Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Produkty > Czym różni się pietruszka od pasternaka? Nie każdy ma świadomość

Czym różni się pietruszka od pasternaka? Nie każdy ma świadomość

Czym różni się pietruszka od pasternaka? Nie każdy ma świadomość
canva/Angelika Heine

Pasternak jest niezwykle podobną do pietruszki rośliną z rodziny selerowatych. Istnieje kilka drobnych szczegółów, które pomogą nam w ocenie, z których z tym warzyw się zetknęliśmy. Koniecznie sprawdźcie, bo po to zapomniane warzywo zdecydowanie warto sięgnąć.

Dawniej pasternak stanowił jeden z głównych produktów spożywczych, które wykorzystywała przede wszystkim ludność uboga. Podobny do pietruszki korzeń obecnie stracił na znaczeniu. A szkoda, bo jest nie tylko smaczny, ale tez pełen cennych składników odżywczych. Dowiedzcie się jak go odróżnić przy zakupach.

Główne różnice między pasternakiem a pietruszką

Korzeń pasternaku jest większy i bardziej miękki niż pietruszka. Jego górna część jest bardziej zaokrąglona, a miejsce, w którym wyrasta natka, otacza ciemna obwódka niewystępująca u popularnego składnika włoszczyzny.

Liście pasternaku są też osadzone głębiej, niż w ma to miejsce w przypadku pietruszki. Co więcej, w przeciwieństwie do naci, nie są one wykorzystywane w kuchni ze względu na fakt, iż są twarde i mało smaczne.

Smak i zastosowanie pasternaku

Pietruszkę od pasternaku odróżnimy również próbując obu warzyw. Choć w odbiorze pasternak jest bardzo zbliżony do powszechniej wykorzystywanego korzenia pietruszki, korzenia pietruszki, będzie nieco słodszy. Są osoby, które opiszą go jako połączenie pietruszki i marchewki.

To właśnie wyczuwalna słodkość powodowała, że dawniej pasternak stosowano do słodzenia napojów. Obecnie często dodaje się go do placków ziemniaczanych czy purée. Można z niego przygotować także pyszne surówki czy zdrowe chipsy.

Dlaczego warto sięgać po pasternak?

Mylone z pietruszką warzywo bogate jest przede wszystkim w potas, witaminę C i E oraz kwas foliowy. Korzeń dostarczy nam tez solidną dawkę fitozwiązków m.in. rutyny czy furanokumaryny.

Dowiedziono, że warzywo to pozytywnie wpływa na regulację trawienia, pobudza apetyt i wspomaga odporność. Pasternak jest też cenione za swoje właściwości moczopędne, uspokajające i przeciwutleniające.

Po więcej informacji na temat pietruszki zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule wyjaśniamy, jakie są zalety spożywania natki z tego warzywa. Ten natomiast zawiera sprawdzoną recepturę na pyszną zupę krem z jej korzenia.

Czym różni się pietruszka od pasternaka? Nie każdy ma świadomość
Zupa krem z pasternaku będzie bardzo pożywna

Źródło zdjęcia: canva/Michel VIARD

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: odzywianie.hellozdrowie, muratordom