Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Domowe chipsy jabłkowe i suszone grzyby – smaki lata z suszarką ZFD1004
Redakcja Smakosze.pl
Redakcja Smakosze.pl 12.08.2025 15:26

Domowe chipsy jabłkowe i suszone grzyby – smaki lata z suszarką ZFD1004

Domowe chipsy jabłkowe i suszone grzyby – smaki lata z suszarką ZFD1004
Fot. Redakcja Smakosze.pl

Lato to idealny czas, by zachować na dłużej aromaty ulubionych owoców i grzybów. Dzięki suszarce Zelmer ZFD1004 przygotujesz chrupiące chipsy jabłkowe bez dodatku cukru oraz grzyby, które zimą nadadzą zupom i sosom wyjątkowego smaku. To prosty sposób na zdrowe przekąski i domowe zapasy, a do tego – wygodny i szybki.

Wielozadaniowa suszarka, która ułatwia życie

Zelmer ZFD1004 to sprzęt, który pozwala jednocześnie suszyć różne produkty – dzięki czterem tackom o łącznym udźwigu do 10 kg (czyli 2,5 kg na poziom) przygotujesz większą porcję na raz

Regulacja temperatury od 40 do 70°C daje pełną kontrolę nad procesem suszenia, a cicha praca sprawia, że urządzenie może działać nawet nocą. Dodatkowym atutem jest tworzywo wolne od BPA oraz antypoślizgowe nóżki, które dbają o stabilność nawet na mokrym blacie.

Suszenie w domu to nie tylko oszczędność, ale też gwarancja jakości – wiesz, co jesz, i masz pewność, że nie ma tam zbędnych dodatków. Z suszarką Zelmer ZFD1004 to proste i przyjemne. A teraz możesz mieć ją taniej – wpisując kod ANNA20 zyskujesz 20% rabatu na sprzęt Zelmer. Pełną ofertę znajdziesz TUTAJ.

Domowe chipsy jabłkowe i suszone grzyby – smaki lata z suszarką ZFD1004
Fot. Redakcja Smakosze.pl

Smak domowych przetworów w zasięgu ręki

Spójrz, jak niewiele potrzeba, by zakląć w słoikach ulubione smaki. Z Suszarką Zelmer ZFD1004 wszystko jest możliwe. Przybory w dłoń i bierzemy się do pracy. Za chwilę przekonasz się, jakie to proste.

Składniki:

  • 4 jabłka (najlepiej kwaśne – np. szara reneta lub antonówka)
  • świeże grzyby (np. borowiki, podgrzybki)
     

Przybory kuchenne:

  • suszarka Zelmer ZFD1004
  • nożyk
  • deska
  • papierowy ręcznik lub pędzelek do oczyszczania grzybów
     

Krok po kroku – chipsy jabłkowe i suszone grzyby

Przygotowanie jest dziecinnie proste. Jabłka wystarczy umyć i pokroić w cienkie plasterki – bez obierania. Skórka nada im wyjątkowego aromatu

Domowe chipsy jabłkowe i suszone grzyby – smaki lata z suszarką ZFD1004
Fot. Redakcja Smakosze.pl

Owoce układamy na tackach. Suszymy przez 6–8 godzin w temperaturze 60°C

Grzyby oczyszczamy pędzelkiem lub papierowym ręcznikiem. Kroimy w plastry i suszymy 8–12 godzin. 

W trakcie suszenia warto odwracać zarówno grzyby, jak i jabłka na drugą stronę. Dzięki temu wysuszą się równomiernie. Ta praktyka może też skrócić czas niezbędny do wysuszenia.

Efekt? Chrupiące, naturalnie słodkie chipsy oraz aromatyczne grzyby gotowe do użycia w kuchni.

Domowe chipsy jabłkowe i suszone grzyby – smaki lata z suszarką ZFD1004
Fot. Redakcja Smakosze.pl

Suszenie w domu to nie tylko oszczędność, ale też gwarancja jakości – wiesz, co jesz, i masz pewność, że nie ma tam zbędnych dodatków. Z suszarką Zelmer ZFD1004 to proste i przyjemne. A teraz możesz mieć ją taniej – wpisując kod ANNA20 zyskujesz 20% rabatu na sprzęt Zelmer. Pełną ofertę znajdziesz TUTAJ.

Materiał przygotowany we współpracy z marką Zelmer