Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Kroję i dodaję do surówki. Sezonowy przysmak podkreśla jej smak
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 14.06.2025 11:34

Kroję i dodaję do surówki. Sezonowy przysmak podkreśla jej smak

Kroję i dodaję do surówki. Sezonowy przysmak podkreśla jej smak
Fot.Shutterstock/kostrez

Surówka do obiadu z marchewki może smakować jeszcze lepiej. Poznaj przepis, a dowiesz się, jakie sezonowe warzywo dodać, aby osiągnąć smaczny efekt. Ten dodatek obiadowy można jeść bez końca. 

Najlepsza surówka do obiadu

Każde danie obiadowe jest pełne, jeżeli w jego składzie znajduje się dodatek warzywny. W tradycyjnym wydaniu jest to surówka. Choć przepisów na nie jest cała masa, najpopularniejszą jest ta przygotowana z marchewki i jabłka. Nie można się temu dziwić, bo składniki stanowią smaczne połączenie, a w dodatku pasują do wielu dań. 

Nie każdy jednak wie, że smak surówki można nieco poprawić. Wystarczy dodać odrobinę rabarbaru, na który akurat trwa sezon, a efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania. Poniżej przedstawiamy przepis, w którym wyjaśniamy, jakie składniki będą potrzebne i jak je ze sobą połączyć.

Kroję i dodaję do surówki. Sezonowy przysmak podkreśla jej smak
Fot. Canva

Surówka do obiadu z kilku porduktów

Letnia surówka składa się tylko z kilku składników. Do jej przygotowania oprócz rabarbaru potrzeba marchewki, cebuli, jabłka i szczypioru. Niezbędne są także składniki, nadające całości odpowiedni smak. Dzięki połączeniu ich w całość powstaje lekki i pasujący do wielu dań dodatek. O wszystkich składnikach dowiesz się więcej, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 1 łodyga rabarbaru
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko 
  • 1 mała cebula
  • ½ pęczka szczypioru
  • 20 g śmietany 18%
  • sok z cytryny
  • cukier
  • pieprz
  • sól
Kroję i dodaję do surówki. Sezonowy przysmak podkreśla jej smak
Fot. Canva

Przepis na pyszną surówkę z rabarbarem

Marchew oraz rabarbar obierz ze skórki. Oba składniki dokładnie umyj. Marchew zetrzyj na dużych oczkach tarki, a rabarbar posiekaj w cienkie plasterki. Umyte jabłko zetrzyj na tarce. Składniki przełóż do miski i skropl je sokiem z cytryny

Wsyp posiekaną w kostkę cebulę oraz szczypior. Dodaj śmietanę, odrobinę cukru, pieprz i sól. Składniki wymieszaj, aby dokładnie się ze sobą połączyły. Gotową surówkę podawaj na obiad. 

Sprawdź jak rozpoznać pryskane truskawki oraz kto powinien unikać jedzenia kiszonej kapusty.

Kroję i dodaję do surówki. Sezonowy przysmak podkreśla jej smak
Fot. Canva