Co dodać do placków ziemniaczanych? Będą chrupiące i nie ściemnieją
Placki ziemniaczane to niewątpliwie tradycyjny przysmak polskiej kuchni, który wyróżnia się nie tylko swoim smakiem, ale również prostotą przygotowania. Można je podawać na wiele sposobów, a smak i tak utrzyma się na wysokim poziomie. Niekiedy zdarza się, że starte ziemniaki ciemnieją. Sprawdźcie, jak temu zaradzić.
Dlaczego placki ziemniaczane ciemnieją?
Placki ziemniaczane bez wątpienia zapisały się w kartach przepysznych tradycyjnych polskich potraw. I nie ma w tym nic dziwnego. Polska jest w czołówce państw, jeśli chodzi o uprawę ziemniaków, a to właśnie z nich przygotowujemy pyszne placki.

Placki można podać na wiele sposobów. Jednym z najpopularniejszych jest z pewnością połączenie ich z sosem mięsnym. Inną opcją jest również podanie smażonych placków z pieczarkami i startym serem żółtym. Na sucho, bez żadnych dodatków również są niczego sobie.
Niekiedy staje się tak, że placki dostają ciemnego koloru. Dzieje się tak, ponieważ starte ziemniaki często wchodzą w reakcję z powietrzem i przez to ciemnieją. Jednak jest sposób, aby na to zaradzić. Już wiecie, dlaczego placki ziemniaczane ciemnieją. Teraz pora naprawić ten błąd. Zobaczcie jak.

Pyszne placki ziemniaczane ze śmietaną
Śmietana to produkt, który sprawi, że placki nie będą ciemniały, a ich piękny złoty kolor Was zachwyci. Wypróbujcie ten przepis na chrupiące placki ziemniaczane. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować chrupiące placki ziemniaczane?
Takie placki ziemniaczane to prawdziwa esencja smaku.
W pierwszej kolejności obieramy ziemniaki i cebule, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy całość z nadmiaru wody, odlewajmy ją, natomiast skrobię zostawiamy. Przekładamy starte warzywa do miski.
Do masy wbijamy jajka, dodajemy dwie łyżki kwaśnej śmietany, skrobię, doprawiamy solą i pieprzem oraz całość dokładnie mieszamy. Placki smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju, do momentu, aż uzyskają piękny i złoty kolor. Następnie przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu.
Tak przygotowane placki ziemniaczane to prawdziwy rarytas.
Sprawdź przepis na pyszne tarte kotlety z piersi z kurczaka. Zobacz, co warto dodać do pampuchów, aby były jeszcze smaczniejsze.
