Taką szarlotkę robię w 30 minut. W życiu nie jadłem lepszego ciasta
Przygotowanie ciasta z jabłkami jeszcze nigdy nie było tak łatwe i szybkie. Wypróbuj przepis na szarlotkę z Thermomixa, a przekonasz się, że wystarczy mieć 30 minut, aby przygotować znakomity deser. Uważaj tylko, bo smak uzależnia, a domownicy oszaleją na punkcie tego ciasta.
Szarlotka w 30 minut
Moja ciocia piecze doskonałe ciasta, jednak ta szarlotka przebiła wszystkie dotychczasowe wypieki. Ciocia tym razem zrezygnowała z tradycyjnego przepisu i postanowiła upiec ciasto przy pomocy Thermomixa.
Szarlotka z Thermomixa wychodzi perfekcyjnie. Kruche, słodkie ciasto, wyśmienite jabłka, pianka z białek oraz kruszonka to połączenie, którego trzeba spróbować. Sekretem doskonałej szarlotki jest odpowiednie przygotowanie owoców.
Co ciekawe, ciasto oraz jabłka można przygotować w pół godziny. Później pozostaje tylko włożyć szarlotkę do piekarnika i oczekiwać rezultatów. Upieczone ciasto podaj na ciepło z gałką lodów waniliowych. Rodzina pokocha ten deser.

Składniki na szarlotkę z pianką bezową
Przepis na szarlotkę z Thermomixa jest bajecznie prosty i szybki. Zarówno kruche ciasto, jak i jabłka oraz piankę przygotujesz w zaledwie 30 minut. Upieczona szarlotka nie ma sobie równych. Z podanych składników przygotujesz szarlotkę na blaszkę o wymiarach około 40x25 cm.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki na masę jabłkową:
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- 3 łyżki bułki tartej
- 40 g drobnego cukru
- szczypta mielonego cynamonu
- 4-5 łyżek kaszy manny
Składniki na kruche ciasto:
- 4 żółtka
- 80 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 400 g mąki pszennej
- 200 g zimnej margaryny
Składniki na piankę z białek:
- 180 g cukru pudru
- 4 białka
- szczypta soli

Jak zrobić szarlotkę w Thermomixie?
Zimną margarynę pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki na ciasto kruche włóż do naczynia. Połącz je przy pomocy kopystki 40 s./obr.5. Ciasto podziel na dwie części. Większą rozwałkuj i rozprowadź na blaszce do pieczenia, a następnie nakłuj widelcem.
Z mniejszej wyrób kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Blachę z ciastem wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół. Piecz około 15 minut.
Jabłka obierz, pokrój na mniejsze kawałki, podziel na 2 porcje. Każdą z nich przełóż do misy, a następnie rozdrobnij 4-5s./obr.4. Wszystkie owoce włóż do miski. Załóż motylek, dodaj cynamon, cukier i duś przez około 10 min.80 st.C/ obr.2.
Do jabłek dodaj kaszę mannę tak, by zagęścić masę. Upieczone ciasto podsyp bułką tartą, a następnie wyłóż jabłka. Odstaw. Przygotuj piankę z białek. Do naczynia wlej białka i ubijaj z solą 4 min./obr.3. Stopniowo dodawaj cukier puder. Gotową piankę przełóż na jabłka.
Na wierzch pokrusz wstawione wcześniej do lodówki ciasto. Blachę wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut z opcją grzania góra- dół (180 stopni C). Podawaj na ciepło z gałką lodów waniliowych.
Polecamy również wyśmienite ciasto z rabarbarem oraz sposób babci na miękkie i puszyste ciasto drożdżowe.
