Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Porady > Dlaczego warto dodać do rosołu sos sojowy?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 28.08.2021 02:00

Dlaczego warto dodać do rosołu sos sojowy?

Dlaczego warto dodać do rosołu sos sojowy?
canva

Wiemy, że lubicie rosół. Ale czy nie znudził wam się już jego smak? Jeśli tak, proponujemy dziś mały eksperyment - dodajcie do niego trochę sosu sojowego. Aromat i wygląd rosołu z pewnością was pozytywnie zaskoczą.

Złocisty, aromatyczny rosół to jedna z najpopularniejszych w Polsce zup. Wywar gotowany na mięsie i włoszczyźnie jest uwielbiany przez dorosłych i dzieci. Ale ile można jeść tę samą, nawet najpyszniejszą zupę? Dlatego proponujemy wam małą odmianę.

Niektórzy, aby złagodzić smak rosołu dodają do niego kawałek włoskiej kapusty. Inni dosypują szczyptę sproszkowanej kurkumy - rosół zyskuje wtedy żółty kolor i ostrzejszy smak. My zaś proponujemy odmienić charakter rosołu dodając do niego trochę sosu sojowego.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Dlaczego warto dodać do rosołu sos sojowy?

Sos sojowy jest przyprawą charakterystyczną dla kuchni orientalnej. Ma ciemnobrązowy kolor, wyraźny smak i aromat. Powstaje w wyniku długiej fermentacji nasion soi połączonych z wodą i ziarnami zbóż. Nie zawiera soli, ale dodaje potrawom wyraźnego smaku.

Sos sojowy dodany do rosołu sprawi, że ta klasyczna zupa nabierze ciemniejszej barwy. Będzie też miała wyraźniejszy aromat i smak. I co ważne - wlewając do rosołu trochę sosu sojowego można ograniczyć ilość dodanej do niego soli. To rozwiązanie będzie więc idealne dla osób, które powinny ograniczać ilość soli w diecie.

Przygotowanie rosołu krok po kroku

Wołowinę i porcję kury rosołowej zalej zimną wodą. Na małym ogniu doprowadź do wrzenia, zdejmij szumowinę. Zmniejsz ogień, dodaj trochę pieprzu i soli (rosół będziemy doprawiać pod koniec gotowania) oraz listek laurowy. Gotuj ok. godzinę na niedużym ogniu.

Włoszczyznę oczyść. Cebulę obierz, przekrój na pół, zrumień na suchej patelni. Natkę pietruszki i nać selera opłucz. Warzywa i zieleninę dodaj do mięsnego wywaru i gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 1,5 godziny.

Rosół cały czas gotuj przy uchylonej pokrywce, tak by mogły z niego ulatywać niepożądane zapachy. Dodaj do niego 2-3 łyżki sosu sojowego, gotuj 5 minut. Rosół dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z makaronem, posypany posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Dlaczego warto dodać do rosołu sos sojowy?
sos sojowy

Źródło zdjęcia: canva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: ladyhousewife, zywienieabczdrowie