Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Taką szarlotkę robię w 30 minut. W życiu nie jadłem lepszego ciasta
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 14.06.2025 19:23

Taką szarlotkę robię w 30 minut. W życiu nie jadłem lepszego ciasta

Taką szarlotkę robię w 30 minut. W życiu nie jadłem lepszego ciasta
Fot. Shutterstock/Agnes Kantaruk

Przygotowanie ciasta z jabłkami jeszcze nigdy nie było tak łatwe i szybkie. Wypróbuj przepis na szarlotkę z Thermomixa, a przekonasz się, że wystarczy mieć 30 minut, aby przygotować znakomity deser. Uważaj tylko, bo smak uzależnia, a domownicy oszaleją na punkcie tego ciasta. 

Szarlotka w 30 minut

Moja ciocia piecze doskonałe ciasta, jednak ta szarlotka przebiła wszystkie dotychczasowe wypieki. Ciocia tym razem zrezygnowała z tradycyjnego przepisu i postanowiła upiec ciasto przy pomocy Thermomixa.

Szarlotka z Thermomixa wychodzi perfekcyjnie. Kruche, słodkie ciasto, wyśmienite jabłka, pianka z białek oraz kruszonka to połączenie, którego trzeba spróbować. Sekretem doskonałej szarlotki jest odpowiednie przygotowanie owoców. 

Co ciekawe, ciasto oraz jabłka można przygotować w pół godziny. Później pozostaje tylko włożyć szarlotkę do piekarnika i oczekiwać rezultatów. Upieczone ciasto podaj na ciepło z gałką lodów waniliowych. Rodzina pokocha ten deser.

Taką szarlotkę robię w 30 minut. W życiu nie jadłem lepszego ciasta
Fot. Canva

Składniki na szarlotkę z pianką bezową

Przepis na szarlotkę z Thermomixa jest bajecznie prosty i szybki. Zarówno kruche ciasto, jak i jabłka oraz piankę przygotujesz w zaledwie 30 minut. Upieczona szarlotka nie ma sobie równych. Z podanych składników przygotujesz szarlotkę na blaszkę o wymiarach około 40x25 cm.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki na masę jabłkową:

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 40 g drobnego cukru
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 4-5 łyżek kaszy manny

Składniki na kruche ciasto:

  • 4 żółtka
  • 80 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g zimnej margaryny

Składniki na piankę z białek:

  • 180 g cukru pudru
  • 4 białka
  • szczypta soli
Taką szarlotkę robię w 30 minut. W życiu nie jadłem lepszego ciasta
Fot. Canva

Jak zrobić szarlotkę w Thermomixie?

Zimną margarynę pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki na ciasto kruche włóż do naczynia. Połącz je przy pomocy kopystki 40 s./obr.5. Ciasto podziel na dwie części. Większą rozwałkuj i rozprowadź na blaszce do pieczenia, a następnie nakłuj widelcem.

Z mniejszej wyrób kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Blachę z ciastem wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół. Piecz około 15 minut. 

Jabłka obierz, pokrój na mniejsze kawałki, podziel na 2 porcje. Każdą z nich przełóż do misy, a następnie rozdrobnij 4-5s./obr.4. Wszystkie owoce włóż do miski. Załóż motylek, dodaj cynamon, cukier i duś przez około 10 min.80 st.C/ obr.2.

Do jabłek dodaj kaszę mannę tak, by zagęścić masę. Upieczone ciasto podsyp bułką tartą, a następnie wyłóż jabłka. Odstaw. Przygotuj piankę z białek. Do naczynia wlej białka i ubijaj z solą 4 min./obr.3. Stopniowo dodawaj cukier puder. Gotową piankę przełóż na jabłka.

Na wierzch pokrusz wstawione wcześniej do lodówki ciasto. Blachę wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut z opcją grzania góra- dół (180 stopni C). Podawaj na ciepło z gałką lodów waniliowych.

Polecamy również wyśmienite ciasto z rabarbarem oraz sposób babci na miękkie i puszyste ciasto drożdżowe.

Taką szarlotkę robię w 30 minut. W życiu nie jadłem lepszego ciasta
Fot. Canva