Jabłko to jeden z najpopularniejszych owoców w Europie, szczególnie gdy mówimy o Europie Środkowej i Wschodniej. Zgodnie ze swoją nazwą, jabłkami nazywamy owoce jabłoni, których na świecie występuje bardzo wiele – jest to związane z kulturą uprawy tych drzew i odpowiednim ich krzyżowaniem, celem czego jest wytworzenie unikalnych gatunków jabłek, włącznie z osiągnięciem pożądanego smaku, konsystencji czy nawet koloru. Warto wiedzieć, że Polska jest największym producentem jabłek w Europie, a na świecie zajmuje pod tym względem trzecie miejsce.
Jabłko nie bez powodu uważane jest za jedno z najzdrowszych owoców na świecie – w języku angielskim ukuto nawet przysłowie „an apple a day keeps the doctor away”, a w języku polskim cieszyć się możemy prostszym porzekadłem „zdrowy jak jabłko”. Jabłka od wieków stanowią także jeden z istotnych elementów wielu kultur, będąc symbolem miłości, piękna, władzy i wiedzy – ale także grzechu i pokuszenia.
Istnieje wiele odmian jabłoni, a co za tym idzie – wiele gatunków jabłek. Wszystkie różnią się od siebie rozmiarem, kolorem, konsystencją i smakiem. Do najpopularniejszych rodzajów jabłek, obecnych tłumnie w polskich sklepach, możemy zaliczyć takie jak: antonówka, papierówka, lobo, szampion, jonatan, jonagold, reneta, ligol czy mniej popularna, polska kosztela, znana również jako Wierzbówka Zimowa.
Jabłko to owoc pełen różnorodnych witamin – witaminy A, B, K, E i przede wszystkim witaminy C. W jabłkach znajdziemy także ogrom składników mineralnych, w skład których zaliczymy przede wszystkim potas, fosfor, siarka, magnez czy żelazo. Jabłka są także doskonałym źródłem błonnika i antyoksydantów.
Regularne spożywanie jabłek wzmacnia odporność, poprawia trawienie i przyczynia się do obniżania poziomu cholesterolu. Jabłka pomagają także w utrzymaniu prawidłowej kondycji zębów i dziąseł, wspomagają odchudzanie i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca.
Jabłka można jeść na wiele różnych sposobów, gdzie dominującym jest oczywiście konsumpcja jabłka surowego. Równie popularne jest przeznaczanie owoców na soki jabłkowe, kompoty, dżemy czy konfitury. Niemniej, jak udowadniają zarówno polskie, jak i światowe trendy kulinarne, jabłka z powodzeniem możemy dodawać do rozmaitych deserów, sałatek czy nawet pełnoprawnych potraw.
W przypadku ciast wymienić należy oczywiście szarlotkę, jabłecznik czy francuską tartę jabłkową. Potrawy z jabłek natomiast najczęściej będą nam się kojarzyć z takimi pozycjami w menu jak pieczona kaczka z jabłkami, gulasz z dziczyzny z jabłkami, schab pieczony z jabłkami, zapiekanka ziemniaczana z jabłkami i boczkiem czy kurczak w sosie jabłkowym.
Pokaż więcej
Placki z jabłkami to przysmak, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Z tego powodu prezentujemy przepis na to znakomite danie, z którym przygotujesz go łatwo i szybko. A to wszystko za sprawą niezbędnego kuchennego narzędzia.
Gdy gałęzie jabłoni wiszą nad ogrodzeniem, a dojrzałe owoce spadają na sąsiednią działkę, łatwo o konflikt. Sezon zbiorów nabiera tempa, więc warto wiedzieć, komu przysługują spadłe jabłka, czy można je zbierać i jak rozwiązać spór, zanim przerodzi się w sąsiedzką wojnę.
Dwaj mężczyźni z powiatu przysuskiego zostali zatrzymani za kradzież trzech ton jabłek z prywatnego sadu w Promykowie. Właściciel przyłapał ich nad ranem i powiadomił policję. Grozi im do pięciu lat więzienia.
Jabłko to owoc, który jesienią pachnie szarlotką, latem orzeźwia jako chrupiąca przekąska, a przez cały rok dostarcza cennych składników odżywczych. Dietetycy zgodnie wskazują je jako jeden z najważniejszych elementów codziennej diety. Co sprawia, że ten pospolity owoc zasługuje na miejsce w codziennym jadłospisie?
Lato to idealny czas, by zachować na dłużej aromaty ulubionych owoców i grzybów. Dzięki suszarce Zelmer ZFD1004 przygotujesz chrupiące chipsy jabłkowe bez dodatku cukru oraz grzyby, które zimą nadadzą zupom i sosom wyjątkowego smaku. To prosty sposób na zdrowe przekąski i domowe zapasy, a do tego – wygodny i szybki.
Henia ożywiła przepis na szarlotkę, używając zapomnianych nieco papierówek. Te małe, kruche jabłuszka pamiętamy jako owoc zrywany z przydrożnych dzikich drzew. Trudno je kupić, ale cały czas rosną w sadach i na ziemi niczyjej naszych wsi i miast.
Pieczona owsianka to najciekawszy sposób na podanie płatków owsianych. Przysmak nieco przypomina ciasto, dlatego poznaj przepis i zrób według niego znakomity deser. Przygotowanie jest proste i zajmuje tylko chwilę.
Jabłka są znane z tego, że są zdrowe, smaczne i można je jeść w wielu postaciach. Jako zwykła przekąska, lub w formie pysznego deseru, wzbogaconego różnymi innymi składnikami. Przepis na taki smakołyk właśnie chcemy Wam zaproponować. Jest prosty w przygotowaniu, a do tego słodki. Idealny na podwieczorek.
Przygotowanie ciasta z jabłkami jeszcze nigdy nie było tak łatwe i szybkie. Wypróbuj przepis na szarlotkę z Thermomixa, a przekonasz się, że wystarczy mieć 30 minut, aby przygotować znakomity deser. Uważaj tylko, bo smak uzależnia, a domownicy oszaleją na punkcie tego ciasta.
Surówka do obiadu z marchewki może smakować jeszcze lepiej. Poznaj przepis, a dowiesz się, jakie sezonowe warzywo dodać, aby osiągnąć smaczny efekt. Ten dodatek obiadowy można jeść bez końca.
Szukasz pomysłu na szybkie ciasto na sobotę? Przygotuj wyśmienitą szarlotkę z budyniem. Szarlotkę zrobisz błyskawicznie, ponieważ nie wymaga ona ani wyrabiania ciasta, ani pieczenia. Deser zachwyci całą rodzinę, a blacha zniknie błyskawicznie.
Ciasto francuskie to bardzo uniwersalny produkt, który może posłużyć do przygotowania wielu smakołyków, szczególnie drobnych przekąsek, które świetnie nadadzą się na przyjęcie. Można z niego przyrządzić zarówno coś na słono, jak i na słodko. I na tej drugiej opcji się właśnie skupimy. Przedstawiamy Wam przepis na jabłka w cieście.
Oględnie mówiąc, nie wszyscy wspominają ryż z jabłkiem jako niezwykły delikates. A jednak – jeśli nadamy temu daniu odpowiednią oprawę, staje się bardzo dobrym śniadaniem. Sięgnijmy więc po dopracowany przepis.
Te placki z jabłkami nie mają sobie równych. Poznaj przepis i zrób je na śniadanie. Są smaczne, a w dodatku nie toną w tłuszczu, bo nie wymagają smażenia. Przy zachowaniu odpowiedniego pośpiechu, te pyszności przygotujesz w mniej niż pół godziny.
Kotlety mielone to kwintesencja tradycji. Jednak kilka niestandardowych dodatków może totalnie zmienić ich oblicze. Pomysł na jeden z nich prezentujemy w tym przepisie.
Deser z ciasta francuskiego zawsze wychodzi i jest pyszny. Teraz będzie też niezwykle efektowny dzięki temu przepisowi. Jabłkowe róże z ciasta francuskiego to kulinarne dzieło sztuki. Piękne i apetyczne będą idealne na deser.
Niewiele jest lepszych rzeczy na świecie, niż domowa szarlotka. Z poniższym przepisem od Ani Zyśk niewiele jest też prostszych. 3 szklanki i owoce wystarczą, by przygotować wyborny wypiek. Nie ma możliwości, że to ciasto się nie uda.
Przepis na to ciasto z jabłkami przyda się w każdej kuchni. Raz-dwa upieczesz smakołyk, który zachwyci delikatnością i rozpłynie się w ustach. Dlatego poznaj recepturę na błyskawiczne ciasto z jabłkami.
Tomasz Strzelczyk pokazał swój sposób na szarlotkę, czy też jabłecznik. Jak by go jednak nie nazwać, jest to świetne ciasto, które kucharz dekoruje chrupką polewą z orzechów. Tak przygotowane będzie pełne w smaku i nieprzytomnie aromatyczne.
Lubisz szarlotkę? Teraz upiecz ją z połówkami jabłek. Ciasto zyska też wyjątkowy smak dzięki pewnemu lubianemu produktowi. Szarlotka z serkiem homogenizowanym nie ma sobie równych. Podaj ją na jesienny deser.
Proste przepisy na jabłkowe desery są zawsze w cenie. Te najtańsze i najpopularniejsze polskie owoce zasługują na poczesne miejsce na naszych stołach, zarówno na co dzień, jak i od święta. Z przepisami takimi jak ten na pewno je zajmą.
Ciasto z jabłkami to już nie tylko szarlotka. Poznaj przepis i przygotuj znakomity deser, który zachwyci każdego. Jabłka w połączeniu z ciastem francuskim i kilkoma dodatkami smakują naprawdę obłędnie. Dlatego przygotuj tę słodką przekąskę, a będziesz ją przyrządzać, kiedy tylko najdzie ci ochota na coś słodkiego.
Czy tak doskonałe ciasto, jak szarlotka, może smakować jeszcze lepiej? Okazuje się, że tak i wystarczy przygotować je we francuskiej wersji. Taki deser nie ma sobie równych, a w dodatku już nigdy nie zrobisz go inaczej. Dlatego poznaj przepis na szarlotkę o nieco tajemniczej nazwie, ale pysznym smaku.
Ekspresowe ciasteczka będą pysznym odkryciem dla każdego łasucha. Te ciastka z jabłkami z przepisu youtuberki Ani Zyśk robi się bez wyrabiania. Przyda się ciasto francuskie, które z jabłkami obłędnie smakuje.
Szarlotka to ciasto numer 1 dla wielu z nas. Delikatne i pełne jabłek jest nie lada rarytasem. Teraz to ciasto zrobimy w prosty sposób. Szarlotka z przepisu babci jest nie tylko obłędnie pyszna, ale też łatwa w przygotowaniu.
Jesień nie zawsze rozpieszcza nas pogodą. Jednak jest na to sposób. Wystarczy przygotować napar z liści laurowych i od niebawem poczuć się lepiej.
Jest kilka sekretów idealnego przepisu na szarlotkę. Niektórzy wciąż jednak popełniają błąd kardynalny. Chodzi o użycie składnika, który powinien już odejść w zapomnienie.
Jabłecznik z tym przepisem przygotujesz znacznie szybciej. Koniecznie poznaj nieskomplikowany sposób i przygotuj doskonały deser dla swoich bliskich. Takie ciasto na jesień pokochają od razu i poproszą o niejedną dokładkę.