Czy można mrozić chrzan? Mało kto, o tym wie
Charakterystyczna przyprawa, nie do pomylenia z żadną inną, ma wiele więcej zastosowań, niż nam się wydaje. Dlatego warto mieć nieco zawsze pod ręką. Czy jednak chrzan nadaje się do mrożenia?
Zdrowy i niezbędny w kuchni
Chrzan to warzywo korzeniowe o niezwykłym smaku, który bierze się ze związku chemicznego o nazwie izotiocyjanian allilu. Składnik występuje także w wasabi i musztardzie, stąd podobieństwo w smaku tych roślin. Zaś do ich krewniaków należą składniki cebuli, czosnku, pieprzu i chili.
Ten roślinno-przyprawowy smak niesie ze sobą supermoce. Chrzan ma więc działanie grzybobójcze i bakteriobójcze, zawiera witaminy i liczne minerały. Działa wykrztuśnie, ułatwia dietę, stymulując układ pokarmowy, pomaga na choroby wątroby.

Czy chrzan można mrozić
Wszystko to sprawia, że chrzan zawsze dobrze mieć pod ręką w kuchni. Jednak jego korzenie są produktem sezonowym. O ile łatwo uświetniać nimi letnie sałatki, w chłodniejszych porach roku trzeba się czasem nachodzić za dorodnym korzeniem. Częściej sięgamy więc po chrzan w słoiczku, o smaku i strukturze wzmocnionych cukrem, olejem, octem i jakimś produktem mlecznym (np. śmietaną, a często mlekiem w proszku).
Dalsza część tekstu pod filmem.
Żeby być gotowym na każdą chrzanową ewentualność, oba te rodzaje chrzanu można mrozić. Jak zwykle jednak diabeł tkwi w szczegółach. Oto więc kilka podpowiedzi dotyczących mrożenia chrzanu w obu jego postaciach dostępnych na rynku.

Czy można mrozić korzeń chrzanu
Chrzan w postaci korzenia można mrozić podobnie, jak mrozimy niektóre warzywa. Niewygodnie będzie trzymać go w całości. Podzielmy go więc na mniejsze kawałki. Takie, które po rozmrożeniu można z łatwością zużyć na raz.
Chrzan można też zamrozić po uprzednim starciu. W tej sytuacji podzielmy go także na jednorazowe porcje – np. w foremkach na kostki lodu. Warto pamiętać, że w porównaniu do świeżego, mrożony chrzan straci nieco swojej mocy.

Jak mrozić chrzan w słoiczku
Chrzan w słoiczku jest dość wytrzymałym produktem, który w lodówce dobrze poradzi sobie nawet przez kilka miesięcy po otwarciu. Aby uchronić się przed jego zwietrzeniem, najlepiej zjeść go w ciągu kilku tygodni. Trzeba tylko pamiętać, by używać zawsze czystych łyżeczek. Enzymy śliny z oblizanej łyżeczki i okruchy innych dań przyspieszą psucie.
Można jednak bez problemów zamrozić także taki chrzan. W tej sytuacji z pewnością trzeba podzielić go na mniejsze porcje. Pod żadnym pozorem nie można też zamrażać chrzanu w zamkniętym słoiku, bo obudzimy się z zamrażarką pełną odłamków szkła.
Wypróbuj też przepisy na puszystą babkę wielkanocną i szare kluski.
