Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Co dodać do placków ziemniaczanych? Będą chrupiące i nie ściemnieją
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 03.06.2025 09:42

Co dodać do placków ziemniaczanych? Będą chrupiące i nie ściemnieją

Co dodać do placków ziemniaczanych? Będą chrupiące i nie ściemnieją
Fot. Shutterstock/Garna Zarina

Placki ziemniaczane to niewątpliwie tradycyjny przysmak polskiej kuchni, który wyróżnia się nie tylko swoim smakiem, ale również prostotą przygotowania. Można je podawać na wiele sposobów, a smak i tak utrzyma się na wysokim poziomie. Niekiedy zdarza się, że starte ziemniaki ciemnieją. Sprawdźcie, jak temu zaradzić. 

Dlaczego placki ziemniaczane ciemnieją?

Placki ziemniaczane bez wątpienia zapisały się w kartach przepysznych tradycyjnych polskich potraw. I nie ma w tym nic dziwnego. Polska jest w czołówce państw, jeśli chodzi o uprawę ziemniaków, a to właśnie z nich przygotowujemy pyszne placki. 

Co dodać do placków ziemniaczanych? Będą chrupiące i nie ściemnieją
Fot. Canva/Jai79

Placki można podać na wiele sposobów. Jednym z najpopularniejszych jest z pewnością połączenie ich z sosem mięsnym. Inną opcją jest również podanie smażonych placków z pieczarkami i startym serem żółtym. Na sucho, bez żadnych dodatków również są niczego sobie

Niekiedy staje się tak, że placki dostają ciemnego koloru. Dzieje się tak, ponieważ starte ziemniaki często wchodzą w reakcję z powietrzem i przez to ciemnieją. Jednak jest sposób, aby na to zaradzić. Już wiecie, dlaczego placki ziemniaczane ciemnieją. Teraz pora naprawić ten błąd. Zobaczcie jak

Co dodać do placków ziemniaczanych? Będą chrupiące i nie ściemnieją
Fot. Canva/robert6666

Pyszne placki ziemniaczane ze śmietaną

Śmietana to produkt, który sprawi, że placki nie będą ciemniały, a ich piękny złoty kolor Was zachwyci. Wypróbujcie ten przepis na chrupiące placki ziemniaczane. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sól 
  • pieprz
  • olej do smażenia

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować chrupiące placki ziemniaczane?

Takie placki ziemniaczane to prawdziwa esencja smaku

W pierwszej kolejności obieramy ziemniaki i cebule, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy całość z nadmiaru wody, odlewajmy ją, natomiast skrobię zostawiamy. Przekładamy starte warzywa do miski

Do masy wbijamy jajka, dodajemy dwie łyżki kwaśnej śmietany, skrobię, doprawiamy solą i pieprzem oraz całość dokładnie mieszamy. Placki smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju, do momentu, aż uzyskają piękny i złoty kolor. Następnie przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu. 

Tak przygotowane placki ziemniaczane to prawdziwy rarytas. 

Sprawdź przepis na pyszne tarte kotlety z piersi z kurczaka. Zobacz, co warto dodać do pampuchów, aby były jeszcze smaczniejsze. 

Co dodać do placków ziemniaczanych? Będą chrupiące i nie ściemnieją
Fot. Canva/ArtStudio Images