Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Co zrobić żeby kluski śląskie nie były twarde? Mamy najlepszy patent

Co zrobić żeby kluski śląskie nie były twarde? Mamy najlepszy patent

Co zrobić żeby kluski śląskie nie były twarde? Mamy najlepszy patent
canva/Dar1930

Kluski śląskie są sycącym specjałem, który będzie pasował do niejednego obiadu. Sekretem miękkiego i wyjątkowo smacznego rarytasu jest odpowiednie dobranie proporcji ziemniaków, mąki i jajek. Mamy sprawdzony przepis, z którego zawsze wyjdą. Spróbujecie je przygotować?

Kluski śląskie wraz z modrą kapustą i zrazami stanowią klasyczny śląski obiad, którego nie odmówi sobie niejeden smakosz. Delikatny i rozpływający się w ustach specjał uzyskamy, gdy na każde pół kilograma ziemniaków dodamy jedno jajo, a 1 część mąki ziemniaczanej będzie przypadała na 4 części warzywnego purée. Skorzystajcie z naszej receptury i przyrządźcie je już dziś.

Przepis na idealne kluski śląskie

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

  • mąka ziemniaczana

  • 1 jajo

  • sól w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy je. Kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, a następnie rozgniatamy je na purée. Warzywo umieszczamy w garnku i wyrównujemy powierzchnię masy.

Purée dzielimy na 4 części. Jedną z nich usuwamy i układamy na boku. W jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wbijamy jajo, solimy i wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego gładką kulę, z której odkrywamy kawałki.

Kształtujemy je w kulki, a następnie palcem robimy wgłębienie na środku. W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją delikatnie. Gdy zawrze, zmniejszamy ogień do minimum i wrzucamy kluski. Gotujemy je przez 10 minut. Wyjmujemy je przy pomocy łyżki cedzakowej i układamy na talerzu.

Wskazówka: wegańskie kluski śląskie uzyskacie, zastępując jajko kleikiem z siemienia lnianego. 1 łyżka mielonych ziaren zalana 3 łyżkami wrzątku stanowi odpowiednik 1 dużego jaja kurzego.

Co zrobić żeby kluski śląskie nie były twarde? Mamy najlepszy patent
Kluski śląskie pasują do mięsnego gulaszu

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy, winiary

Zapraszamy na nasz Instagram