Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Produkty > Czy można jeść banana z czarną skórką? Odpowiedź zaskakuje

Czy można jeść banana z czarną skórką? Odpowiedź zaskakuje

Czy można jeść banana z czarną skórką? Odpowiedź zaskakuje
canva/SondraP

Banan jest słodkim i sycącym owocem, po który sięga wielu smakoszy. Nie wszyscy jednak wiedzą, że czerniejąca skórka nie świadczy o psuciu się produktu. Jest ona jedynie znacznego stopnia dojrzałości owocu. Zamiast takiego banana wyrzucać, warto go po prostu zjeść. Będzie słodszy niż ten o słonecznym zabarwieniu, ale nadal cenny dla zdrowia.

Dojrzałe banany, czyli takie o poznaczonej ciemnymi plamkami lub wręcz ciemnobrązowej skórce, są idealne do przygotowania koktajlu owocowego, lodów lub słodkiego chlebka. Nie tylko więc nie szkodzą, ale wręcz szkoda je wyrzucać.

Banany o ciemnej skórce można zjeść

Pokryta małymi ciemnymi kropeczkami skórka bananów nie jest oznaką zepsucia owocu. Taki jej wygląd świadczy jedynie o zaawansowaniu dojrzałości smakołyku. Produkt zrywany jest jeszcze wtedy, gdy nie dojrzał. Dzięki temu nim dotrze do miejsca, gdzie ma zostać sprzedany, zdoła osiągnąć stan, w którym będzie idealny do konsumpcji.

Postępujący z czasem proces żółknięcia i potem ciemnienia skórki jest całkowicie naturalny. Banany w tej postaci nadal są bogate w składniki odżywcze. Niektóre badania wskazują nawet na ich dobroczynny wpływ na organizm w zakresie ochrony przed nowotworami. Jedno jest pewne — na pewno nie zaszkodzą

Jedynymi osobami, które do spożycia owocu w tej formie powinny podejść z ostrożnością, są diabetycy. Dojrzałe banany mają bowiem wysoki indeks glikemiczny i mogą przyczynić się do niebezpiecznych wahań poziomu cukru w organizmie.

Dojrzałe banany są idealne dla osób aktywnych

Zalet jedzenia pokrytych ciemniejszą skórką owoców jest kilka. Zawarty w nich błonnik wspomaga trawienie i sprawia, że po posiłku z dodatkiem banan dłużej odczuwamy sytość. Łącząc go np. z płatkami owsianymi czy jajkiem uzyskamy więc śniadanie, które pozwoli nam dobrze rozpocząć dzień.

Co więcej, zgromadzony w słodkim smakołyku potas oraz łatwo dostępne cukry czynią go idealną przekąską dla osób uprawiających sport. Sięgając po niego, unikniemy nieprzyjemnych skurczy mięśni i szybko dostarczymy organizmowi energii do dodatkowego wysiłku. To właśnie dlatego biegacze długodystansowi sięga się po ten owoc.

Czy można jeść banana z czarną skórką? Odpowiedź zaskakuje
Dojrzały banan jest idealny na chlebek

Źródło zdjęcia: canva/George Dolgikh

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet, fit.poradnikzdrowie