdzięcznych potraw, które możemy przygotować na szybko. Smakują doskonale zarówno w słodkiej wersji, jak i we wszelkich wytrawnych wariacjach. Placki z kiszonej kapusty mają długą tradycję i nasze babcie świetnie znały ich recepturę. Dziś ich smak przypomina nam niezawodna Ewa Wachowicz, która słynie z wielkiego szacunku do polskiej tradycji kulinarnej.
Placki ziemniaczane uwielbiane są przez niemal wszystkich. Niestety, nie zawsze mamy czas aby przygotować je od podstaw, a przy okazji czynność tarcia ziemniaków zdecydowanie nie należy do najprzyjemniejszych.Tu z ratunkiem przybywamy my, z przepisem na ekspresowe placki ziemniaczane z już ugotowanych ziemniaków. Już po pierwszym kęsie zakochasz się w tym smaku, chrupiąca skórka i delikatne wnętrze to jest to, co smakosze uwielbiają najbardziej
Placki ziemniaczane mogą, na pierwszy rzut oka, wydawać się daniem banalnie prostym - nasze babcie i mamy smażą je od wielu lat, a my dalej kultywujemy tę tradycję. Wiele wskazuje jednak na to, że można ulepszyć je jeszcze bardziej, wystarczy skorzystać z łatwego tricku. Polega on na starciu kartofli w taki sposób, aby uzyskać dwie różne ziarnistości. Połowę bulw ściera się na tarce o dużych oczkach, a resztę ziemniaków rozdrabnia się na najmniejszych oczkach. Dzięki temu placki stają się chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku.
Wyborne placki ziemniaczane niejednokrotnie wywoływały u nas zachwyt. Nie bez powodu tak łatwo natknąć się na wielbicieli tego smakowitego dania. Okazuje się, że nawet tak popularny smakołyk, jak placki ziemniaczane można przyrządzić w zaskakującej wersji.
Placki kukurydziane są dobrą alternatywą dla tych przygotowanych z ziemniaków. Zawierają one o wiele mniej tłuszczu, a ich smak sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Z pewnością warto sięgnąć po niezawodny przepis na pyszne plecki kukurydziane.
Placki ziemniaczane klasycznie jadamy właśnie dla ich chrupiącej skórki i miękkiego wnętrza. Ziemniaki są jednak tak uniwersalnym składnikiem, że możemy je w niezwykły sposób zmodyfikować. Puszyste placki ziemniaczane to prawdziwy hit. Ogromnym atutem tego przepisu jest prostota. Aby otrzymać zaskakujący efekt, nie musimy dodawać właściwie nic więcej niż zazwyczaj. Jedyne czego potrzebujemy to piana z białka jajka, która nada im zupełnie nowego charakteru.
Placki ziemniaczane wydają się daniem, którego nie da się już udoskonalić - jego prostota jest tak duża, że każdy może bez większych problemów przygotować placki. Tomasz Strzelczyk pokazał jednak, że nawet je można przygotować w znacznie lepszy sposób. Tomasz Strzelczyk był uczestnikiem programu MasterChef. Od tego czasu prowadzi bardzo popularny kanał na platformie YouTube, na którym zamieszcza krótkie i często proste przepisy na klasyczne dania kuchni polskiej i wielu innych.
Placki ziemniaczane to prosta potrawa, z którą bez większych problemów poradzą sobie nawet początkujący pasjonaci kuchni. Warto jednak pamiętać o 2 szczegółach, które sprawią, że potrawa będzie nieziemsko chrupiąca.Po pierwsze ziemniakiOkazuje się, że nie każde ziemniaki nadają się na placki. Dlatego, wszyscy, którzy uważają, że wystarczy chwycić dowolny worek w sklepie, są w błędzie. Eksperci kulinarni twierdzą, że na placki najlepsze będą ziemniaki typu B (Irga, Flaming, Sante) i C (Bryza, Gracja, Gustaw). Wyżej wymienione warzywa są mączyste, co oznacza, że zawierają dużo skrobi. To właśnie ona nadaje ziemniakom chrupkości. Dodatkowo są również najmniej wodniste, co jest szczególnie istotne przy smażeniu placków ziemniaczanych.Sztuka smażeniaWażnym elementem przyrządzania placków ziemniaczanych, jest ich odpowiednie smażenie. Wiele osób twierdzi, że jest ono wręcz kluczem do sukcesu smaku tej potrawy.Do tej czynności koniecznie wybierzmy patelnię z grubym dnem i nieprzywierającą powierzchnią. Najlepiej smażyć placki na oleju z pestek winogron lub rzepakowym, ponieważ oba mają wysokie punkty dymienia.Podczas smażenie nie powinniśmy ruszać placków. Po wyłożeniu ciasta na patelnię należy poczekać, aż utworzy się na nim chrupiąca skórka i dopiero wtedy obrócić placek na drugą stronę.Przenigdy nie należy również pośpieszać procesu smażenia się placków. Powód? Gdy je obracamy lub przesuwamy, sprawiamy, że nasiąkają one tłuszczem, co w rezultacie sprawia, że stają się miękkie i niezbyt smaczne.Ważnym elementem placków ziemniaczanych jest również mąka. Eksperci nie mają wątpliwości, że jest tylko jeden z jej rodzajów, jest najlepszym wyborem. Szerzej na ten temat pisaliśmy w tym artykule. Polecamy również doskonały przepis na to danie autorstwa Ani Starmach.Jesteście miłośnikami placków ziemniaczanych? Jakie są Wasze sekretne sposoby na smak tej potrawy?Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Niezwykłe zalety żurkuKontrowersyjny dodatek do flaczkówObłędny przepis Tomasza Strzelczyka na sałatkę jarzynową
Placki ziemniaczane są wręcz idealnym pomysłem na szybki obiad dla ludzi, którzy nie mają zbyt wiele czasu, aby stać w kuchni nad gorącymi i parującymi garnkami. Warto jednak doprowadzić swoje placki do perfekcji, aby zawsze były pyszne. Jednym z głównych składników, oczywiście poza samymi ziemniakami, jest mąka. Rodzajów tego produktu jest wyjątkowo dużo na rynku, dlatego poniżej prezentujemy najlepszy możliwy wybór, jeśli chce się usmażyć najpyszniejsze placuszki.
Placki ziemniaczane to jedna z ulubionych, szybkich potraw Polaków. Ich wykonanie jest proste i wystarczy nieco sprawności, by za każdym razem wychodziły smakowicie. Zazwyczaj do ich przygotowania potrzebujemy mąki oraz jajka, ale Ania Starmach zna szybszą recepturę.
Placki ziemniaczane powinni być złociste i chrupiące w każdym kęsie. Mocno ziemniaczana przekąska doskonale komponuje się zarówno ze szlachetnymi gulaszami, jak i pospolitymi dodatkami takimi jak śmietana i cukier. Niektórzy amatorzy jadają ją nawet z ketchupem. Jednak żaden dodatek nam nie pomoże, jeśli placki ziemniaczane, zamiast przyjemnie chrupać, są nasączone olejem, który czujemy na języku nawet już po zjedzeniu swojej porcji placków. W takim wypadku wystarczy prosta czynność, a placki będą lekkie i przyjemne dla żołądka.
Placki ziemniaczane doskonale smakują w różnych postaciach. Wiele osób preferuje jeść je na słono, z mięsnymi sosami czy śmietaną. Inni decydują się na dodawanie do nich dżemów, cukru pudru czy bitej śmietany - takie placki przypominają bardziej deser. Niezależnie od formy, którą lubisz, placki muszą być chrupiące. Gdy stają się gąbczaste i nieprzyjemnie miękkie, frajda z jedzenia znika całkowicie. Z tego powodu wskazujemy poniżej jak smażyć placki ziemniaczane, aby za każdym razem wychodziły idealnie.
Placki ziemniaczane każdy zna - starte ziemniaki z cebulą i dodatkami, które smaży się na rozgrzanym oleju. Taka forma gotowania ziemniaków jest bardzo popularna na całym świecie, w końcu dostarcza niezapomnianych wrażeń smakowych. Anna Lewandowska podziela miłość Polaków do placków ziemniaczanych, jednak postanowiła pójść o krok dalej. Przygotowała sama swój własny przepis, w którym znajduje się jeden dodatek, który zmienia wszystko. Liście szpinaku świetnie tutaj pasują.
Ziemniaki wielokrotnie potrafiły wywołać u nas zachwyt. Przeważnie placki na ich bazie wykonujemy w tradycyjny sposób. Nie oznacza to jednak, ze nie można pozwolić sobie na odrobinę innowacji. Placki ziemniaczane po rosyjsku można za takową uznać. Wszystko za sprawą farszu.