Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Mieszam płatki z jabłkami i wsadzam do piekarnika. Zdrowy posiłek smakuje jak ciasto
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 19.07.2025 19:24

Mieszam płatki z jabłkami i wsadzam do piekarnika. Zdrowy posiłek smakuje jak ciasto

Mieszam płatki z jabłkami i wsadzam do piekarnika. Zdrowy posiłek smakuje jak ciasto
Fot. YouTube/Szefowa Kuchni

Pieczona owsianka to najciekawszy sposób na podanie płatków owsianych. Przysmak nieco przypomina ciasto, dlatego poznaj przepis i zrób według niego znakomity deser. Przygotowanie jest proste i zajmuje tylko chwilę. 

Przepis na pieczoną owsiankę

Krok 1. Do naczynia żaroodpornego wsyp płatki owsiane. Zalej je mlekiem i pozostaw na 10 minut.

Krok 2. Jabłko umyj i obierz ze skórki. Następnie zetrzyj je na dużych oczkach tarki. Owoc przełóż do naczynia i równomiernie go rozłóż.

Krok 3. Na wierzchu ułóż żurawinę, a całość obsyp wiórkami kokosowymi i cynamonem. Wymieszaj i delikatnie ubij składniki.

Krok 4. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Ciasto piecz przez 25 minut. Wierzch wypieku można udekorować masłem orzechowym.

Ciasto z jabłek i...

Zaletą tego nieskomplikowanego deseru jest także to, że powstaje z niewielu składników. Jabłka i płatki owsiane to produkty podstawowe, a oprócz nich potrzebne są również dodatki, które zagwarantują wypiekowi smak, konsystencję oraz słodycz. Do deseru można, ale nie trzeba, dodać masło orzechowe. Składnik doda mu ciekawego smaku oraz słodkości. Pozostałe składniki wraz z proporcami umieściliśmy poniżej. 

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 250 ml mleka
  • 1 duże jabłko lub dwa mniejsze 
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • suszona żurawina
  • masło orzechowe (opcjonalnie)

Zdrowe ciasto w diecie

Co ciekawe, pieczona owsianka w formie ciasta to nie tylko smaczny, ale i zdrowy deser. Tak przygotowane płatki owsiane zawierają witaminy E, B oraz minerały, takie jak żelazo, potas, i magnez. Główny składnik ciasta zawiera również błonnik, który wspomaga proces trawienia oraz pracę jelit.  Dostarcza również uczucie sytości, co może być ważną cechą podczas odchudzania lub kontrolowania wagi. Regularne spożywanie owsianek, nawet tych w formie ciasta, pozwoli również wyregulować poziom cukru i cholesterolu we krwi. Ciasto z przepisu pokazuje więc, że można łączyć przyjemne z pożytecznym. 

Niedawno polecaliśmy również przepis na ciasto z sezonowym owocem oraz radziliśmy, jak nie gotować jajek.

Źródło:YouTube/Szefowa Kuchni