Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Co zrobić, żeby pyzy nie rozpadły się podczas gotowania? Niezawodny trik doświadczonych gospodyń
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 12.05.2022 12:43

Co zrobić, żeby pyzy nie rozpadły się podczas gotowania? Niezawodny trik doświadczonych gospodyń

Co zrobić, żeby pyzy nie rozpadły się podczas gotowania? Niezawodny trik doświadczonych gospodyń
canva/Piotr Krzeslak

Pyzy są daniem idealnym na rodzinny, niedzielny obiad. Szybkie, proste danie z farszem z mięsa rosołowego błyskawicznie znika z talerzy. Jak zrobić pyzy z mięsem na obiad? Co zrobić, żeby pyzy nie rozpadły się podczas gotowania?

Pyzy z mięsem z rosołu to jedno z moich ulubionych dań. Masa ziemniaczana jest z dodatkiem mięsa drobiowego i wołowiny smakuje wyśmienicie. Pyzy z mięsem podaję okraszone masłem i cebulą. Jako jarzynkę gorąco polecam surówkę z czerwonej kapusty.

Do przygotowania klusek z mięsem potrzebujesz kilku prostych składników. Sekret idealnych pyz tkwi w zwartej masie ziemniaczanej oraz mięsie z rosołu. Koniecznie dodaj do mięsa cebulę zeszkloną na maśle i dopraw solą i pieprzem, a zrobisz przepyszny farsz.

Pyzy z mięsem nie rozpadną się podczas gotowania, jeśli odpowiednio przygotujesz ziemniaki przed wyrabianiem ciasta. Ugotowane warzywa odparuj, odcedź i dwukrotnie przeciśnij przez praskę do ziemniaków, dzięki czemu masa będzie zwarta i delikatna.

Przepis na pyzy z mięsem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 300 g mięsa z rosołu

  • jajko

  • 2 cebule

  • pół szklanki mąki ziemniaczanej

  • sól, pieprz

  • masło

Co zrobić, żeby pyzy nie rozpadły się podczas gotowania? Jak zrobić pyzy?

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odparuj, odcedź i kilkukrotnie przeciśnij przez praskę- suche, zwarte ciasto to sekret idealnych pyz, które nie rozpadną się podczas gotowania. Mięso z rosołu oddziel od kości, cebulę posiekaj i zeszklij na maśle.

Mięso zmiel z podsmażoną cebulką, dopraw do smaku solą i pieprzem. Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę, jajko i wyrób zwarte, delikatne ciasto. Odrywaj po kawałku masy, rozpłaszcz ją i na środek włóż niedużą ilość mięsa.

Uformuj pyzy. Kluski z mięsnym farszem wrzuć na gotującą się, osoloną wodę, gotuj około 10 minut. Pyzy podaj okraszone cebulką zeszkloną na maśle, smacznego.

Co zrobić, żeby pyzy nie rozpadły się podczas gotowania? Niezawodny trik doświadczonych gospodyń

Źródło zdjęcia: canva/ Food Photos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl